Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen till Yle om hotbilden: "Nu är läget så skarpt så vi kan inte säga någonting alls"

Från 2022
Uppdaterad 11.02.2022 17:48.
polis
Bildtext Ökad bevakning vid Böle polishus i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Polisen håller kvar sina extraordinära säkerhetsåtgärder vid polisinrättningarna runt om i landet på grund av hotbilden som riktats mot polisen. Turun Sanomat skriver att det är organiserade brottsligor som står bakom hotet.

Polisstyrelsen bekräftade på fredagen att beredskapen fortfarande är förhöjd vid polisinrättningarna på olika håll i landet. För privatpersoner är det ändå möjligt att sköta ärenden på polisstationerna – det eventuella hotet riktas mot polisen, inte mot allmänheten, heter det.

På Helsingfors polisinrättning granskades i morse samtliga besökares identitet redan vid ytterdörren. Sådana granskningar hör inte till de normala rutinerna.

I Sydöstra Finland krävs tidsbokning för vapeninspektioner från och med måndagen. Enligt tillståndsförvaltningens chef, överkommissarie Ari Järveläinen, hänger beslutet ihop med hotbilden mot polisen.

Hotet offentliggjordes på torsdagen

I går skrev Polisstyrelsen i ett uttalande att ett "möjligt hot har riktats mot polisen" och att man därför stärkt beredskapen.

Ingen övrig information om hotet har getts och kommer inte att ges, eftersom polisens beredskap är sekretessbelagd.

De anställda vid polisen har uppmanats hålla ögon och öron öppna och rapportera om eventuell misstänkt verksamhet – till exempel fotografering – i polisstationernas närhet.

Jag har aldrig sett något liknande

En poliskälla som Yle har talat med beskriver hotläget så här:

– Jag har aldrig sett något liknande. Nu är det skarpt läge och vi kan inte säga någonting alls.

Yle-reportern Päivi Happonen fick intrycket att hotet mot polisen är allvarligt men att läget är under kontroll.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen är förtegen.

– Tyvärr kan jag inte kommentera saken alls, säger han.

Seppo Kolehmainen i polisuniform.
Bildtext Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen kommenterar inte.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

TS: Kan röra sig om organiserad brottslighet

Det har förekommit spekulationer om vem som kunde ligga bakom hotet. I går skrev Turun Sanomat – med hänvisning till flera källor – att organiserade brottsligor misstänks för hotet. Myndigheterna har inte bekräftat den här uppgiften.

Det som står klart är att polisen har slagit till mot organiserad brottslighet på senare tid och domstolarna har utfärdat stränga domar mot gängmedlemmar.

Enligt Turun Sanomats källor skulle brottsligorna ha tagit modell av Sverige. För några veckor sedan ska några personer anlänt från Sverige till Helsingfors. Personerna besitter både beredskap och lust att utföra ett våldsdåd mot finsk polis, skriver TS.

Personerna befinner sig enligt tidningen fortfarande i Finland.

Ovetskap också inom polisen

Enligt uppgifter till Yle är det endast den allra högsta polisledningen som känner till detaljer om säkerhetshotet, och det här förbryllar också inom polisens egen organisation.

– Polisstyrelsens sätt att informera är mer förbryllande än klargörande, säger en polis vid Helsingfors polisinrättning som Yle talat med.

Vi vet alltså inte hur sannolik polisen bedömer att en attack eller operation mot polisen är. Det finns heller ingen information om hur allvarligt hotet bedöms vara.

Säkerhetsåtgärderna är mest synliga i Tammerfors och Helsingfors. I går bevakade bepansrade fordon ingångarna till polisstationerna i de här städerna, i dag har polispiketar varit på plats.

"Angrepp mot hela samhället"

Doktorn i juridik, Henri Rikander, sade i Radio Suomi i dag att det våldet mot polis har ökat och blivit råare.

Tidigare har enskilda poliser utsatts för hot om hämnd.

– Men det som sker nu och som tvingar polisinrättningarna att höja beredskapen är oroande. Det är ett angrepp mot hela samhället.

Polisen har höjt sin beredskap ett antal gånger - bland annat 2015 i samband med terrorattackerna i Paris.

– Men då handlade det om en helt annan hotbild. Om polisen inleder en sådan här operation då är faktiskt någonting på gång och då vill polisen signalera att hotet inte kan accepteras.

Oikeustieteen tohtori Henri Rikander.
Bildtext Henri Rikander är doktor i juridik.
Bild: Miikka Varila / Yle