Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 finländare är i Ukraina, UM uppmanar dem att lämna landet genast ‒ USA varnar för snabb rysk invasion

Uppdaterad 12.02.2022 09:01.
Ett ungt par kysser varandra framför en skylt med den ukrainska texten "jag älskar Ukraina".
Bildtext Skyltens budskap lyder: "Jag älskar Ukarina". Finlands utrikesministerium bedömer nu att landet inte är tryggt.
Bild: Lehtikuva

Flera länder, inklusive Finland, uppmanar sina medborgare att lämna Ukraina. USA bedömer att en rysk invasion av Ukraina kan ske inom en vecka, möjligen inom de närmaste två dagarna eller före slutet av vinter-OS.

Sent på fredagkväll publicerade Utrikesministeriet en uppmaning till finländare om att lämna Ukraina omedelbart.

Ministeriet uppmanar människor att på grund av den åtstramade och oförutsägbara säkerhetssituationen lämna landet med de kommersiella förbindelser som står till buds.

"Säkerhetsläget i Europa är spänt i och med att Ryssland för samman styrkor mot Ukraina. Situationen är oförutsägbar och kan snabbt förändras. Om du är i landet, följ informationskanalerna på Utrikesministeriet och på ambassaden och gör en reseanmälan", skriver Utrikesministeriet.

Enligt UM har 110 finländare gjort reseanmälan om att de är i Ukraina.

‒ Det är nödvändigtvis inte det korrekta antalet, för alla gör inte anmälan, säger ministeriets jourhavande informatör Petra Sarias till Yle Uutiset på lördagsmorgonen.

Inga planer att evakuera ambassaden

De flesta finländarna i Ukraina är där för att studera eller jobba. Enligt Petra Sarias har man inte exakta uppgifter om var i landet de befinner sig.

Enligt Sarias finns det på lördagsmorgonen inga planer på att evakuera Finlands ambassad i Kiev. Vid ambassaden jobbar ett tiotal personer.

Yle Uutisets korrespondent Suvi Turtiainen som är i Kiev rapporterade sent på fredagskvällen om ett snabbt förändrat läge i staden. Det var enligt henne färre människor än vanigt i rörelse, men restauranger och butiker höll öppet som normalt.

USA misstänker invasion

Den amerikanske presidenten Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger att USA inte har definitiv information om att en invasion har beordrats av Rysslands president Vladimir Putin. Men enligt honom är alla bitar på plats för en stor militär operation som kan inledas "snabbt".

Ryssland samlar fler trupper nära Ukraina och en invasion kan ske när som helst, kanske innan Vinter-OS är över, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ryssland har redan samlat mer än 100 000 soldater vid Ukrainas gräns, och den här veckan inledde de gemensamma militärövningar i grannlandet Belarus och marinövningar i Svarta havet.

Joe Biden vid ett podium i Vita huset med Boris Johnson på en tv-skärm bredvid honom.
Bildtext Både USA och Storbritannien uppmanar sina medborgare att lämna Ukraina. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Om en rysk attack mot Ukraina blir verklighet, kommer den sannolikt att börja med flygbombningar och robotattacker som kan döda civila, säger Sullivan enligt AFP.

USA har också tidigare rekommenderat att medborgare lämnar Ukraina, men då i aningen lugnare ordalag.

Flera länder uppmanar sina medborgare att lämna Ukraina

Många länder följer USA:s exempel och det brittiska utrikesministeriet uppmanar nu också brittiska medborgare att lämna Ukraina. Dessutom rekommenderas det att undvika alla resor till Ukraina.

Även Japan, Lettland, Estland, Norge och Nederländerna råder sina medborgare att lämna Ukraina och undvika att resa till dit.

Estlands utrikesministerium hänvisar i ett uttalande till "en ökad risk för militära åtgärder från Ryssland".

Biden och Putin planerar samtal på lördag

Rysslands och USA:s presidenter, Vladimir Putin och Joe Biden planerar att samtala per telefon på lördagen. Det säger Kremls talesman Dmitrij Peskov, enligt nyhetsbyrån TASS.

För en dryg vecka sedan rapporterades det att Biden placerar totalt 3 000 soldater runt om i Europa. Då var man noga med att påpeka att styrkorna inte kommer att kriga i Ukraina, utan att det är ett svar på rådande förhållanden.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer USA nu att skicka ytterligare 3 000 soldater till Polen under de kommande dagarna för att stödja NATO-allierade.

Källor: STT, NRK, APTN, Reuters, AFP, TASS, Yle Uutiset

Artikeln har uppdaterats 12.2.2022 kl 8.35 med uppgifter från Utrikesministeriet. Samtidigt har länken till UM ändrats så den för till ett svenskspråkigt meddelande som nu har publicerats.