Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU har svarat på Rysslands brev om säkerhetsgarantier

Joseph Borrell i närbild, håller handen lyft framför sig när han talar inför en mikrofon.
Bildtext Josep Borrell har fått i uppdrag att svara på den ryska posten å EU-ländernas vägnar.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

Förra veckan inledde den ryska utrikesministern Sergej Lavrov brevväxling med tiotals länder. I dag bekräftar EU:s utrikesansvariga Josep Borrell att unionen har gett ett gemensamt svar på brevet.

I sitt uppmärksammade brev vill den ryska utrikesministern Sergej Lavrov veta bland annat hur olika länder ser på säkerhetsläget i Europa. Det ryska utrikesministeriet har varit noga med att de vill ha skriftliga svar på brevet.

Nu har åtminstone ett svar droppat in, det kommer från EU.

EU:s utrikesansvariga Josep Borrell bekräftar att han har svarat på brevet, å alla EU-länders vägnar. Enligt Borrell vädjar EU-länderna till Ryssland om att trappa ner sin militära mobilisering i Belarus och kring Ukraina.

EU-länderna är också noga med att påpeka att spänningar och meningsskiljaktigheter måste lösas med hjälp av dialog och diplomati.

En man i glasögon står framför en rad mikrofoner.
Bildtext Sergej Lavrov vill veta vad hur de europeiska ländernas ledare tänker.
Bild: Russian State Duma/TASS/All Over

Tidningen Politico har sett ett utkast till svaret och skriver att EU föreslår att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa skulle vara ett lämpligt forum för diskussioner om att lösa konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Källor: Josep Borrell, Tass, Politico