Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En fråga övertygade Matias Strandvall om Iivo Niskanens ödmjuka inställning – nu har den absurda dedikationen fört in honom bland legendarerna: "En idrottsman utan dess like"

Iivo Niskanen jublar.
Bildtext Iivo Niskanen kunde ropa ut sin glädje.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En närmast omänsklig presshantering och total dedikation till idrotten har gjort Iivo Niskanen odödlig i blåvit idrottshistoria. Uppvisningen i Zhangjiakou gör honom till en av endast fyra finländare med guld i tre OS.

Det som skulle bli en duell blev en majestätisk soloshow. Iivo Niskanen höll för trycket och pulveriserade allt motstånd på paraddistansen 15 kilometer klassiskt i OS-spåren.

Utmanaren – snudd på guldfavorit nummer ett på förhand – Alexander Bolsjunov passerade den första mellantiden 8,4 sekunder långsammare än det blåvita tåget och klarade aldrig av att ta upp kampen på allvar.

– Iivo förstörde genast det lilla hopp Bolsjunov hade inför start. Bolsjunov har hört mellantiderna och har säkert försökt öka tempot, men avståndet bara växte. Helt enkelt överlägsen skidåkning av Iivo i dag, säger Yle Sportens expertkommentator Matias Strandvall.

"Han gör ingenting annat än äter, sover och skidar"

Niskanen är den fjärde finländaren att ta guld i tre olympiska spel. De övriga är löparen Paavo Nurmi, skidåkaren Veikko Hakulinen och roddaren Pertti Karppinen.

Niskanen inledde sin guldbana med en oväntad seger i Sotjis sprintstafett tillsammans med Sami Jauhojärvi 2014 och tog slutligen över titeln som kung av klassiskt tack vare guldet på 50 kilometer i Pyeongchang 2018.

Sedan dess har den 11 februari 2022 varit datumet som ringats in med den tjockaste tuschen i Iivo Niskanens almanacka. Satsningen har varit långsiktig, pressen enorm.

– Han är en idrottsman utan dess like och det han gör i dag är fullständigt häpnadsväckande. Jag saknar ord för hur stort det är att ta guld i tre OS, dessutom med det tryck och de förväntningar han lagt på sig själv, säger Strandvall.

Iivo Niskanen i spåret under herrarnas 15 km klassiskt.
Bildtext Iivo Niskanen stod för ett magnifikt lopp på fredagen.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Pre

Strandvall beskriver Niskanen som en idrottare med fokus på varje liten detalj, en idrottare som prioriterar rätt saker, snabbt lämnar motgångar bakom sig, och hela tiden vill utvecklas och gå framåt.

Inget mindre duger.

– Finland är en idrottsnation och det är viktigt för vår identitet att vi lyckas i idrott. Alla idrottsvänner har förväntat sig att han ska ta guld, han har fått höra det från alla möjliga håll. Och det har förstås också varit det enda målet i hans eget huvud. Att han klarar av att dra ner axlarna från öronen, hitta lugnet och tilliten och tron på sig är oerhört imponerande.

Hur stora uppoffringar har Niskanen gjort för att nå dit han nu är?

– Skidåkning är i princip allt han gör. Han gör ingenting annat än äter, sover och skidar. Det låter absurt och för oss vanliga kan det kännas som uppoffringar, men för Iivo som har de här drömmarna, som har de här målen, så är det annorlunda. Han vet att det är det här han måste göra, och för honom känns det inte som en uppoffring.

Programmet är inte längre tillgängligt
"Är nu en av den finländska idrottshistoriens största genom tiderna": Se Niskanens guldlopp på tre minuter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Frågan till Matti Heikkinen

Matias Strandvall tillbringade under sin aktiva karriär tid med Iivo Niskanen i landslaget. Han vet vilken betydelse superstjärnan har haft för hela landslaget. Ett exempel är träningskompisen Perttu Hyvärinen, som liksom Niskanen gör fantastiska tävlingar i Kina.

– Iivo är vattenmärket. Alla som kommer i landslaget vet direkt att 'hej, vill jag bli bäst i världen så måste jag se på Iivo, jag måste göra det Iivo gör, det är honom jag ska slå', konstaterar Strandvall.

– Förutom en konkret och viktig mätare på träning är han dessutom ett väldigt gott föredöme. Han hjälper sina lagkamrater och berättar hur och vad man ska göra.

Samma vägledning har Niskanen själv fått på vägen mot legendarstatus. Den vägledningen har han också själv aktivt sökt.

– Jag minns bra när Iivo kom med i landslaget i tiderna. Han gick fram till Matti Heikkinen och sa 'du är världsmästare, du har alltså gjort någonting rätt, vad ska jag göra?'. Han är så pass ödmjuk att han kan ta till sig de rätta råden och guida sig fram till den rätta informationen och sålla bort allt onödigt runtomkring.