Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ordnas äntligen Botniavasan igen – 600 glada deltagare ut i spåren i dag

Från 2022
Thomas Asp på Folkhälsan.
Bildtext Tävlingsledare Thomas Asp är mycket glad att tävlingarna går att ordna i år.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

På söndag 13 februari ordnas skidloppet BotniaVasan som normalt igen efter ett par exceptionella coronaår. Kring 600 personer har anmält sig till loppet som kommer att köras på fina spår i Vörå.

Botniavasan ställdes in år 2014 och år 2020. I fjol försökte arrangörerna flytta fram evenemanget, men tvingades ställa in då det ännu i slutet av mars inte fanns tillräckligt med snö för att ordna tävlingen.

I år finns det snö så det räcker och blir över. Men på grund av coronaläget var det länge osäkert om tävlingarna skulle gå att ordna.

Då Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland i början veckan slopade gränsen för hur många personer som får samlas på tillställningar och evenemang blev det klart att tävlingarna kan ordnas.

Tävlingsledare Thomas Asp berättar att anmälningarna strömmat in under veckan.

- Vi har nu kring 600 deltagare. Med tanke på hur det varit de senaste åren och att vi länge inte visste om vi kunde köra som normalt eller inte är vi jätteglada att det blir av.

- Folk är ivriga att vara med och det är positivt att folk vågar komma.

Olika begränsningar på grund av coronaläget kommer ändå att synas i årets tävlingar.

- Vi har öppen start vilket gör att man inte måste stå och trängas vid starten utan kan söka sin egen plats och ge sig av i lugn och ro.

Problemet med brist på snö finns inte i år.

- Spåren är i toppenskick vilket är jätteroligt, säger Asp.

Distanserna i Botniavasan är 52 eller 25 kilometer, med start och målgång vid Norrvalla i Vörå. För en del av skidåkarna är tävlingen ett steg mot Vasaloppet.

- De som gör bra i från sig i det här loppet får en bättre statled i Vasaloppet, säger Asp.

För att undvika trängsel vid starten har man i år delat upp starttiderna.

Tävlingsåkare och elitmotionärer som åker 52 kilometer startar klockan 10.För övriga skidåkare gäller öppen start mellan klockan 10.05 och 11.00. De som åker 25 kilometer startar sist.