Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: För det här finländska laget ser segrarna ut att komma lätt

Från 2022
Lejonen firar mål mot Slovakien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hur många gånger har vi inte sett finländska hockeylandslag som trots stort spelövertag fått jobba och slita för att ta segrar i storturneringar? För OS-laget 2022 tycks det i stället gå lekande lätt.

Guldtåget har lämnat stationen. Lejonens insats i öppningsmatchen mot Slovakien var långt ifrån perfekt, men förväntningarna sänktes inte av 6–2-segern. Tvärtom, känslan vi hade inför nedsläpp förstärktes. Når det här Lejonlaget toppnivå blir det oerhört svårslaget.

Helhetsintrycket: Vad lätt det gick

Passningarna var slarviga, försvarsspelet okoncentrerat, inledningen svag – och ändå vann Finland hur enkelt som helst. Effektivitet har finländska hockeylag de senaste decennierna inte alltid skämt bort oss med, nu kändes det som om Lejonen knappt behövde jobba för sina mål.

En snabb omställning, en sylvass kontring eller ett powerplayläge var allt som krävdes så satt pucken bakom den svajiga slovakiska keepern.

Samtalsämnet: Fira 30 med stil

Sakari Manninen var Finlands bästa poängplockare när Lejonen blev världsmästare 2019, och i jakten på landets första OS-guld satte förstacentern tonen direkt.

Hattrick! I en OS-premiär! På 30-årsdagen. Hockeynationen säger grattis.

Glädjeämnet: Specialsituationerna

I det här tidiga skedet av turneringen måste det kännas väldigt skönt att inte behöva kämpa för att få igång spelet i numerärt överläge, eller sätta pannan i djupa veck för att fundera hur man ska få ett vassare boxplay. I Peking satt de bitarna direkt.

På tre försök i powerplay gjorde Finland två mål, under fem finländska utvisningar hade Slovakien knappt en målchans, trots att laget också fick försöka i 1 minut och 53 sekunder i spel med 5 mot 3.

Frågetecknet: Fjärde kedjan

Tre av anfallskedjorna lämnar premiären med plus i protokollet, men det kan inte sägas om fjärde linan med Hannes Björninen, Saku Mäenalanen och Leo Komarov. Två insläppta mål och väldigt svajigt spel i den egna zonen.

Plusminus-statistik är inte allt, men att lämna isen med –2 efter en fyramålsseger är inte bra.

Utropstecknet: Den 17-åriga Åbobon

Juraj Slafkovsky flyttade från Slovakien till TPS som 15-åring för att bli en bättre hockeyspelare. 17 år gammal gjorde han två mål i en OS-match mot Finland. Svårslaget.

På 21 ligamatcher med TPS under säsongen har talangen gjort ett enda mål, nu gjorde han dubbelt fler på en match mot ett riktigt bra finländskt landslag.

Lejonkungarna:

3 stjärnor: Sakari Manninen
Visade vägen med Lejonens första mål och så fortsatte det. 3+0 och målskytt i alla tre perioder. Utnyttjade sina frilägen förträffligt. Finlands förstakedja infriade alla förväntningar.

2 stjärnor: Teemu Hartikainen
Bjöd Manninen på två av centerns mål med läckra framspelningar. Den långa passningen till 1-1 var en delikatess, den korta till 5-2 visade prov på fin speluppfattning.

1 stjärna: Miro Aaltonen
2+1 från spelaren som glänste mest i den tredje kedjan. Det var inte KHL:s skyttekung Niko Ojamäki som fick visa upp sitt skott i öppningsmatchen, det var i stället Aaltonen som klippte till två gånger.

Fortsättningen: Mindre ytor mot Lettland

Lettland väntar direkt på fredag, och ny finländsk seger väntar också.

Men tipset blir att letterna bjuder på en mer disciplinerad defensiv och inte låter sig kontras sönder på samma sätt som Slovakien gjorde. I premiären testades aldrig det finländska tålamodet, i den andra matchen kan det bli annorlunda.

Diskussion om artikeln