Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Planerna för stationsbyggnaden i Hangö tar form: Lunchcafé, utställningar och inkvartering enligt Lapplandsmodell

Från 2022
Uppdaterad 12.02.2022 12:27.
stationsbyggnad en snöig dag
Bildtext Det ska bland annat komma ett lunchcafé till stationsbyggnaden i Hangö. (Arkivbild)
Bild: YLE/Bubi Asplund

Det är snart ett år sedan Jan-Erik Chydenius köpte stationsbyggnaden i Hangö. När den nyrenoverade stationsbyggnaden öppnar i sommar är planen att där ska finnas lunchcafé och inkvartering.

Chydenius köpte stationsbyggnaden för 120 000 euro på en nätauktion våren 2021. Då sade han att en galen dröm blir verklighet.

För några dagar sedan publicerades ett upprop på Facebook där Chydenius söker en café- eller restaurangföretagare till stationsbyggnaden. Han efterlyser åretruntverksamhet. I stationsbyggnaden kommer också att finnas 13 hotellrum.

Den tidigare väntsalen är stor och kommer att användas bland annat som utställningslokal.

Uppropet på Facebook har väckt stort intresse.

– Det är redan många som tagit kontakt och vill presentera sina idéer. Det vi i första hand är ute efter är ett café med B-rättigheter och lunch. Vi är inte ute efter fine dining eller någonting sådant.

En stor öppen sal med högt till tak inne i en gammal järnvägsbyggnad.
Bildtext Så här ser det ut inne i stationsbyggnaden i Hangö.
Bild: Peter Lundqvist

– Det finns inte någon cafeteria på norra sidan av järnvägen så det är nog ett krav att caféet är öppet året om, säger Chydenius då Yle Västnyland når honom på en arbetsresa i Tyskland.

Hangö station representerar funktionalistisk stil som var typisk från 1930-talet framåt. Stationsbyggnaden i Hangö är byggd efter kriget och stod färdig 1952. Hangö järnvägsstation finns med på Museiverkets lista över byggda kulturmiljöer av riksintresse i Finland. Järnväg fick hamnstaden Hangö redan på 1870-talet och då byggdes också bangården.


Stationsbyggnadens nya liv kan också ses som en del av utvecklingen i Hangö centrum där en del av livet verkar vara på väg att flytta över banan, från södra till norra sidan av järnvägen. Som granne kommer stationshuset i funkisstil att få stadens S-market som lämnar södra sidan och flyttar in i ett nybygge norr om banan. Vid mataffären byggs enligt planerna också en kallmack. Förändringarna har väckt en del diskussion: Dels välkomnas ökad service på norra sidan men dels oroar sig Hangöbor och företagare över vad som ska hända med södra sidan.

Inkvartering enligt Lapplandsmodell

Gällande inkvarteringsverksamheten säger han att det under 1950- och 60-talet bodde fem familjer i andra våningen i huset. Det var då frågan om anställda på järnvägen som hade lägenheterna som tjänstebostäder.

– Nu har vi fått tillstånd till en åretruntbostad och resten är inkvarteringslokaler.

Han säger att de tar modell från Lappland i inkvarteringsverksamheten.

– Det blir hotellaktig verksamhet, men så att aktiens ägare hyr lägenheten för kortare eller längre perioder.

Man står i stationsbyggnad.
Bildtext Jan-Eric Chydenius köpte stationsbyggnaden i Hangö i mars 2021. (Arkivbild)
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Chydenius säger att rummen är små.

– Det minsta är 16 kvadratmeter. Alla har badrum. Vi har jordvärme, alla rum har nedkylning. Vi kommer att ha 450 kvadratmeter solpaneler, vilket är en enorm mängd, säger han.

Han berättar också att taket ska renoveras och fasaden ska slipas och den ska återfå sin ursprungliga glans. Den 220 kvadratmeter stora väntsalen ska i framtiden användas för konstutställningar och olika evenemang.

Stor källare för föreningar

Stationsbyggnaden har också en stor källare. I den finns flera rum i olika storlekar. Jan-Erik Chydenius säger att hans dröm är att åtminstone en del av rummen skulle kunna utnyttjas av föreningar i Hangö.

– Problemet för många föreningar är att de inte har tillgång till samma lokal särskilt länge. Efter ett år eller så blir de utskyfflade och måste hitta någonting nytt.

– Min tanke är att flera föreningar kunde använda samma lokal och dela på hyran, säger han och planerar att föreningarna kunde använda caféet i byggnaden för traktering under sina evenemang.

Renoveringsarbetena ska vara slutförda och inkvarteringsmöjligheterna ska alltså vara i gång i juni. Chydenius hoppas att också caféet ska kunna öppna då.

Nya flervåningshus på Drottningberg

På frågan vilket hans följande projekt är efter att stationsbyggnaden är klar, svarar han:

– Jag hoppas att marknaden då skulle ha lugnat ned sig lite gällande varupriserna. Vi har ju bygglov för ytterligare fyra flervåningshus på Drottningberg och vi kommer snart att ansöka om bygglov för fyra hus till.

Det betyder 70 lägenheter utöver de 20 som Chydenius redan låtit bygga på Drottningberg. Det kommer också att byggas biltak i betong för nästan 90 bilar.

– Vi är färdiga att börja bygga så fort vi får material till rimliga priser. Trävarupriserna har stigit med 60 procent, också metall och betong är dyrt nu, så det är inte så enkelt att börja bygga, säger Jan-Erik Chydenius.
Tillägg 12.2.2022 klockan 12.26: Två stycken lades till före mellanrubriken "Inkvartering enligt Lapplandsmodell": det ena handlar om om stationsbyggnadens kulturhistoriska värde och det andra om centrumutvecklingen i Hangö.