Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland godtar inte ett kollektivt svar från EU – hotar bryta dialogen

Från 2022
Uppdaterad 10.02.2022 14:16.
En man med bister uppsyn tittar på en kvinna med ryggen mot kameran.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öga mot öga med sin brittiska kollega Elizabeth Truss i Moskva på torsdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland kom på torsdagen med nya hotelser i säkerhetskonflikten med väst som landet trappat upp de senaste månaderna.

Utrikesminister Sergej Lavrov sa att dialogen med EU kommer att brytas ifall unionen lägger fram ett gemensamt svar på det ryska brevet där länderna tillfrågas om sin inställning till de europeiska säkerhetsarrangemangen.

Ryssland skickade brevet till de enskilda EU- och OSSE-länderna och kräver enskilda svar, vilket enligt västliga diplomatkällor är ett försök att splittra den västliga enigheten.

EU:s utrikesansvariga Josep Borrell bekräftade på torsdagen att unionen har gett ett gemensamt svar på brevet.

– EU vill leverera ett kollektivt dokument i stället för att ge öppna och ärliga svar från varje enskild stat. Det annullerar alla nyanser i de nationella positionerna. Jag är säker på att vi inte kan få någon dialog ifall det här sker, sa Lavrov på torsdagen.

Brittiska utrikesminister vill ha mer än löften

Lavrov uttalade sig på en presskonferens i Moskva efter samtal med den besökande brittiska utrikesministern Elizabeth Truss.

Truss sa att hon fått försäkringar om att Ryssland inte tänker invadera Ukraina, men uttalade samtidigt misstroende.

– Lavrov sa till mig i dag att Ryssland inte har några planer på att invadera Ukraina, men vi bör se om de här orden åtföljs av handlingar.

Truss sa att Ryssland bör dra tillbaka trupper från den ukrainska gränsen där de enligt henne står i en hotande position.

Lavrov uttryckte besvikelse med samtalen med Truss och upprepade den ryska ståndpunkten att västländerna inte vill lyssna på Rysslands bekymmer.