Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efter ockermisstankarna i Närpes – trädgårdssektorn vill vidta åtgärder för att förhindra brister

Från 2022
Uppdaterad 16.02.2022 10:04.
Gurkor på planta i växthus
Bildtext SLC hoppas på lösningar som ger resultat redan inom ett halvår för att trygga situationen för invandrad arbetskraft.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Trädgårdssektorn vill kunna hitta sätt att tryggt och säkert få tag på arbetskraft. Med anledning av ockermisstankarna i Närpes arrangerade Svenska lantbruksproducenternas centralförbund ett möte för att diskutera vad som bör göras.

Trädgårdssektorn vill hitta lösningar för att tryggt och säkert hitta arbetskraft. Med anledning av ockermisstankarna i Närpes arrangerade Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, ett möte för att diskutera åtgärder.

En arbetsgrupp är tillsatt för att hitta olika åtgärder för att konkret förhindra brister i samband med rekryteringen av arbetskraft. Gruppen leds av Landsbygdens Arbetsgivareförbunds vd, Kristel Nybondas.

En av åtgärderna gäller ökad utbildning. SLC:s ordförande Mats Nylund säger att det redan finns lagstiftning och utredningar, men nu vill man åstadkomma förändringar inom det praktiska planet. Ett nytt system ska förhindra och minska risken för problem att uppstå.

– Vi har varit i kontakt med regeringens människorättshandelskoordinator och med Europeiska institutet för kriminalpolitik. Inom ett halvår hoppas vi kunna ha en bättre situation och bättre redskap, säger Mats Nylund.

Hade något kunnat göras annorlunda tidigare, med tanke på att det nu finns ockermisstankar?

– Alldeles säkert. Det går alltid att göra saker bättre, men det är för sent att göra något åt det nu. Vi tar sikte på vad som ska göras i framtiden, säger Nylund.

Han säger att man vill åstadkomma en förändring i grunden och är beredd på att det kan kosta pengar.

– Det går helt enkelt inte att ta risken att den nödvändiga arbetskraft som kommer in utnyttjas av utomstående aktörer. Det priset är alldeles för högt, säger Mats Nylund.

SFP:s Mats Nylund vid dörren till sitt arbetsrum i riksdagen.
Bildtext Mats Nylund vill blicka framåt och trygga situationen för de som kommer till Finland för att jobba inom trädgårdssektorn.
Bild: Yle/Kristofer Andersson