Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland chansar och tänker annorlunda inför stafetten – Kerttu Niskanen fick inte som hon ville: "Tränarna tog ut laget"

Från 2022
Uppdaterad 11.02.2022 22:37.
Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen åker skidor.
Bildtext Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski (i bakgrunden) försöker åka hem ett stafettguld på lördagen.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press

Finlands konkurrenter dammar av sina vassa vapen redan under den första halvan av stafetten. Finland väljer i sin tur att låta sina bästa åkare, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski, köra de sista sträckorna.

På fredagen avslöjade Finland sitt damstafettlag. Under de senaste dagarna har det spekulerats i om den sista platsen går till Jasmi Joensuu eller Anne Kyllönen. Valet föll på Kyllönen.

Hade Joensuu tagit platsen hade Finland kunnat ställa upp så här: Johanna Matintalo (k), Kerttu Niskanen (k), Krista Pärmäkoski (f), Jasmi Joensuu (f).

Nu är marschordningen: Anne Kyllönen (k), Johanna Matintalo (k), Kerttu Niskanen (f), Krista Pärmäkoski (f).

Kerttu Niskanen får alltså åka fritt i stället för klassiskt och Finland hoppas på att fortfarande vara med i matchen efter att stafetten kommit halvvägs, för att därefter börja vinna terräng.

– Ser man på de andra lagen gör de en satsning på de klassiska sträckorna, säger tränaren Ville Oksanen.

Stafettlagen
NorgeROCFinland
1. Tiril Udnes Weng1. Julia Stupak1. Anne Kyllönen
2. Therese Johaug2. Natalja Neprjajeva2. Johanna Matintalo
3. Helene Fossesholm3. Tatjana Sorina3. Kerttu Niskanen
4. Ragnhild Haga4. Veronika Stepanova4. Krista Pärmäkoski

Enligt tränaren hade samtliga finländska damer åkt klassiskt om de själva fått välja. Niskanen och Pärmäkoski åker ändå fristil – en teknik som de behärskar väl.

– Stafetterna avgörs ofta på de sista etapperna och därför har vi valt att placera våra starkaste kort där, säger Oksanen.

– Vi är tvugna att tänka annorlunda för att kunna rubba guldfavoriterna. Vi är inte största favorit men ute efter medalj.

Norska återbud och formsvaga svenskar har resulterat i att det plötsligt är vidöppet på förhand. I praktiken finns sex medaljkandidater: ROC, Finland, Sverige, Norge, USA och Tyskland. De tre förstnämnda är de hetaste guldkandidaterna.

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling samtalar
Bildtext Sverige litar på sina sprintstjärnor. Maja Dahlqvist (till vänster) inleder och Jonna Sundling avslutar.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Anne Kyllönen öppnar stafetten för Finlands del och stöter på överkomligt motstånd. Ryskan Julia Stupak är den på förhand starkaste åkaren.

– Jag hoppas att alla hittar sin plats under det första 2,5 kilometer långa varvet. Min styrka finns i den långa stigningen på det andra varvet. Det måste jag kunna utnyttja, säger Kyllönen på förhand.

Svenskan Maja Dahlqvist, som vann OS-silver i sprint, är något av en chansning. Hon har åkt ett distanslopp i världscupen i år och var i december 24:a på 10 kilometer fritt. I januari åkte hon 10 kilometer klassiskt i Skandinaviska cupen och förlorade då med hela 51 sekunder till Sveriges ankare Jonna Sundling.

Matintalo mot åkare i världsklass

Johanna Matintalo, som kör den andra sträckan, hoppas att Kyllönen lyckas hålla ställningarna.

– Jag har ett tufft utgångsläge. Många lag har sina vassaste åkare på den andra sträckan.

Therese Johaug firar sin seger.
Bildtext Therese Johaug levererar men frågetecken på de andra norska sträckorna. Hur bra är Tiril Udnes Weng, Helene Marie Fossesholm och Ragnhild Haga?
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norge, ROC och Sverige ställer upp med vassa par i klassisk stil: Tiril Udnes Weng – Therese Johaug, Julia Stupak – Natalja Neprjajeva, Maja Dahlqvist – Ebba Andersson.

– Det är viktigt att orka ösa på fram till växlingen. Jag hoppas förstås att kunna åka ut samtidigt som de andra toppnationerna, jag vill försöka utmana dem, säger Matintalo.

På torsdagens klassiska mil slutade Matintalo på en fullt godkänd 14:e plats.

– Jag förväntade mig ett lite bättre resultat. Jag hade problem med fartfördelningen som inte var optimal. Formen känns bra och fem kilometer passar mig bättre än tio.

Kerttu hade velat köra en annan sträcka

Kerttu Niskanen lär få jaga då hon ger sig ut på den tredje etappen som åks i fristil.

– För att vara ärlig hade jag väldigt gärna kört klassiskt. Men tränarna tog ut laget. Jag har också förr åkt fristil, säger Niskanen.

Då svenskan Frida Karlsson verkar ha tappat formen känns Niskanen som etappens vassaste åkare. Ska det bli medalj är ett minimikrav att Niskanen lyckas dra upp en lucka till USA och Novie McCabe.

Stafettlagen
USATysklandSverige
1. Hailey Swirbul1. Katherine Sauerbrey1. Maja Dahlqvist
2. Rosie Brennan2. Katharina Hennig2. Ebba Andersson
3. Novie McCabe3. Victoria Carl3. Frida Karlsson
4. Jessie Diggins4. Sofie Krehl4. Jonna Sundling

Krista Pärmäkoski går ut på ankarsträckan. Om det går som det spekuleras kämpar hon om medaljerna med Sveriges sprintstjärna Jonna Sundling och ryskan Veronika Stepanova.

– Om de är med har jag bara ett alternativ: att lyckas skaka av dem i tid, säger Pärmäkoski.

Pärmäkoski litar på att hon klarar av att slå Norges formsvaga Ragnhild Haga, medan USA:s Jessie Diggins skulle vara en svårare nöt att knäcka.

– Men det borde vara marginal till Jessie och USA. Jessie var riktigt bra i skiathlon. Hoppas att hon är bakom oss inför den sista etappen, säger Pärmäkoski.

Damstafetten börjar klockan 9.30 på lördag och sänds i TV2.

Diskussion om artikeln