Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratusentals människor i östra Ukraina har fått ryska pass – Kiev oroat och kräver utredning

Från 2022
Två händer håller i ett rött pass med kyrillisk text.
Bildtext De ryskstödda separatistregionerna i östra Ukraina utfärdar också egna pass. Det här passet är utfärdat av "Folkrepubliken Luhansk".
Bild: Alexander Reka/TASS/All Over Pre

Ukraina begärde på torsdagen att OSSE gör en utredning av hur Ryssland beviljat ryska pass i de ryskstödda separatisternas områden i östra Ukraina.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass har 720 000 invånare i regionerna Donetsk och Luhansk fått ryskt medborgarskap och ryska pass sedan sommaren 2019.

President Vladimir Putin utfärdade då en ukas om att proceduren för att erhålla ryskt medborgarskap skulle göras enklare i de här ukrainska områdena.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba sa sig på torsdagen ha bett Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE göra en rapport om det ryska passförfarandet.

Ukraina oroar sig för att Ryssland ska använda påstådda hot mot de nyblivna ryska medborgarna som förevändning för att gå in militärt för att "beskydda" dem.

Den ryska invasionen i Georgien 2008 föregicks av att Ryssland frikostigt delade ut medborgarskap och pass i separatistregionerna Sydossetien och Abchasien.