Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgålöparen Sara Kuivisto har ett spännande år framför sig med både EM, VM och bröllop

Från 2022
Uppdaterad 14.02.2022 09:34.
Medeldistanslöparen Sara Kuivisto från Borgå satte fyra nya finländska rekord under OS i Tokyo sommaren 2021.
Bildtext Sara Kuivisto säger att kaffe är hennes enda last. Det dricker hon gärna hur mycket som helst.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Borgålöparen Sara Kuivisto blev känd för den stora allmänheten då hon slog rekord efter rekord under OS i Tokyo i somras. Nu drömmer hon om medalj i EM, VM eller OS, och ser fram emot det egna bröllopet i höst.

Det är en solig februaridag i Borgå och jag träffar Sara Kuivisto på ett café på västra åstranden. Kuivisto har själv bestämt plats för träffen.

– Kaffe är min enda last, säger hon och skrattar. Så det dricker jag mycket av.

30 år gamla Kuivisto har nyss kommit hem från ett drygt tre veckor långt träningsläger i Helsingfors.

Det är ett slags höghöjdsläger där hon bor i ett syrefattigt rum för att få bättre syreupptagningsförmåga. Träningspassen gör hon inomhus i en hall. Där är luften helt normal. Hon har märkt att det här sättet att intensivträna passar henne.

Nuförtiden får jag helt enkelt slå mina egna rekord

― Sara Kuivisto

Nu ska hon återhämta sig några dagar och sedan bär det av till Uppsala där hon ska tävla i den nordiska inomhuslandskampen Nordenkampen på söndag (13.2). Hon ska springa 1 500 meter.

– Det är jag själv som har de finska inomhusrekorden på både 800 och 1 500 meter, säger hon nöjd.

Det gäller också utomhusrekorden på samma distanser. Under OS i Tokyo sommaren 2021 slog hon fyra finländska rekord, först andras och sedan sina egna.

– Nuförtiden får jag helt enkelt slå mina egna rekord!

Medeldistanslöparen Sara Kuivisto från Borgå säger att kaffe är hennes enda last.
Bildtext Sara Kuivisto brukar få både tummen upp och hurrarop då Borgåbor ser henne ute på löprunda.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Efter att Sara Kuivisto gjorde många fenomenala OS-lopp i Tokyo i somras blev hon känd för många finländare. Hon beskriver sig själv som en blyg flicka från landet som plötsligt, helt oväntat, fått en hel del uppmärksamhet.

– Jag måste nuförtiden noga fundera ut vad jag orkar och hinner ställa upp på. Träningen och idrotten går alltid först.

Borgåborna känner igen henne på stan, men det stör henne inte alls. Hon säger att hon blir glad och orkar kämpa lite extra då människor på gatan hurrar för henne och visar tummen upp då hon löper förbi.

Också utanför caféet växlar hon några ord med en halvbekant som önskar henne en bra dag.

– Ibland kan jag märka att löpare ökar på takten när de ser mig komma springande, men ännu har jag inte låtit någon springa förbi mig, säger hon med glimten i ögat.

Medeldistanslöparen Sara Kuivisto från Borgå sitter på café med en kaffekopp i handen.
Bildtext När tävlingssäsongen är över på hösten ska Sara Kuivisto gifta sig. Det ska bli en ordentlig fest med bra stämning och många goda vänner.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Kuivisto berättar att det kändes tomt efter de personliga framgångarna i OS: fyra finska rekord och nästan en finalplats på både 800 och 1500 meter. Men efter att ha fått igång träningsrutinen igen efter sommar-OS längtar hon efter nya erövringar.

– Jag drömmer om en medalj i EM, VM eller OS.

Nästa stora tävling är inomhus-VM i Serbien i mars. Då ska hon springa 1 500 meter och siktar på att slå sitt eget rekord. Sedan har hon siktet inställt på sommarens stora tävlingar, EM i Tyskland och VM i USA.

Då blir det fest och den dagen ska ingen tänka på idrott

― Sara Kuivisto

År 2022 är inte bara idrott för Sara Kuivisto. När sommarsäsongen är över blir det bröllop i Borgå. Kuivisto ska gifta sig med sambon Olli Lappalainen. Lappalainen är målvakt i Akilles bandylag och tävlar också i cykling för Akilles.

Lappalainen friade då de var på resa i Milano i Italien i höstas och paret ska vigas i Borgå domkyrka.

– Då blir det fest, berättar Kuivisto, och den dagen ska ingen tänka på idrott.

Men just nu är det idrott som gäller. Först ska Kuivisto på en återhämtande löprunda på sex kilometer och på kvällen ska hon till konstisen i Borgå. Där ska hon heja på blivande maken som ska försvara målet när Akilles spelar mot Narukerä på hemmaplan.

Så här såg det ut i fjol då vi både bakade och försökte hänga med på en löptur en kall och blåsig vårdag med Sara Kuivisto. - Spela upp på Arenan