Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska tv-profilen Ingvar Oldsberg är död – var långvarig programledare för På spåret

Ingvar Oldsberg.
Bildtext Oldsberg var programledare för På spåret mellan 1987 och 2009.
Bild: STELLA PICTURES

Den svenska tv-profilen Ingvar Oldsberg är död, rapporterar svenska medier. Han blev 76 år gammal.

"Ingvar Oldsberg avled i dag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom", skriver hans familj i ett uttalande, enligt Aftonbladet.

Oldsberg, född 1945, började sin karriär som sportjournalist och fotbollskommentator, men medverkade senare i flera svenska tv-produktioner. Han var programledare för På spåret från programmets start 1987 fram till 2009.

"Det går inte att underskatta hans betydelse för På spåret och svensk tv. Han tog med sig en rapphet, humor och esprit från sportvärlden in i allmän-tv-världen och förnyade tv-underhållningen, säger På spårets producent Martin Sundborn till Dagens Nyheter.

Oldsberg var också programledare för svenska Bingolotto, Här är ditt liv, Sverigequizen och Slaget om Sverige. År 2012 fick han Hederspriset på tv-galan Kristallen.

Kristian Luuk, som tog över som programledare efter Oldsberg säger till SVT att han var ett geni vars skor det var svårt att fylla.

"Han var en tv-visionär, redan på 80-talet var han ute och reste runt och snappade upp tv-format. Han skapade många olika format och programledde en del av dem själv", säger Kristian Luuk till SVT.