Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Firma Aho, Teräväinen & Co gjorde mos av Boston i NHL: "Vi gjorde en bra match"

Från 2022
Spelet flyter och Carolina-spelarna har all orsak att le.
Bildtext Spelet flyter och Carolina-spelarna har all orsak att le.
Bild: Lehtikuva

NHL snurrar på som vanligt, trots att OS-ishockeyn stjäl en del av uppmärksamheten. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen var på hugget mot Boston medan Patrik Laine förlängde sin poängsvit till fem matcher.

I den bästa av världar skulle Carolinas giftiga finländska duo Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho för tillfället dra på sig en blåvit landslagsskjorta och spela för Finland i OS i Peking.

I den näst bästa gör de mos av sina motståndare i NHL. Vackert så.

I nattens NHL-omgång krossade Carolina Hurricanes Boston Bruins borta i Boston med hela 6–0. Inget större under att hemmapubliken visslade och buade åt sina egna efter matchen.

Till Bostons försvar kan sägas att två av lagets stöttepelare, Patrice Bergeron och Brad Marchand, inte spelade: den förstnämnde på grund av en skada i övre kroppen, den sistnämnde på grund av ett sex matcher långt matchstraff.

Hur som helst var östra konferensens topplag Carolina överlägsna. Linus Ullmark fick 43 skott på sig i matchen av vilka han räddade 37. Svenskens danske målvaktskollega Frederik Andersen höll sitt mål rent genom att parera alla 34 skott.

Två av målen som Ullmark släppte in kom från Sebastian Ahos klubba, och framför allt det andra – 5–0-målet – var en riktig pärla: en styrning mellan benen på Teuvo Teräväinens eminenta passning.

– Det spelar egentligen inte så stor roll vem som gör målen. Viktigast är att vinna och att få de två seriepoängen, och dem tar vi gärna, sade Aho på NHL:s webbplats.

Teräväinen fick naturligtvis också en passning till Ahos första mål, och sin tredje assist fick han när Vincent Trochecks smällde in returen på hans skott. Trots att siffrorna blev fula gav Teräväinen credit åt kvällens motståndare.

– De är ett riktigt bra lag och har besegrat oss i playoffs ett par gånger, så det har förstås gjort oss hungrigare att klå dem. Vi höll oss till vår spelplan och gjorde en bra match, sade Teräväinen.

Trots finländarnas effektivitet var det en rysk spelare, Andrej Svetjnikov, som var effektivast med poängen 1+2. När stjärnorna delades ut efter matchen var Aho god två, Teräväinen trea – föga överraskande valdes Andersen till matchens bästa spelare.

Tack vare sina två mål steg Aho upp till 16:e plats i NHL:s poängliga med poängen 21+27=48. Teräväinens hittills saldo är 11+24=35. Av finländarna är Mikko Rantanen etta med 24+31=55. Rantanen fick för övrigt en assist i nattens omgång när Colorado Avalanche besegrade regerande Stanley Cup-mästaren Tampa Bay Lightning med 3–2. Inte alldeles omöjligt att dessa två lag möts igen i NHL-finalerna på försommaren.

Laines poängsvit fortsätter

En annan som högst troligt hade spelat i OS är Columbus sniper Patrik Laine. Tammerforsprodukten inledde säsongen med att göra poäng i fem matcher i rad, men sedan kom lite skador och annat tråkigt som tog bort den vassaste udden från hans (och hela lagets) spel. Men på sistone har det igen sett klart bättre ut.

I nattens match vann Columbus över Buffalo med 43 efter förlängning och i och med att Laine fick en assist till Oliver Björkstrands 3–3-mål är Tesomakillens poängsvit uppe i fem matcher i vilka han stått för superba 6+4. Totalt är Laines saldo 12+13=25 på 26 matcher.

Och nu ett lite överraskande faktum om Laines poängproduktion: av alla hans sex (ja, han gör faktiskt redan sin sjätte säsong i NHL!) säsonger är hans poängsnitt högst under denna säsong, 0,96 poäng per match. Tidigare säsonger har poängsnittet varit 0,88, 0,85, 0,61, 0,93 och 0,52.

NHL, 10.2.2022:

Buffalo – Columbus 3–4 efter förlängning

Henri Jokiharju, BUF: 0+1, +1, 22.56

Patrik Laine, CBJ: 0+1, -1, 20.29

Boston – Carolina 0–6

Erik Haula, BOS: 0+0, 0, 18.52

Sebastian Aho, CAR: 2+0, +1, 16.05

Teuvo Teräväinen, CAR: 0+3, +1, 16.41

Ottawa – Pittsburgh 0–2

Kasperi Kapanen, PIT: 0+0, +1, 14.45

Montreal – Washington 2–5

Joel Armia, MTL: 0+0, -1, 10.06

Artturi Lehkonen, MTL: 0+0, 0, 16.49

St. Louis – New Jersey 4–7

Niko Mikkola, STL: 0+0, +1, 16.58

Colorado – Tampa Bay 3–2

Mikko Rantanen, COL: 0+1, +1, 21.29

Calgary – Toronto 5–2

Diskussion om artikeln