Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Grovjobbande veteraner nötte ner motståndet, blir inte mer Jalonenhockey än så

Från 2022
Finländsk hockeyspelare och kolumnistens ansikte.
Bildtext Valtteri Kemiläinen öppnade målskyttet för Lejonen mot Lettland. Backen är rena ungtuppen i årets finländska lag, 30 år gammal.
Bild: All Over Press

Ju längre perioderna pågick, desto mer tog Lejonen över. Och ju fler mästerskap man hade på cv:n, desto större chans att man avgjorde. Finland jobbade sig till tre nya poäng under veteranernas afton.

Finland har hela OS äldsta lag. Och mest rutinerade av alla i truppen är Leo Komarov och Juuso Hietanen, åtminstone när det handlar om landslagshockey. Bägge har gjort sju VM-turneringar med Lejonen och båda två gör nu sin tionde storturnering med landslaget.

Gissa vilka som låg bakom Finlands segermål under en kväll när tålamod, slit och erfarenhet blev nyckelorden på vägen mot en 3–1-seger över Lettland?

Helhetsintrycket: Trägen vinner, klass tar ut sin rätt

Finland gjorde ingen överdrivet bra match mot Lettland, men arbetsmängden och inställningen klagar ingen på. Lejonen orkade målmedvetet mala på och tröttade långsamt ut letterna.

Ju längre perioderna pågick, desto mer tog Finland över och att samtliga tre mål kom i slutet av perioderna var en fullt logisk följd av detta. Den här matchutgången var ett resultat av Jalonenhockey i sin mest utpräglade form.

Samtalsämnet: Från bänkad till matchhjälte

Leo Komarov var inte särskilt lyckad mot Slovakien och startade nu matchen som 13:e forward. Det var först när skadade Markus Granlund försvann ur den finländska uppställningen som Komarov fick speltid. Och kanske var petningen exakt vad han behövde? Komarov var nämligen strålande. Tacklingsvillig, energisk och den som styrde in segermålet.

En intressant fråga: hade Komarov alls varit med om inte Niklas Friman hade blivit krasslig och därför missat matchen? Jukka Jalonen älskar att spela med åtta backar, nu saknades Friman därför, annars hade Finland antagligen ställt upp med tolv forwardar och ingen Komarov.

Glädjeämnet: Veteranerna klev fram, gammal är äldst

Jukka Jalonen måste verkligen se den här matchen som ett bevis på att hans satsning på rutin var rätt att göra i en kort turnering med liten tid för förberedelser.

Leo Komarov, 35, gjorde 2–1 framspelad av Juuso Hietanen, 36. Och spiken i kistan sattes in av Marko Anttila, 36. Och inte gjorde Valtteri Filppula, 37, bort sig heller utan vann tekningar och var nyttig.

Frågetecknet: Vad hände med Markus Granlund?

Efter sitt fjärde byte försvann Granlund från matchen och kom aldrig tillbaka. Rykten i hallen i Peking säger att han åkte iväg från arenan i en ambulans, vilket kan tyda på att det handlar om en värre skada.

I så fall kan turneringen vara över för Granlunds del och Lejonen måste tänka om när det gäller första kedjan.

Utropstecknet: Kombinationen Anttila och landslaget!

Det känns som om Marko Anttila skulle kunna spela ett par säsonger med valfritt klubblag och inte skapa lika många rubriker som han gör på ett par veckor med landslaget.

Visst stod det någonstans skrivet i stjärnorna att han skulle kliva fram i comebacken i dag. Från isoleringens diet på förpackningar av kall och smaklös spaghetti bolognese, till målskytt på första försöket i årets OS. Givetvis. Och det efter en säsong med 6 mål på 40 matcher för Jokerit.

Lejonkungarna:

3 stjärnor: Leo Komarov

Personifierade arbetsinsatsen som gav segern. Tog sig personligen upp från ett småjobbigt läge, precis som laget. Fyller ensam halva highlightpaketet. Tacklade en lettisk spelare över sargen och styrde in segerpucken.

2 stjärnor: Mikko Lehtonen

Utstrålade vilja, beslutsamhet och missnöje över att Finland inte kunde avfärda Lettland enklare. Belönades av Jalonen med Lejonens klart största istid. Att Lehtonen vill jobba fram ett flyt som inte riktigt finns bådar gott för fortsättningen.

1 stjärna: Marko Anttila

Det var inte bara målet. Också bortsett från den avslutande fullträffen lyfte fjärdekedjans spel flera pinnhål med Anttila tillbaka i uppställningen. Mäenalanen–Björninen–Anttila är nu fjärdelinan som Lejonen kör med tills turneringen är över.

Fortsättningen: Vilodag och nytt favoritskap mot Sverige

Finland: Två segrar med totalt 9–3 i målskillnad. Sverige: Två segrar med totalt 7–3 i målskillnad.

Lejonen och Tre Kronor har startat OS på liknande sätt och står båda väl rustade för gruppspelsavslutningen, bägge har utnyttjat de två matcherna mot sämre motstånd på ett bra sätt och fått en del nyttiga svar på vägen.

På söndag klockan 10.40 väntar gruppfinal. För fyra år sedan förlorade Finland mot grannen i gruppen, vilket tvingade Lejonen till en åttondelsfinal som ställde till det inför kvarten som Finland sedan förlorade.

Lita på att Lejonen vill undvika en extra match denna gång. Laddningen kommer att vara av en helt annan kaliber på söndag än i de två matcherna hittills. Och visst är Finland favorit.

Diskussion om artikeln