Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Samu Torsti om tuffa veckorna fram till OS: "Det har varit något av en Jakobsbrottning sedan världscupen i Adelboden"

Från 2022
Samu Torsti tittar in i kameran och ler.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Vasaåkaren Samu Torsti har haft några tuffa veckor sedan världscupen i Adelboden i januari, då en gammal skada gjorde sig påmind. Men nu är han redo att tävla i OS: "Tävlingsformen klarnar på söndag."

På söndag gäller det för Samu Torsti, då det är dags för herrarnas storslalom i Yanqing. Torsti har ännu inte haft möjlighet att åka i tävlingsbacken, men nog i träningsbacken bredvid.

– Jag tycker att den ser bra ut och snön är jättefin i varje backe som vi har tränat, och så har jag pratat lite med tjejerna som tävlade där tidigare och de sa att det var jättefint.

Konstsnön har varit ett ständigt ämne för diskussion under hela OS, då vinterspelen hålls i en väldigt torr och snöfattig region. Någon natursnö finns knappast alls.

– Jag väntade mig svårare förhållanden, men så har det inte varit. Visst tog det ett par dagar att hitta rätt inställningar och skidor som känns bra.

– Men för mig gick det ganska snabbt ändå. Jag hittade bra känsla och skön flow i åkningen.

Samu Torsti i farten.
Bildtext Samu Torsti hoppas kunna åka både ledigt och aggressivt på söndag
Bild: Mauro Dalla Pozza/Shutterstock/All Over Press

Lång tävlingspaus före OS

Uppladdningen inför OS har inte gått som på räls. I höstas drog han på sig en höftskada och i den alpina säsongspremiären i Sölden gick det inte som på Strömsö. Torsti blev 0,65 sekunder från den andra omgången och slutplaceringen blev 42:a.

I världscupen i Adelboden i början av januari gjorde skadan sig påmind igen och Torsti avbröt genast i det första åket. Efter det har han inte tävlat. Till OS kommer han efter en period som han beskriver som något av en Jakobsbrottning.

– Jag har varit tvungen att justera träningen en hel del. Visst har jag har fått vara ganska många dagar i backen, men läget är inte det bästa möjliga.

– Ibland har det känts hopplöst och och ibland bättre, men det är som det är.

Trivs med svenska landslaget

Sedan hösten 2020 har Torsti tränat med det svenska landslaget. Han har också bytt skidmärke. Förändringar som han är mycket nöjd med.

– Jag är glad över att svenskarna har accepterat mig och jag har blivit en del av gruppen. Teamet bakom är både starkt och brett.

– Jag har gjort stora framsteg både som idrottare och som människa. Hoppas det syns i resultaten på söndag.

Torsti har representerat Finland två gånger i OS. I Sotji slutade han på en 21:a plats, i Pyeongchang var han 17:e. Målsättningen i OS i Peking är att göra så bra i från sig som möjligt.

– Nog väntar jag mig att jag ska åka ledigt, men aggressivt. Så har jag åkt på träning, men tyvärr inte så mycket på tävling. Om vi ser det på tv på söndag och jag jublar vid mållinjen så är jag nöjd.

Diskussion om artikeln