Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-söndagens höjdpunkter: Lejonen och Tre Kronor gör upp om gruppsegern – två ess och två mysterium i Finlands stafettlag, kan ett oberäkneligt Finland skrälla?

Från 2022
Uppdaterad 13.02.2022 10:53.
Finlands hockeyherrar firar segern mot Lettland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Lejonen är favorit – men en poängförlust är inte hela världen i hockeyklassikern mot Tre Kronor. Samu Torsti står inför sitt tredje OS och i herrstafetten är ROC laget att slå. Finland har sina trumfkort på andra och tredje etappen.

Yle Sporten listar dagligen OS-höjdpunkter, sändningstiderna, finländarna och hela dagsprogrammet.

Kan någon slå Odermatt i storslalom?

  • Kl. 4.15 Alpint, storslalom herrar, första åket.

  • Kl. 7.45 Alpint, storslalom herrar, andra åket.

  • Finländare: Samu Torsti.

  • Kommentatorer: Kristian Karlsson och Marcus Sandell.

Endast två åkare har lyckats vinna en världscuptävling den här säsongen och ett namn har varit i en klass för sig: Marco Odermatt. Schweizaren har varit snabbast i fyra av säsongens fem tävlingar och då han inte vann i Alta Badia slutade han på en andra plats.

Odermatts självförtroende är ändå inte på topp efter att han inlett sitt första OS med en sjundeplats i störtlopp och en uråkning i super-G. Norges Henrik Kristoffersen är den enda som besegrat Odermatt i vinter.

Marco Odermatt grimaserar.
Bildtext Marco Odermatt – favorit i storslalom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finländarna: Torsti gör sitt tredje OS – formen ett frågetecken

Precis som för fyra år sedan representeras Finland av Vasa Skidklubbs Samu Torsti. 30-åringen har haft en motig säsong då han inte varit bland de 30 snabbaste i de fyra deltävlingar där startat.

I Europacupen (den näst högsta nivån) har han varit tvåa i ett par tävlingar. I dessa har ändå de tuffaste namnen lyst med sin frånvaro.

Alpin skidåkare
Bildtext Samu Torsti är en van OS-deltagare.
Bild: epa

Torsti har goda OS-minnen att blicka tillbaka mot. I Sotji var han 21:a och i Pyeongchang blev det en 17:e plats.

Håll koll på dessa

Manuel Feller från Österrike, italienaren Luca de Aliprandini och Frankrikes farliga duo Alexis Pinturault & Mathieu Faivre är namn som ska nämnas.

Amerikanen Tommy Ford, som skadade sig illa i Adelboden i januari 2021, har bestämt sig för att återvända till tävlingsbacken just i Peking. 32-åringen har varit tre gånger på prispallen under sin karriär. Två av dessa har kommit på torr snö, likt underlaget i Yanqing där söndagens tävling avgörs.

Även Odermatts landsman Justin Murisier är redo att blanda sig i kampen om medaljerna. 30-åringen imponerade med en fjärdeplats i den alpina kombinationen i torsdags.

Snackisen: Banan

Tävlingsbanan är kort. Herrarna åker i samma backe där damerna gjort upp om medaljerna i både storslalom och slalom.

Då Sveriges Sara Hector vann i måndags var hennes åktider 57,56, respektive 58,13. Det talar för att även herrarnas tider landar på under en minut. Vilket är närmare 20 sekunder kortare än i Adelboden där herrarna tävlade senast.

Kommentatorns tips: Schweiziskt guld

Jag lägger min röst på en schweizisk seger. Marco Odermatt tar Schweiz tredje alpina guld i Peking, före Alexis Pinturault och överraskningsnamnet Justin Murisier.

Herrarnas storslalom sänds direkt på TV2 och på Arenan. Kristian Karlsson kommenterar på svenska tillsammans med expertkommentator Marcus Sandell.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, alpint, herrarnas första åk i storslalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En storfavorit i herrstafetten – oberäkneligt Finland är utmanare

  • Kl. 9.00 Längdskidåkning, stafett herrar 4 x 10 km.

  • Finland: Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki.

  • Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall.

Finlands stafettdamer var heta medaljkandidater i stafetten men föll på målsnöret. Finlands herrar är däremot bara utmanare. Rysslands olympiska kommitté, Norge och Frankrike ser vassare ut på pappret.

Favoriten: Ruskigt starka ryska herrar

Då Norges herrar inte presterat på toppen av sitt kunnande under OS så känns det som att guldet är vikt för Rysslands olympiska kommitté. Den ryska kvartetten har visat upp sitt kunnande tidigare under OS:

1. Alexej Tjervotkin – femma på 15 km klassiskt

2. Alexander Bolsjunov – guld och silver i OS

3. Denis Spitsov – silver i skiathlon

4. Sergej Ustiugov – åtta i sprinten (tvåa i kvalet) och en av Rysslands främsta herråkare de senaste fem åren.

De övriga lagen kan inte matcha det ryska lagets bredd. Guldet är vikt för de ryska herrarna, men det är värt att minnas att stafetter ofta har bjudit på mycket oväntade vändningar.

Utmanare: Norge med joker på första etappen

Norge är regerande världsmästare och skulle i normala fall vara en jämnstark guldkandidat med Ryssland. Nu saknar Norge emellertid sin bästa (?) distansåkare Simen Hegstad Krüger, som drabbades av corona. Dessutom kroknade Pål Golberg rejält under slutet av 15 kilometer klassiskt. Har han återhämtat sig?

Johannes Høsflot Klæbos formkurva pekar uppåt och Hans Christer Holund har åkt på jämngod nivå i Zhangjiakou, men Emil Iversen, som åker första etappen, är ett gigantiskt frågetecken. Iversen har inte gått att känna igen den här vintern och gör i och med stafetten sitt första lopp i OS-terrängen i Kina.

Emil Iversen poserar med femmilsguldet 2021.
Bildtext Emil Iversen startar för Norge.
Bild: AOP

Också i övrigt finns det många oskrivna kort på den första etappen. Frankrike, som har prenumererat på bronset i de senaste stortävlingarna, inleder med sprintspecialisten Richard Jouve. Också Sverige och Italien startar med sprintåkare, det vill säga Oskar Svensson och Federico Pellegrino. Schweiz öppnar med fyrfaldiga OS-guldmedaljören Dario Cologna som inte var bättre än 44:a på 15 kilometer klassiskt.

Frankrike känns igen som den starkaste bronskandidaten. Kvartetten Jouve, Hugo Lapalus, Clement Parisse och Maurice Manificat är god för medalj om Jouve lyckas hålla ställningarna på första etappen.

Finland: Två ess och två mysterium

Finland har sina trumfkort på andra och tredje etappen – Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen.

Niskanen åker nu för sjunde stortävlingen i rad den andra etappen för Finland. Han har oftast stått för stabila insatser och till och med varit etappsnabbast två gånger. Men han har inte lyckats prestera det där monsterloppet i stil med det han levererade i fredags i en stafett. Kanske dags för det i år?

Men den stora frågan är hur Ristomatti Hakola och Joni Mäki klarar sig på första och fjärde etappen. Hakola har haft en mycket strulig säsong och inledde OS med en 28:e plats på 15 kilometer. Lyckas han hålla Finland i tätstriden så lever medaljdrömmen sannolikt åtminstone fram till ankaretappen.

Joni Mäki och Ristomatti Hakola med sina silvermedaljer.
Bildtext Joni Mäki och Ristomatti Hakola tog VM-silver i lagsprint i fjol. Nu utgör de stafettlagets stora frågetecken.
Bild: All Over Press

Och då kommer vi fram till följande spörsmål: Hur orkar Joni Mäki på den fjärde etappen? Han visade upp en imponerande form i tisdags då han slutade fyra i fristilssprinten, men hans stafettinsatser har varit av mycket varierande kvalitet.

Högvattenmärket var spurtsegern över självaste Aleksandr Bolsjunov i världscupstafetten i Lahtis. Några veckor senare i VM-stafetten kroknade han och noterades för den nionde bästa etapptiden då Finland slutade sexa. Vilken version av Joni Mäki dyker upp i den här stafetten?

Matias Strandvalls analys: Efterhandspekulationer ger inget

De finska stafettdamerna slutade på fjärde plats. Punkt och slut. Till idrotten hör att vi åskådare spekulerar och hoppas på framgång. Tränare och idrottare visualiserar och föreställer sig olika scenarion före varje tävling för att vara så väl förberedda som möjligt. Tränarna väljer ett stafettlag utifrån den data de har till sitt förfogande och den respons de får från idrottarna.

Jag är säker på att alla i det finska teamet gjorde så gott de kunde, och det räckte till en fjärde plats för damerna. Att spekulera före en tävling tycker jag är ok, men att börja ”jossitella”, som man säger på finska, alltså fundera på ”tänk om” tycker jag man kan skippa.

Det borde finnas en regel som säger att om man börjar en tanke med ”tänk om” borde man samtidigt tänka att något annat kunde ha hänt samtidigt. Lite som att varje åtgärd har en motreaktion.

Ett exempel: Tänk om Kerttu skulle ha åkt klassiskt istället för skate. Då borde man samtidigt ha slagits av tanken att om att Frida Karlsson kunde ha hållit normal nivå, eller att Tiril Weng inte skulle ha fallit på första sträckan.

Min poäng är att det är onödigt att drömma i idrott. Speciellt efter målgång och efter att klockan har stannat. Alla idrottare, tränare och stödpersonal gör sitt bästa, varje dag i flera år, för att nå framgång. Ingenting kommer med tur.

Iivo Niskanen och Alexander Bolsjunov slår händerna ihop vid målgång efter ett lyckat lopp i herrarnas skiathlon.
Bildtext Aleksandr Bolsjunov och Iivo Niskanen åker den andra sträckan för sina respektiva lag.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

För en stund sedan publicerades stafettlagen inför herrstafetten, och även här har tränarna analyserat de egna åkarnas kapacitet, talat med idrottarna i fråga om hur dom känner sig, och till och med funderat på hur man hittar de rätta skidorna till tävlingen. Tränarna har vänt och vridit på minsta detalj för att nå bästa möjliga resultat, och när klockan stannar får vi åskådare och fans acceptera resultatet.

Herrarnas stafett sänds direkt på TV2 och på Arenan. Chriso Vuojärvi kommenterar tävlingen på svenska tillsammans med expertkommentator Matias Strandvall.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, längdskidåkning, herrarnas stafett (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lejonen och Tre Kronor gör upp om gruppsegern, en poäng räcker för bägge lagen

  • Kl. 10.40 ishockey Finland–Sverige

  • Kommentator i Yle X3M: Christoffer Herberts.

Finland har två raka segrar över Slovakien och Lettland med totala målskillnaden 9–3. Sverige har två raka segrar mot samma motstånd med totalsiffrorna 7–3.

Nu gör grannarna upp om första platsen i gruppen i en match där segraren går direkt till onsdagens kvartsfinal. Det lag som blir utan poäng löper däremot överhängande risk att tvingas till en extra match på tisdag, i praktiken en åttondelsfinal.

I OS för fyra år sen var läget identiskt, och då föll Lejonen mot Tre Kronor med 1–3. Det ledde till att Finland först tvingades spela mot värdlandet Sydkorea innan kvartsfinalen mot ett mer utvilat Kanada.

Leo Komarov glider runt på isen.
Bildtext Leo Komarov var het mot Lettland.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kammar Finland noll mot Sverige talar allt för att ett väldigt liknande mönster: det klart mest troliga i så fall är match mot värdlandet Kina på tisdag dagen innan en kvartsfinal mot Kanada.

En seger mot Sverige underlättar Lejonens väg mot final. Eller om vi ska vara exakta räcker det med en poäng…

Snackisen: Finland och Sverige kan hjälpa varandra vidare

Gruppsegrarna och den bästa grupptvåan går direkt till kvartsfinal i OS. Och vi vet nu att sju poäng räcker för att bli bästa tvåa.

Det betyder att oavgjort är ett tillräckligt bra resultat för både Lejonen och Tre Kronor. Kryss efter 60 minuter och bägge lagen kan skippa åttondelen, och sen i förlängningen göra upp om den mindre betydelsefulla gruppsegern.

Någon sådan deal görs såklart inte, men hur matchbilden ser ut om det är oavgjort men tio minuter kvar är en helt annan fråga.

Håll koll på: Finlands första kedja

Mot Slovakien var kedjan med Teemu Hartikainen, Sakari Manninen och Markus Granlund Lejonens bästa lagdel.

I den andra matchen mot Lettland försvann Granlund efter några byten och med Toni Rajala på hans plats hittade kedjan aldrig flytet.

Markus Granlund blickar fokuserat.
Bildtext Markus Granlund verkar vara i spelskick.
Bild: Lehtikuva

Från lördagens träningspass kom positiva besked, Granlund var på is igen. Skadan tycks ha varit lindrig och första kedjan är komplett igen. Och det behöver Finland, med en bra förstalina är mycket vunnet.

Kommentatorns tips: Kryss är alltför logiskt för att tippa nåt annat

Två hyfsat jämna lag vill givetvis vinna, men sparar samtidigt det allra bästa krutet och de allra sista svettdropparna till nästa vecka. Oavgjort inget dåligt tips. I ett läge där delad pott dessutom skulle fixa kvartsfinalplatsen för båda lagen ligger det extra nära till hands att det går så.

Finland är favorit, både i matchen och i turneringen, men en poängförlust är inte hela världen. Vad sägs om 2-2 och Lejonseger i sudden?

Ishockeyn sänds på Discoverys kanaler men Yle sänder alla Finlands matcher samt finalerna direkt i radio på Yle X3M. Christoffer Herberts kommenterar på svenska.

13.2 kl. 10.30 Gruppspel herrar: FIN - SWE

Programmet är inte längre tillgängligt

Söndagens OS-tidtabell

03.05 Curling, herrar, grundserie Kina – Storbritannien, Norge – Sverige, Italien – ROC, USA – Kanad
03.30 Bobsleigh, monobob damer, heat 1 och 2
04.00 Freestyle, slopestyle damer, kval | Anni Kärävä
04.15 Alpint, storslalom herrar, första åket
| Samu Torsti
06.10 Ishockey herrar, Slovakien – Lettland
07.45 Alpint, storslalom herrar, andra åket | Samu Torsti
08.05 Curling, damer, grundserie Schweiz – Kanada, Sydkorea – Kina, USA – Sverige, Danmark – Storbritannien
09.00 Längdskidåkning, stafett, herrar | Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki
10.40 Ishockey herrar, Finland – Sverige
11.00 Skidskytte, jaktstart, damer
| Mari Eder, Suvi Minkkinen
12.45 Skidskytte, jaktstart, herrar
| Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Heikki Laitinen
13.00 Freestyle, hopp damer, kval
13.00 Short track, 500 meter herrar, 3000 meter stafett damer
14.05 Curling, herrar, grundserie Storbritannien – Danmark, Schweiz – Italien, Kina – USA
15.00 Skridsko, lagtävling herrar, 500 meter damer
15.10 Ishockey herrar, USA – Tyskland, Kina – Kanada

Laddar, ett ögonblick...

Diskussion om artikeln