Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Förorsakar ett kort tungband amningsproblem? Många berättar att tungbandsklipp har hjälpt, men alla läkare är inte övertygade

Från 2022
Uppdaterad 13.02.2022 11:48.
mamma ammar sin baby
Bildtext Carmela Johansson ammar sin två månader gamla son Ivar.
Bild: Katrine Johansson

Trebarnsmamman Carmela Johansson har haft stora amningsproblem med de två yngsta barnen. Barnläkarna nekade sambandet mellan amningsproblem och kort tungband. Av specialläkare fick hon hjälp.

– Amningen har alltid varit mer eller mindre kaos de första veckorna, men med andra och tredje barnet var det riktigt jobbigt, säger Carmela Johansson som är mamma till tre pojkar.

De två yngre pojkarna har haft kort tungband, vilket har gjort amningen utmanande.

Kort tungband diskuteras en hel del och verkar vara kontroversiellt både bland läkare och föräldrar.

En del föräldrar är emot att man ska klippa tungbandet på småbarn, medan andra anser att många av amningsproblemen beror på kort tungband.

Alla läkare är inte alls redo att klippa tungbandet hos barn, medan andra gör det.

Vadå kort tungband?

– Man måste överväga noga om man klipper tungbandet och om barnet faktiskt har nytta av ingreppet, säger Sirkku Saura som är öron-, näs- och halspecialist.

Tungbandet är ett slemhinneveck i medellinjen under tungan. Hos vissa barn syns det knappt, hos andra är det mer synligt och kan fästa långt fram på tungans undersida och kallas då för kort eller stramt tungband.

Saura berättar att tecken på kort tungband är att barnet inte kan sträcka ut tungan utanför underläppen, att det är svårt att röra tungan uppåt och att tungspetsen är hjärtformad.

baby sträcker ut tungan
Bildtext Den här babyn kan sträcka ut tungan över underläppen
Bild: Copyright: Eugene Sergeev

Barn som har kort tungband har ofta svårt att säga bokstäverna r, l, t och d då de lär sig prata. Uttalsproblemen kan hänga med till vuxen ålder.

Ungefär 12 procent av alla barn har kort tungband.

Då tungbandet är kort har babyn svårt att få tag om bröstet vid amning och babyn har också svårt att hålla greppet. För mamman är ammandet ofta mycket smärtsamt.

En del barn har kort läppband, vilket också kan försvåra amningen.

Kort tungband gav svåra amningssmärtor

Carmela Johansson var efter första barnet medveten om att amningen gör ont de första veckorna innan brösten vänjer sig. Men med andra barnet lättade smärtan aldrig.

Hon satte igång att leta efter information på internet och tog kontakt med amningspolikliniken i Åbo. Väntetiden till amningspolikliniken var då en månad.

– Det är en lång tid att vänta då varje amning gör så ont så du är tvungen att ta smärtstillande medicin, säger Carmela.

mamma ammar babys

Hon gick också med i olika amningsgrupper på bland annat Facebook. Då hon i gruppen beskrev sina problem var det en mamma som undrade om tungbandet på Carmelas baby var kollat.

Tungbandet var kollat av en barnläkare, som hade konstaterat att tungbandet var normalt.

Då babyn var två månader besökte Carmela amningspolikliniken och testade på olika amningsställningar i ett par timmars tid med assistans av en sköterska. Inget hjälpte. Då berättade sköterskan att det fanns en specialist som ibland har klippt babyns tungband på grund av amningssmärta.

Eftersom specialisten jobbade på privatmottagning, fick de en läkartid bara några dagar senare.

Det var Sirkku Saura som klippte tungbandet på Carmelas baby.

Snabb hjälp efter att tungbandet klipptes

Ingreppet gjordes genast på mottagningen efter att Saura konstaterade att tungbandet var kort.

– Babyn skrek strax före ingreppet – mest för att han måste hållas stilla – men sedan gick ingreppet bra, berättar Carmela.

Sirkku Saura säger att hon bedövar området med lokalbedövning och klipper sedan ett litet snitt i tungbandet med sax.

Enligt Saura är det bättre att göra ingreppet på ett spädbarn då det kan göras med lokalbedövning. För ett äldre barn görs det under anestesi.

Carmela minns att hon var väldigt nervös för hur amningen skulle lyckas efter ingreppet, men hon var lättad då hon märkte att den genast började löpa.

Det tog ungefär två veckor innan ingreppet gav full effekt. Dessutom besökte de en osteopat som löste upp lite spänningar, som babyn hade fått i samband med att han hade haft fel amningsgrepp de två första månaderna.

Carmela ammade sin baby tills han fyllde två år.

Svårt att avgöra om tungbandet är för kort

Med familjens tredje barn var orsaken till amningsproblemen inte lika uppenbar som med barn nummer två.

– Han kunde sträcka ut tungan och jag hann redan pusta ut och tänka att han inte har för kort tungband, förklarar Carmela

Men då babyn var några dagar gammal fick han svårare att få i sig mat och de blev intagna på barnavdelningen. Där konstaterades att Carmela hade tillräckligt med mjölk och att babyn sög, men att han inte fick i sig mjölken.

Då babyn vägdes före och efter amningen steg inte vikten alls. Då han fick mjölk ur flaska steg vikten.

mamma håller en nappflaska mellan sina bröst

Barnläkaren på sjukhuset konstaterade att tungbandet inte var kort. På amningspolikliniken märkte de att babyn lade tungan i vägen så att mjölken inte kom ut, tungan satt “som en propp” istället för att pressa och suga ut mjölken.

Carmela satte igång att mjölka brösten. Hon gav mjölken via flaska åt babyn men lät honom också suga från brösten, men utan framgång.

De uppsökte öron-, näs- och halsspecialisten Sirkku Saura igen. Hon sade att tungbandet inte såg kort ut, men att hon kan klippa det om föräldrarna vill.

Tungbandet klipptes och efter några dagar märkte de att babyn fick i sig mera mjölk. Två veckor efter ingreppet kunde de avsluta flaskmjölken och övergå till helamning.

Hon helammade sitt yngsta barn tills han fyllde sex månader.

Kontrovers bland läkarna

Carmela Johansson är konfunderad över att det inom läkarkåren finns en stor oenighet kring kort tungband hos barn.

- Läkarna tycks för det mesta anse att tungbandet inte är för kort, medan vissa öronspecialister är för klipp.

Hon berättar också att det i Dagens Nyheter sommaren 2021 pågick en het debatt kring tungbandsklipp. Där skrevs bland annat om en sluten Facebook-grupp som likt en sekt uppmanade föräldrar att låta sina barns tungband klippas.

I debatten framgick att många föräldrar ansåg att tungbandsklipp är lösningen på de flesta amningsproblem.

Specialisten Sirkku Saura anser att läkarna och amningsspecialisterna mer borde undersöka sambandet mellan kort tungband och amningsproblem.

Föräldrakväll om amning

Programmet är inte längre tillgängligt