Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kortvuxet och pepprigt Japan det första hindret på vägen till Damlejonens OS-medalj: "Kan inte anpassa oss till dem – domarna får vara förberedda på att vi är större och starkare"

Från 2022
Ronja Savolainen i närkamp längs med sargen.
Bildtext Mot ROC vann Finland med Ronja Savolainen i spetsen den fysiska kampen klart. Mot Japan kan det bli ännu tydligare fysisk dominans.
Bild: Valery Sharifulin/TASS/All Over Press

Samtidigt som Iivo Niskanen fixade en fullständigt överlägsen OS-seger förberedde Damlejonen sig för att kunna upprepa bragden. För att få fortsätta drömma måste laget slå Japan. Nervigt? Nä, bara roligt, intygar spelarna.

Klockan 15.32 åkte Iivo Niskanen iväg i Zhangjiakou – samtidigt klev Damlejonen in på isen i träningshallen i Wukesong.

Fullt omedvetna om Niskanens grymma fart i skidspåret tränade Finlands damlandslag i ishockey för sista gången inför kvartsfinalen.

Och efter att tränaren Juuso Toivola blåst av efter drygt en halvtimme marscherade spelarna fram till intervjuzonen. Eller ja, på vägen dit tog de en paus kring lagledaren och hennes mobil. Blickarna låste sig vid den lilla skärmen. Ronja Savolainen firade.

– Visst är han tuff, konstaterade Jenni Hiirikoski glatt när hon väl kom fram till presskåren.

Iivo Niskanen korsar mållinjen.
Bildtext Synd att inte få höra Björneborgarnas marsch, tyckte Damlejonen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För visst var det ju Niskanens målgång som spelarna ville se.

– Det är jättekul och väldigt inspirerande, säger Savolainen till Yle Sporten när hon också fått se med egna ögon att Aleksandr Bolsjunov inte kunnat hota Niskanen om OS-guldet.

– Det får oss också att vilja komma hem med en medalj. Det är jättefint att finländarna nått så fina resultat.

"Att ha roligt är väl ändå det viktigaste?"

En OS-medalj på 15 klassiskt var väntevärdet för Niskanen – och det samma kan minsann sägas om damlandslaget i ishockey. Oddsen för att ens nå minimimålet, tredjeplatsen i turneringen, sköt ändå i höjden efter tre raka förluster mot USA, Kanada och Schweiz.

– Men efter segern över ryssarna fick vi energi och blev ett lag igen. Det är väl ändå det viktigaste – att man har roligt på isen och kan njuta av att spela hockey?

Ronja Savolainen.
Bildtext Ronja Savolainen spelar i det första backparet tillsammans med lagkaptenen Jenni Hiirikoski.
Bild: Lehtikuva

Den glädjen märktes klart och tydligt på fredagen i den lilla men toppmoderna träningshallen. Spelarna ville glatt hälsa på bekanta ansikten på läktarplats och spexade flera gånger till det under träningspasset.

Till exempel bestämde sig förstakedjan för att "förstöra" en övning där kedjorna sinsemellan övade på att försvara puck genom att köra över tredjelinan.

– Den här glädjen vill vi hålla kvar, men hålla den inom rimlighetens gränser, konstaterar tränaren Juuso Toivola efteråt.

– Men samtidigt kan vi fokusera på rätt saker: att vinna i morgon, fortsätter han.

"De är överallt på planen"

Rent spelmässigt handlade fredagens ispass om att slipa på vissa viktiga spelmoment. I klarspråk ville Damlejonen enligt Toivola öva på att öppna spelet på specifika sätt, att ställa om snabbt, vinna kamperna framför målen och framför allt ta sig igenom ett disciplinerat försvar.

För det ställs Finland minsann mot på lördag. Japan knep gruppsegern i den ”sämre” gruppen genom att tvärparkera bussen mot Tjeckien i den sista matchen.

Samma Tjeckien som tidigare på fredagen gjorde livet oerhört surt för USA i två perioder.

– De är ganska små, åker mycket skridsko. Och är väldigt skickliga. De är överallt på isen. De har förbättrat spelet väldigt mycket sen vi senast möttes. Men vi vet vad vi ska göra, intygar Savolainen.

– Korta och peppriga, följer sin plan disciplinerat, kompar Susanna Tapani.

Susanna Tapani.
Bildtext Posera för en bild? Javisst, tyckte Susanna Tapani före träningspasset. Ett bevis på hur lättsam stämningen var.
Bild: Lehtikuva

Framför allt ska Lejonen våga spela med sina styrkor, varav en är rent fysisk. De finländska spelarna är i genomsnitt klart större än de japanska motståndarna.

Savolainen, som tillsammans med power forward-duon Tapani och Tanja Niskanen är de största spelarna i Damlejonen vet att det kan bli utmanande.

– Det är klart att det blir svårt. Det kan lätt gå så att man hamnar i utvisningsbåset bara för att man är större. Man måste ändå spela sitt eget spel, man kan inte anpassa sig till dem. Man ska köra på med sitt och så blir det som det blir, säger hon innan hon tillägger:

– Men domarna får vara beredda på att vi är större och starkare. Vi får se hur det blir.

Redo för kompakt försvar

Efter fyra matcher, där det inte stod något annat på spel än vem man skulle möta i kvarten, och Damlejonen skulle i ärlighetens namn vara förhandsfavoriter oavsett, innebär också kvartsfinalen ett helt nytt utgångsläge för OS-truppen.

Nu är det vinna eller försvinna som gäller. Det finns inte utrymme för snedsteg.

– Lämpligt mycket nervositet är bara bra, säger tränaren Toivola lugnt. Och intygar att också de unga spelarna (som det finns många av i laget), som inte hunnit vara med värst länge, vet vad som gäller.

Juuso Toivola står på bänken i Peking.
Bildtext Juuso Toivola litar på att veterarer som Minttu Tuominen och Michelle Karvinen hjälper till för att lugna ner eventuella nerver.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Det ser de äldre spelarna till att de gör. Vi snackar öppet om alla känslor och ser till att vi håller fokus på nästa byte, oavsett hur det går i matchen.

Efter den japanska defensiva superinsatsen mot Tjeckien är det nämligen inte alls uteslutet att Finland åker på ett likadant igelkottsförsvar som USA gjorde tidigare i dag.

– Vi måste ha tålamod och lita på att målchanserna kommer, säger Susanna Tapani.

– Att vara förhandsfavorit passar oss precis lika bra som att slå ur underläge. Tidigare kunde kvartsfinaler vara nåt man var lite rädd för, just på grund av de höga insatserna. Men nu är det tvärtom bara kul att äntligen få spela matcher som betyder något, fortsätter hon.

Matchstart 10.40 finsk tid på lördag. Matchen refereras direkt i Yle X3M.

Diskussion om artikeln