Vallare från Borgå är en av männen bakom Niskanens OS-succé: "Nu känner man värdet i att orka hålla på med det här 30 dagar i sträck"
Bakom varje framgångsrik längdåkare finns en arbetsvillig vallare. Borgåbon Anders Wilkman levererade igen i vallatrailern – och han unnar verkligen Kerttu Niskanen en efterlängtad mästerskapsmedalj.
Kerttu Niskanen var en medaljkandidat som höll för trycket i intervallstarten. Hon strålade av glädje efter tio kilometer av slit i spåret och en tiondelsduell mot Therese Johaug.
Torsdagens silverlopp befäste också det som vi har sett med blotta ögat: Finlands vallateam har träffat rätt i Zhangjiakou.
Varje tävlingsdag har finländarna haft ett bra material. Och när Niskanen äntligen tog en individuell medalj kan hon skicka ett tack till Borgå.
Anders Wilkman är vallaren som sköter om Niskanens skidor.
– Det är verkligen jättekul att se hur hon har repat sig och nått samma form som i fjol. Då fick hon ett benbrott precis före VM – jättetråkigt för henne, tremilen i klassisk stil hade varit en möjlig huvudsträcka då, säger han till Yle Sporten.
WIlkman har haft ansvaret för Niskanen sedan han anslöt till det finländska vallateamet hösten 2020.
– Jag tror att hon är rätt nöjd – hon verkar vara glad, nöjd och positiv. Hon skulle säkert ha bytt ut mig om det inte hade känts bra, säger Wilkman och skrattar.
Långa arbetsdagar i en månad
En medaljdag som den här får vallateamet den ultimata belöningen. På ett OS är det omöjligt att klara sig utan fungerande material.
– I de här stunderna känner man att det finns ett värde med att orka fortsätta jobba på trettio dygn i sträck, vara noggrann och alltid arbeta på samma sätt. Om det går åt skogen bromsar det ivern och man kan bli fundersam över vad man håller på med. Vad är värdet att orka hålla på?
Långa arbetsdagar på i snitt tolv timmar är vardagen under OS, konstaterar Wilkman.
– Vallningen går ut på det här. Det går inte att lägga upp det teoretiskt och slå fast att det här är framgångsreceptet för dagen. Vi får aldrig ett facit, allt ska testas.
– Under ett OS är längden på mästerskapet den tydligaste skillnaden. När man är på plats i fyra veckor så kommer alltid känslan att en ledig dag skulle vara skönt.
Jobbar också med Lindholm
I det finländska vallateamet här i Zhangjiakou finns femton personer på plats. Vissa är bara teståkare, resten både testar och vallar.
Förutom Niskanen har Wilkman också ansvar för Remi Lindholms skidor. Ett finlandssvenskt par från Östnyland i landslaget, med andra ord.
– Jag har haft ansvar för Kerttu sedan jag började jobba i Finlands landslag, men på herrsidan har det varierat. I Ruka körde Remi bra, tog poäng och blev en fast del i landslaget. Samarbetet har fungerat bra och då finns ingen orsak att ändra.
Lindholm gjorde OS-debut i söndags och slutade 25:e i den tuffa skiathlonen.
– Längdåkning är en idrott där hårt arbete belönas. Jag vet hur hårt Remi har jobbat, och ibland har han legat på rött och inte fått ut allt under tävlingssäsongen. Nu får han ut det som har funnits i bagaget.
"Egendomliga förhållanden"
Wilkman har jobbat i vallacirkusen sedan 2014 – tidigare i Japans skidlandslag och Schweiz snowboardlandslag – men han säger samma sak som alla andra vid skidstadion:
– Under de kallaste dagarna är det inte långt från att det är som att åka på sandpapper.
Enligt Wilkman är den stora utmaningen att hitta kombinationerna som gör att det glider över huvud taget. Snön är väldigt kall trots att solen skiner och värmer ordentligt på dagarna.
Ingen ändring på den punkten i dag, men än en gång lyckades Finland.
– Egendomliga, men också rättvisa, förhållanden.
– Vi har en god känsla i teamet just nu. Vi har lyckats bra hittills. Det är svårt att säga vem som har varit bäst, men vi är med i toppen.