Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny morgonbusstur från Lovisa till Borgå testas i två veckor

En buss står vid Lovisa busstation med riktning mot Borgå. En ung kvinna som är på väg mot bussen syns bakifrån.
Bildtext Det har främst varit yrkesskolelever som har behövt ta sig med morgonbussen från Lovisa till Borgå. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: Mira Bäck / Yle

Från och med måndagen den 14 februari inleds ett försök med en ny busstur från Lovisa till Borgå.

Bussen startar klockan 6.55 från Lovisa busstation. Enligt tidtabellen stannar bussen i Forsby klockan 7.15 och är framme i Borgå 7.45. Turen körs av Kasilinja och rutten går längs landsväg 170.

För ungefär en vecka sedan meddelade staden att det tidigare morgonbussförsöket avslutas, eftersom det var för få passagerare. Det försöket startade i augusti, och för sista gången körde turen den 4 februari. Då berättade Lovisa stads infrastrukturchef Markus Lindroos att staden förhandlade med NTM-centralen om en ersättande tur.

Den ser nu alltså ut att bli av, men mycket hänger på de första två veckorna.

"Turen är tillsvidare insatt i Matkahuoltos biljettjänst för tiden 14.2–25.2 och efter att vi sett hurudan efterfrågan är under den första veckan förhandlar vi vidare med Kasilinja gällande fortsättningen. Om det finns efterfrågan så försöker vi på något sätt få bussen att trafikera hela denna vår", skriver Jonna Uski, kollektivtrafikexpert på NTM-centralen i Nyland, i ett pressmeddelande från Lovisa stad.

Oklart hur många passagerare som behövs

Från bussbolaget Kasilinja säger vd Petri Siven att det inte går att ge någon exakt siffra på hur många passagerare som behövs för att det ska vara lönsamt att köra linjen. Allt hänger ihop med allt och många faktorer spelar in, som ruttplaneringar och vilken typs biljetter passagerarna har.

Bussbolaget har överlag inte hunnit göra så exakta kostnadsuträkningar ännu. Det är bara ungefär en vecka sedan NTM-centralen ringde och frågade om de kan börja köra så snabbt som möjligt, så att Lovisaborna kan ta sig till jobb och skola. I vanliga fall borde busstrafiken konkurrensutsättas, men det hann man inte med nu.

En person håller på att gå upp längs den utfällda rampen.
Bildtext Bussen som börjar köra mellan Lovisa och Borgå kommer att ha en utfällbar ramp. Bussen på bilden är inte samma utan trafikerar i Åbo. Arkivbild.

Bussen som är tänkt att trafikera linjen är en låggolvsbuss. Vid mitten av bussen kan man fälla ut en ramp så till exempel rullstolsburna personer lätt kan ta sig in.

Diskussion om artikeln