Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan skidlandslaget hota snart 40 år gammalt medaljrekord? Niskanens guld pricken över i:et för stark start: "Känsla att det kan komma mer"

Från 2022
Iivo Niskanen visar upp sitt OS-guld.
Bildtext För tredje gången i karriären fick Iivo Niskanen ta emot ett OS-gudl
Bild: Lehtikuva

Den finska tränarstaben hyllar Iivo Niskanen efter stjärnans nya OS-guld. Landslagets fjärde medalj i Kina är hemma – och i helgen väntar nya chanser.

Iivo Niskanen såg till att Finland tog sin fjärde medalj i de olympiska spelen i Kina på fredagen. Efter ett silver och två brons kom också den riktiga fullträffen i längdåkningen.

Landslagets förbundskapten Teemu Pasanen var ändå lugn som en filbunke. Man kunde knappt skönja att Pasanen nyss hade upplevt sin största stund som ledare.

– Det är klart att ett guld i OS känns väldigt skönt. Första guldet som förbundskapten, och det har ju också annars gått väldigt bra här med flera medaljer. De första tävlingsdagarna här gav oss ett lugn, och det blir alltid roligare om det kommer framgång.

Mikko Virtanen, herrlagets tränare, har en betydligt mer bullrig framtoning. Han vred också upp volymen hos hyllningskören lite mer.

– Iivo litar verkligen på det han gör. Han tränar otroligt mycket, har kontroll på när han kan trycka på och när han ska ta det lite lugnare. Han blir aldrig nöjd, han brinner för sporten.

Programmet är inte längre tillgängligt
"Är nu en av den finländska idrottshistoriens största genom tiderna": Se Niskanens guldlopp på tre minuter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Gick enligt planen

De finska ledarna var ute i terrängen och följde med herrarnas intervallstart. Pasanen säger att tävlingen framskred enligt ritningarna.

– När Iivos marginaler växte på andra varvet och det närmade sig halvminuten, så började jag känna mig säker på att det blir guld.

– Nyckeln på hög höjd är att hålla en jämn fart och inte passera gränsen. Bland norrmännen orkade en del av dem inte med farten. Klæbo var den som gjorde det.

Nya medaljer i stafett?

Efter fyra medaljer, två fjärdeplatser och några till topp tio-placeringar kan det verkligen slås fast att skidlandslaget har hittat rätt i OS. Den allmänna uppfattningen i presspacket är att Finland har lyckats bäst i vallningen – en potentiell nyckelfaktor då mästerskapet vänder över till stafetter.

Vi tittar på medaljsaldot om en dryg vecka. Men jag har en känsla av att det kan komma mer

Det är långa stafetter under helgen och lagsprint på onsdag nästa vecka.

– Där tror jag på fler medaljchanser, säger Pasanen.

Förbundskaptenen duckar när han får frågan om han har tänkt på möjligheten att kunna snudda vid finländsk längdåknings medaljrekord i OS på åtta medaljer från Sarajevo 1984.

– Jag vill inte spekulera om medaljsaldot. Så mycket kan jag säga att vi har slagits om medaljerna på alla distanserna så här långt. Det ska vi fortsätta med, sen tittar vi på saldot om en dryg vecka. Men jag har en känsla av att det kan komma mer.

Just nu har landslaget tangerat skörden från Pyeongchang för fyra år sedan. Efter Sarajevo är de fem medaljerna i Lillehammer 1994 den bästa noteringen.

– Jag tänker inte på att slå rekord. Det som har gjort mig nöjd och glad är att vi inte har varit beroende av en eller två åkare. Fler har varit med högt upp.

Diskussion om artikeln