Convoy: Gränsbron mellan Kanada och USA är öde – här går vanligen en fjärdedel av handeln
Convoyprotesterna på gränsen mellan Kanada och USA hade på fredagen börjat störa handeln mellan länderna såpass mycket att USA krävde att Kanada får slut på aktionerna.
Bilfabriker på bägge sidor av gränsen är beroende av komponenter som tillverkas i grannlandet och gränsblockaden har börjat störa verksamheten allvarligt.
Toyota har lagt ned produktionen vid tre fabriker i Ontario tills vidare och även Ford, General Motors och Stellantis har meddelat om produktionsstörningar då varutrafiken inte löper över gränsen.
– Det här orsakar direkt skada för arbetare och ekonomin på bägge sidor av gränsen, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau som är hatobjekt nummer ett för de demonstrerande chaufförerna.
USA:s regering har börjat se med oro på utfallet av Convoyaktionen och ber Kanadas regering ingripa. Formellt är det de lokala kanadensiska myndigheternas ansvar att hantera demonstrationer, inte den nationella regeringens.
– Ministrarna för inrikes säkerhet och trafik har ringt upp sina kanadensiska kolleger och bett dem använda federala maktbefogenheter för att lösa situationen vid vår gemensamma gräns, uppgav en tjänsteman vid Vita huset.
I normala fall går en fjärdedel av handeln mellan Kanada och USA över Ambassador Bridge mellan Windsor och Detroit, som är den livligaste gränsövergången mellan länderna. På fredagen var även två andra gränsövergångar blockerade.
Premiärminister Trudeau har hittills vägrat diskutera lastbilschaufförernas och deras anhängares krav.
De vill att regeringen ska avskaffa en bestämmelse om att alla chaufförer som överskrider gränsen till Kanada ska vara vaccinerade mot covid-19. Den som är ovaccinerad placeras i karantän i 14 dagar.
Det finns omkring 120 000 kanadensiska chaufförer som kör i gränstrafik, enligt den nationella åkeriorganisationen Canadian Trucking Alliance. Av dem uppskattas 80-90 procent vara vaccinerade.
Kraven under protestaktionerna har emellertid småningom utvidgats till att omfatta ett slut på coronarestriktionerna överlag samt krav på den kanadensiska regeringens avgång.
Dennis Elgie hade kommit från Toronto för att vara med om att protestera nära Trudeaus kontor i Ottawa. Han betecknade rörelsen som fantastisk.
– Jag har aldrig sett en sådan här kanadensisk stolthet. Det här är historia, sa han till nyhetsbyrån AFP.
Copycat-aktioner uppstår på andra håll
Convoyrörelsen har inspirerat motsvarande aktioner på andra håll i världen, bland annat i Finland där trafiken på Mannerheimvägen i Helsingfors blockerades förra veckan.
En Convoyaktion pågår sedan några dagar i Wellington i Nya Zeeland och aktioner har aviserats i Paris och Bryssel de närmaste dagarna.
Myndigheterna där har sagt att de inte tänker tolerera några trafikblockader.