Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska hyllningskören efter Niskanens uppvisning: "Hoppas jag en dag kan åka som han"

Från 2022
Uppdaterad 11.02.2022 13:03.
Iivo Niskanen firar guldet han precis tagit på 15 kilometer klassiskt.
Bildtext Efter att ha tagit guld i tre OS på raken är det inget tvivel om saken: Iivo Niskanen är en av alla tiders största finländska idrottare.
Bild: Lehtikuva

Iivo Niskanens sensationella guldåkning lämnade ett djupt avtryck hos svenska och norska åkare som Yle Sporten talat med. "Det ser otroligt roligt ut att åka skidor om man är Iivo Niskanen", säger William Poromaa.

Det är en förbannad William Poromaa som möter pressen efter loppet på 15 kilometer klassiskt.

Den svenska stortalangens arbetsdag var inte precis lika lyckad som Iivo Niskanens: Han glömde sin åkdräkt på rummet, fick en varning för obstruktion och till råga på allt råkade han ut för ett stavbrott.

– Jag är less. Mycket strulade i dag, säger han.

Men då Yle Sporten för över samtalet till den blåvita guldgossen Niskanens insats skiner norrbottningen upp:

– Alltså, vilken skidåkare! Det är helt otroligt hur bra han är. Han åker så otroligt fint och det ser inte ut som om han tar i. Jag hoppas att jag en dag kan åka som han, för det ser otroligt roligt ut att åka skidor då man är Iivo Niskanen.

Vad gör honom så överlägen?

– Han har hittat vad som krävs på 15 klassiskt och han lyckas då han behöver det som mest, så stort grattis till honom.

William Poromaa åker skidor.
Bildtext William Poromaa var förbannad efter att ha krockat med Ireneu Esteve Altimiras från Andorra.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Pre

Den svenska landslagskollegan Jens Burman – som slutade åtta, alltså två pinnhål ovanför Poromaa – håller med.

– Det var imponerande. På skiathlon visade han hur fint han åker, så jag hade det här på känn. Det är bara att lyfta på hatten, han är överlägsen på klassiskt.

Niskanen har länge hyllats för sin fantastiska teknik, och det är också det som Burman lyfter fram som den enskilt viktigaste faktorn för Niskanens dominans på sträckan.

– Han åker så lätt och fint och stressar inte. Det är som om han verkligen glider på skidorna och utnyttjar dem som man ska göra.

Bronset smakade som guld

Norges Pål Golberg säckade ihop på slutet, slutade elva och såg gravallvarlig ut då han mötte pressen efter loppet.

Det stormar inom det norska landslaget efter att Emil Iversen oväntat petats från fredagens tävling. Iversen själv beskriver situationen som en dolk i ryggen.

– Det är väldigt synd att någonting sådant här ska hända och jag önskar att alla parter kunde sätta sig ner och tala. Samtidigt är det här de senaste fyra årens största höjdpunkt, så vi ska se till att det inte blir energiläckage.

Niskanens lopp då?

– Jag är väldigt glad för hans del. Han har varit bäst på distansen i ett antal år och det är tufft gjort att få till ett sådant här lopp i ett OS, säger Golberg till Yle Sporten.

Johannes Høsflot Klæbo får pris för sitt brons.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo tog guld i sprint, nu fick han nöja sig med brons – och det gjorde han.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För två andra norrmän gick det bättre: Hans Christer Holund var fyra och Johannes Høsflot Klæbo tog brons. Sprintspecialisten Klæbo säger att han betraktar sin andra OS-medalj i Kina som ett guld, så överlägsen var Niskanen.

– Niskanen förtjänade guldet. Han har varit den bästa på femton klassiskt en lång tid. Det gick inte att vinna över honom.

– Han är en bra åkare och en fantastisk person. Han har jobbat stenhårt för den här medaljen, det är kul att se honom lyckas.

Alexander Bolsjunov då?

Det var 100 procent rätt att han vann i dag

Alexander Bolsjunov.

Det buttra ryssen är inte känd för att strössla med superlativ – men erkände villigt sig besegrad. På presskonferensen var det inte lika sura miner som efter kampen om guldet på 50 kilometer klassiskt för fyra år sedan.

– I dag var Iivo väldigt stark. Jag ville ha guld, men Iivo var snabbare än mig redan från början och på andra halvan kunde jag inte svara. Han är proffsig och har specialiserat sig på den här distansen.

– Det var 100 procent rätt att han vann i dag.

Till slut till den viktigaste frågan: Hur kunde Poromaa tävla om dräkten var borta?

Svaret är att han lånade ihop tävlingskläder av två svenska vallare.

– Det var en överdel i storlek large och en underdel i medium, så det var 50/50, säger svensken och drar på munnen.

Diskussion om artikeln