Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Audiovisuella karameller och ljusdans – tusentals beundrade ljuskonstverk i Borgå

Dansare uppträder i Runebergsparken i Borgå, de bär ljus kring halsen.
Bildtext Konstfabrikens dansskola uppträder i Runebergsparken, cirkus möter dödsriket i det absurda numret.
Bild: Hanna Othman / Yle

Ljusevenemanget Borgå ljus arrangeras för tredje gången under veckoslutet 11 till 13 februari 2022. Konstverken kan beskådas mellan klockan 18 och 21 under de tre kvällarna.

Nio verk finns utspridda över stadens centrum, från domkyrkan i norr via Rådhustorget till Runebergsparken och över ån till Konstfabriken och Kokonbacken i söder.

Alla verk finns utomhus för att åskådarna ska kunna beundra dem utan att behöva fundera på coronarestriktioner. Det finns alltså i princip ett väldigt stort område som publiken kan sprida ut sig på, men i praktiken var det stundvis trängsel i Gamla stan då hundratals ivriga besökare på fredagskvällen samlades.

Folk tittar på ett videokonstverk som reflekteras på Holmska gården i Gamla stan i Borgå.
Bildtext Holmska gårdens fasad får fungera som kanvasduk för verket Tales from Frontiers och är gjord av Jarmo Vellonen, Marikki Hakola, Jone Takamäki och Epa Tamminen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Flensborgsbrinken, alltså den branta backen upp till kyrkan från rådhustorget blev dessutom en flaskhals då den var otroligt hal i början av fredagskvällen. Halvvägs genom kvällen hade någon förstått att kalla in en traktor som trängde sig genom folkmassan och spred ut lite färsk sand.

Utanför domkyrkan delas varm saft ut till besökarna. Det är insamlingen Gemensamt ansvar som sköter om saftserveringen.

Eftersom evenemanget är gratis och folk kan komma och gå som de vill är det förstås aningen svårt att säga hur många som deltar. Men vid safttältet delar man också ut små, lysande hjärtan och de frivilliga berättar att de vid halv åttatiden på kvällen redan delat ut 2 500 av dessa.

Borgå domkyrka är upplyst i lila, mycket folk rör sig på gården.
Bildtext Borgå domkyrka lystes upp. Mediakonstnären Artturi Elovirta hade gjort verket som reflekterades på kyrkans fasad.
Bild: Hanna Othman / Yle

Många familjer kan ses i folkvimlet, och familjen Flykt är en av dem.

– Det är fint, det är ljus och ljud överallt. Hittills är min favorit ljusen på kyrkan, säger nioåriga Erika Flykt.

Mamma Enni Flykt berättar att de besökte ljusfestivalen då den ordnades första gången år 2019.

– Det var en extra mörk vinter och då behövdes verkligen ljusen. I år har jag hört många prata om festivalen så vi ville komma och se hur det ser ut den här gången, säger Enni Flykt.

Niklas, Otto, Erika och Enni Flykt i Gamla stan i Borgå.
Bildtext Niklas, Otto, Erika och Enni Flykt.
Bild: Hanna Othman / Yle

På Västra åstranden kan man köpa korv och marshmallows av scouterna, och på Rådhustorget samlar klass 5C från Kvarnbackens skola in pengar till en lägerskola genom att sälja korv, donitsar och varm saft.

– Korven har gått väldigt bra åt. Kunderna säger att det doftar långa vägar, skrattar Minna Törmäkangas som står tillsammans med dottern Nora och delar ut korvar.

Personer säljer korv och varm saft på Rådhustorget i Borgå.
Bildtext Minna Törmäkangas och dottern Nora berättar att korven haft bra åtgång under den första kvällen av Borgå ljus.
Bild: Hanna Othman / Yle

En del av besökarna är från grannkommunerna och huvudstadsregionen. Ann-Britt och Sophie Knoblock har kommit från Esbo för att hälsa på sonen och brodern Max som nuförtiden bor i Borgå.

– Vi var här förra året också, det är faktiskt bra gjort. Fast det är synd att man inte i år igen kan skicka in meddelanden som visas upp på gångbron, säger Sophie Knoblock.

Familjen har också för något år sedan besökt Lux Helsinki, men Ann-Britt Knoblock säger att hon föredrar Borgå ljus eftersom det var så mycket folk på evenemanget i Helsingfors och på vissa ställen måste man köa och trängas för att se konstverken.

Max, Sophie och Ann-Britt Knoblock framför gångbron i Borgå.
Bildtext Max, Sophie och Ann-Britt Knoblock. Konstverket på gångbron har fått en ny programmering för veckoslutet.
Bild: Hanna Othman / Yle

Festivalen fortsätter fram till söndagen. Borgå stad är arrangör.

Ljusskulpturen Ljuslunga II i Konstfabriken.
Bildtext Ljuslunga II är en audiovisuell ljusskulptur av konstnärsduon Broas och Nyberg. Den ställs ut i Konstfabriken under Borgå ljus.
Bild: Hanna Othman / Yle
Dansare uppträder i Runebergsparken i Borgå under ljusfestivalen Borgå ljus.
Bildtext Konstfabrikens dansskolas elever i fantasifulla dräkter i Runebergsparken.
Bild: Hanna Othman / Yle

Diskussion om artikeln