Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien: Premiärminister Boris Johnson utfrågas av polisen ‒ lovar svara på frågor om fester i tjänstebostaden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lämnar Downings Street 10 .
Bildtext Avslöjanden om en rad tvivelaktiga evenemang på Downing Street har skakat den brittiska regeringen.
Bild: Peter MacDiarmid/Shutterstock/All Over Press

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu blivit kontaktad av polisen i samband med utredningen kring de fester i hans tjänstebostad som anses ha brutit mot coronareglerna i landet.

En talesperson för Boris Johnson bekräftar att premiärministern har tagit emot ett frågeformulär från Londonpolisen. I blanketten uppmanas han redogöra för sina aktiviteter vid de tidpunkter som festerna ägt rum.

Polisen understryker att frågeformuläret är ett rättsligt dokument som måste besvaras sanningsenligt inom sju dagar.

Johnsons talesperson säger att premiärministern kommer att svara enligt direktiven.

Hotas av böter

Londonpolisen har tidigare meddelat att man kommer att rikta frågor till fler än 50 personer. Utfrågningen gäller minst tolv olika sammankomster vid tjänstebostaden 10 Downing Street under åren 2020 och 2021.

Den här skandalen som kallas "Partygate" handlar om fester som ägt rum trots strikta coronarestriktioner som har rått i England. De som har deltagit i festerna hotas av böter ifall de inte kan uppge någon giltig orsak till sina handlingar. Det gäller också premiärminister Johnson.

Skandalen gör att Johnson sitter löst på sin post som premiärminister. Dels har festerna i tjänstebostaden väckt förargelse bland britter som samtidigt varit drabbade av coronarestriktionerna. Dels kritiseras Johnson skarpt inom politiken.

Han har fått kritik också inom det egna, konservativa partiet, bland annat av de tidigare premiärministrarna Theresa May och John Mayor.

Källor: AFP, BBC