Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Biljettförsäljningen till kulturevenemang ökar igen – rekordmånga evenemang ordnas i år om allt går väl

Från 2022
Publik på Sideways -festivalen 2019
Bildtext Sommarens festivaler säljer bra nu, enligt Tikettis vd Mervi Merimaa.
Bild: Nelli Kenttä / YleX

Trenden pekar rakt uppåt och i mars hägrar "nästintill normalläge", tror Tikettis vd Mervi Merimaa. Konsumenternas förtroende är nyckelordet och här spelar myndigheternas kommunikation en stor roll, säger Ari Palhamo, vd för Lippu.fi.

Myndigheternas besked i början av februari om att coronarestriktionerna börjar luckras upp har fått kulturhungriga konsumenter att söka sig till biljettkassorna igen.

– Det har piggat upp biljettförsäljningen en del och man kan säga att dag för dag säljs allt fler biljetter. Trenden pekar klart uppåt, säger Ari Palhamo, vd för biljettförsäljaren Lippu.fi

Också Mirva Merimaa, vd för biljettförsäljaren Tiketti, har noterat ett uppsving. Hon påpekar ändå att ändå släpar rejält efter läget i februari 2020.

Men när Regionförvaltningsverket i Södra Finland i fredags meddelade att restriktionerna faktisk luckras upp på vändagen den 14 januari fick det enligt Merimaa biljettförsäljningen att fördubblas jämfört med dagen innan. Restriktionerna som gäller sammankomster slopas.

– Det syntes direkt. Sommarens festivaler säljer bra och vi inledde precis en kampanj för liveklubbar. Jag tror att biljettförsäljningen återhämtar sig till nästan normalläge i mars.

Merimaa säger att hon själv har haft svårt att hålla koll på vilka restriktioner som gäller i de olika regionerna. Eftersom regionförvaltningsverken beslutar om restriktionerna lokalt säljer evenemangen lite olika på olika håll i landet.

Marco Roy pelaa Isku Areenalla Lahdessa.
Bildtext Ishockeymatcher säljer nu. Bilden från Saipa Pelicans match på Isku Areena i Lahtis i november 2021.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Biljetter till teatrar och ishockeymatcher säljer till exempel bra.

– Ishockeyspelarna spelar ju i vilket fall som helst, så arrangörerna kan bara öppna dörrarna för publiken, och biljettförsäljningen är därför lättare att köra igång, säger Palhamo och fortsätter:

– På kultursidan finns många färdiga produktioner som kan köra igång med kort varsel, men mycket har inhiberats helt och hållet. Liveevenemang och turnéer är däremot svårare att köra igång och kräver mer tid. Men vi får vara nöjda med att biljettförsäjlningen kommit igång så bra.

På en del håll, som Egentliga Finland där regionförvaltningsverket har tillåtit 50 procent av kapaciteten, har biljetterna till teatrar enligt Palhamo sålt bra.

– I till exempel Södra Finland där regionförvaltningsverket bara tillåtit 50 personer i publiken har man inte kunnat producera just något. Men också här verkar läget nu förändras.

En kvinna i röd klänning svävar iväg mot en natthimmel buren av sitt paraply.
Bildtext Svenska Teatern har Mary Poppins på repertoaren i mars.
Bild: Cata Portin

Svenska Teatern säljer bra igen

Svenska Teatern har haft stängt i snart 2 månader men öppnar igen i mars. Marknads- och försäljningschefen Thomas Forsström glädjer sig åt att så många velat flytta sina bokningar istället för att kräva pengarna tillbaka.

– Vi öppnade biljettkassan igen på tisdagen (för en vecka sedan) och det ser riktigt bra ut, men vi tror förstås att de kommande veckorna blir livliga. Det finns ett stort intresse att komma på teater.

“Kanonbra år”

För tillfället ser 2022 ut att bli rekordår i Finland när det gäller antalet evenemang, delvis för att så många evenemang har skjutits fram på grund av pandemin.

– Det här blir ett kanonbra år för evenemangen bara pandemin inte ställer till det desto mera, säger Palhamo.

Mervi Merimaa tror också att många nu efter alla restriktioner har ett stort behov av att gå på evenemang och träffa andra människor live.

Tre olika sorters konsumenter

Enligt Palhamo kan man dela in konsumenterna i tre grupper: de som besöker evenemangen så fort man får, de som överväger men är rädda och de som helt enkelt inte vågar.

Myndigheternas kommunikation i fortsättningen är enligt Palhamo avgörande för att kultur- och evenemangsbranschen nu ska kunna komma på fötter igen.

– Vi behöver alla tre grupper. Konsumenternas förtroende är A och O och här kan myndigheterna påverka genom att komma ut med logiska och enhetliga budskap som väcker konsumenternas tilltro. Det har en enorm inverkan på hur folk vågar ta sig till evenemangen.