Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Utmanande vinterunderhåll och svårt att förutspå väderväxling: "Man stiger upp, tittar ut genom fönstret och går ett varv runt huset"

Två män i orangefärgade arbetskläder. En av dem sitter i skopan på en frontlastare, den andra bakom ratten. Vinter. Det finns också frusen sand i skopan.
Bildtext Joel Lahtivuori (längst fram) har tagit över sin pappas firma, medan Henrik Lahtivuori (bakom ratten) kanske inte styr längre, men hjälper till och bidrar med goda råd.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Den här vintern kommer att gå till historien som en de halaste på många år. För företag som jobbar med fastighetsskötsel, snöplogning och underhåll av gårdar har många lediga veckoslut fått ställas in.

Den här vintern har bjudit på väldigt omväxlande och utmanande väder för dem som sköter underhåll av vägar, gator, trottoarer, parkeringsplatser och gårdar. Halkan har varit det största problemet.

För dem som jobbar på Aureus fastighetsservice i Ekenäs har det också blivit mycket övertids- och helgjobb eftersom de värsta snöovädren har dragit över Västnyland under veckosluten.

– Vi har tack och lov inte haft så mycket snö, men desto mera halka och de egentliga snöfallen, de har kommit så gott som varje veckoslut sedan början av december, säger Joel Lahtivuori.

Joel Lahtivuori tog i slutet av fjolåret, lagom till den här tuffa vintern, över företaget som pappa Henrik Lahtivuori grundade vid årsskiftet 1993-1994.

En man i orangefärgad arbetsjacka och mössa. Vinter, i bakgrunden en arbetsmaskin, en liten frontlastare som kan ploga snö och sanda.
Bildtext Joel Lahtivuori började sommarjobba för sin pappa på Aureus när han var 14 år.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Företaget sköter bland annat vinterunderhåll för bostads- och fastighetsbolag. Dessutom sköter de affärer och enstaka privatpersoners gårdar.

– Mestadels är det bostadsbolag, säger Joel Lahtivuori.

Däremot sköter Lahtivuoris företag inte stadens, alltså Raseborgs gator och områden.

Ändå har det redan nu gått 300 ton krossgrus, alltså 300 000 kilogram till halkbekämpning.

Det är alla tiders rekord, konstaterar Henrik Lahtivuori som fört bok sedan starten 1994.

Snö lättare än halka

Däremot har den här vintern, åtminstone inte hittills, bjudit på snörekord. Henrik Lahtivuori minns en vinter för cirka tio år sedan.

– Då kom snön i oktober, blev kvar och försvann först i april. Det var snömässigt en tung vinter, men det var kallt, vitt och trevligt i övrigt, minns Henrik Lahtivuori.

En man i orangefärgad arbetsjacka med reflexer står framför en gul frontlastare. Vinter och snö.
Bildtext Det finns inga roliga historier kring halka, konstaterar Henrik Lahtivuori. Däremot minns han när en nyanställd skulle sanda vägar, men av misstag backade nerför en brant. Allt slutade väl och något man kan skoja om runt kaffebordet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Man både hör och ser på Henrik Lahtivuori att han föredrar kalla och snörika vintrar i stället för vintrar som denna, med omväxlande blidväder, köld, blixthalka och så plusgrader och lite snö igen.

Vart för ni all snö som ändå samlas på gårdar?

– Under själva snöröjningen samlar vi allt på gårdarna och efterhand, när vi hinner, för vi bort till stadens uppsamlingspunkt, säger Joel Lahtivuori.

Det som gjort snöplogning och halkbekämpning extra utmanande är de snabba växlingarna i vädret och temperaturer.

– Det kan ändra på en timme, det kan slå om från snö till regn eftersom vi har haft allt mellan +3 och -6 över en natt eller dag. Det är nog utmanande, man får nästan ta till det gamla, hederliga sättet: man stiger tidigt upp, tar en titt genom fönstret och en promenad runt huset, säger Joel Lahtivuori.

Gamla stan i Ekenäs.
Bildtext Snö blir till vatten och ifall det skulle frysa på rejält så kunde den här stora vattenpussen i Gamla stan i Ekenäs bli en isbana som inbjuder till både piruetter och fallolyckor.
Bild: Patric Ring / Yle

Trots mycket halka och ändå en del snö, så är det väldigt få som har klagat över att gårdarna skulle ha blivit dåligt skötta, säger Joel Lahtivuori.

– Jag hade räknat med mera, på grund av halkan. Snön i sig brukar inte ge upphov till speciellt mycket feedback, varken positiv eller negativ, säger Joel Lahtivuori.

Halka brukar leda till telefonsamtal, men inte ens i år har det kommit speciellt många klagomål, tillägger Joel Lahtivuori

Många och långa arbetsdagar

Aureus fastighetsservice har i dag tio fastanställda och under vintern har de också cirka fem inhoppare.

– Nu har det blivit många, långa dagar. Direkt efter snöfall måste man ut och sanda. Efter sandningen ska man sanda igen. Sedan får vi inte glömma att fast vi stiger upp vid tretiden för att sanda eller röja snö, så sedan kommer den vanliga arbetsdagen emot, säger Joel Lahtivuori.

Förutom vinterunderhåll sköter företaget också trapphusstädning och teknisk övervakning i Ekenäs.

– Vi kan inte glömma våra vanliga arbetsuppgifter med att hjälpa folk hemma med teknik med mera, säger Joel Lahtivuori.

Vi hinner inte prata om ansvarsfrågor, i fall det till exempel sker fallolyckor i halkan, men det är fastighetsägaren som är ansvarig. I flesta fall går ärendet vidare till fastighetsägarens försäkringsbolag.

Det är bara i fall som fastighetsägaren kan påvisa att till exempel ett fastighetsserviceföretag totalt misskött sitt jobb som det kan bli företagets försäkringsbolag som måste stå för ersättningarna.

Många och långa arbetsdagar för snöröjare och halkbekämpare i Ekenäs

8:31