Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesutskottets blivande ordförande Halla-aho: Det enda sättet att stoppa Ryssland är att stöda Ukraina

Jussi Halla-aho med munskydd framför riksdagsuppens mötsrum i riksdagen.
Bildtext Sannfinländarna har meddelat att Jussi Halla-aho är partiets kandidat till ny ordförande för utrikesutskottet.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Visst ska väst förhandla med Ryssland, men man ska vara noggrann med vad man förhandlar om. Det anser utrikesutskottets blivande ordförande, Sannfinländarnas Jussi Halla-aho. Man får inte gå med i det ryska spelet, säger han.

Ryssland försöker hela tiden tala förbi grundproblemet i konflikten med Ukraina och länderna i väst, sa Jussi Halla-aho i Yles morgonprogram på fredagen.

Halla-aho blir sannolikt utrikesutskottets nya ordförande.

– Kärnfrågan är Krim och den ryska annekteringen av området. Ryssland skapar hela tiden nya konflikter för att undvika att behandla Krimfrågan, sa Halla-aho.

Enligt honom flyttar Ryssland hela tiden på målstolparna, vilket innebär osäkerhet både i Ukraina och i västländerna.

– Självklart ska man fortsätta dialogen med Ryssland. Men man ska inte gå med att förhandla om sådant som strider mot internationella överenskommelser.

Med det menade Halla-aho bland annat just annekteringen av Krim, Rysslands stöd till separatisterna i östra Ukraina och de ryska försöken att påverka andra länders försvarsbeslut.

Det bästa sättet att försöka undvika ett fullskaligt krig i Ukraina är att hjälpa landet på alla tänkbara sätt, anser Halla-aho.

– Jag vill på intet sätt fördöma de länder som säljer försvarsmateriel till Ukraina. Ett starkt försvar i Ukraina är sannolikt det bästa om man vill avskräcka Ryssland.

Om Finland borde ändra sin linje och godkänna vapenhandel med länder som befinner sig i väpnade konflikter, ville Halla-aho inte ta ställning till. Men han drog paralleller till läget i Finland strax före vinterkriget.

– Då var vi dåligt utrustade och vädjade om hjälp från andra länder.

Borde ha gått med i Nato tidigare

Jussi Halla-aho upprepade sin ståndpunkt att det hade varit klokt av Finland att gå med i Nato när det världspolitiska läget var lugnare på 1990-talet.

– Praktiskt taget hela Västeuropa är med i Nato och jag har åtminstone inte uppfattat att någon skulle vilja lämna alliansen.

Just nu borde den finländska Natodebatten ändå bli mer analytisk, anser den blivande ordföranden för utrikesutskottet.

– De som starkt förespråkar eller motsätter sig ett medlemskap är nu de som hörs mest, sa Halla-aho.

Han efterlyser en mer nyanserad diskussion om fördelar och nackdelar med ett eventuellt medlemskap, samt en analys kring vad den finländska Nato-optionen egentligen innebär.

Bland annat vill Halla-aho diskutera hur en eventuell folkomröstning skulle gå till.

– Hur skulle man undvika en svår polarisering mellan lägren och på vilket sätt skulle man beakta de sannolika försöken till utländsk hybridpåverkan inför en sådan omröstning, undrade Jussi Halla-aho.

"Den politiska kulturen måste förbättras"

Utrikesutskottets tidigare ordförande Mika Niikko, likaså sannfinländare, blev tvungen att lämna sin post efter att han twittrat om Ukraina på ett sätt som stred mot Finlands utrikespolitiska linje.

Niikkos sannolika efterträdare Jussi Halla-aho ville på fredagsmorgonen inte kommentera Niikko och hans sätt att leda utskottet.

Halla-aho medgav ändå att utrikesutskottets rykte inte varit det bästa möjliga på sistone, bland annat på grund av de läckor från utskottets möten som förekommit.

– Utskottets anseende förbättras genom sakligt arbete. Tyvärr har läckor av det här slaget smugit sig in på många håll inom politiken. Hela den politiska kulturen bör ses om och bli bättre i det här avseendet, sa Halla-aho.