Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sauli Niinistö i DN: "Jag är mycket oroad för krig i Europa"

President Sauli Niinistö deltar i föreningen Politiska journalisternas distansmöte.
Bildtext President Sauli Niinistö är bekymrad över den ökande spänningen i Europa.
Bild: Matti Porre / Lehtikuva

President Sauli Niinistö är bekymrad över risken för krig i Europa. I en intervju för Dagens Nyheter säger han att vi kanske har förlorat förmågan att förstå att det existerar hot.

I intervjun för Dagens Nyheter (bakom betalvägg) analyserar president Niinistö den eskalerande konflikten kring Ukraina ur många olika perspektiv.

Han säger bland annat att vi européer kanske blivit alltför vana vid fredliga tider, att vi inte längre är lika medvetna om hot som tidigare.

På frågan hur oroad han är för krig svarar presidenten så här:

– Jag är mycket oroad därför att om man inte hittar något slags uppgörelse, då är frågan vad som händer då. Jag ser två alternativ. Ett är att vi ser krig i Ukraina, även om det redan pågår krigshandlingar där fast i en annan skala. Eller så ser vi, vilket inte är ett trevligt alternativ, att saker fortsätter som nu vilket pressar fram mer tryck och spänningar.

Putin ett mysterium

Niinistö svarar också på frågor kring hans relation till kollegan Vladimir Putin. Niinistö är känd för att kontinuerligt samtala med Putin och av allt att döma är också den ryske presidenten intresserad av dialogen med Finland.

Niinistö säger i intervjun att det här kan hänga ihop med Putins personliga koppling till Finland. Putin var förr i tiden ansvarig för Sankt Petersburgs utrikesrelationer och hade ett vänskapsutbyte med systerstaden Åbo, minns Niinistö.

– Kanske fungerar också den finska stilen. Man säger att även Stalin hade respekt för Finland. Kanske finns något sådant hos Putin. Finländarna kämpar och gör sig själva mycket klara, säger Niinistö i DN.

Men frågan som många ställer sig i väst – hur tänker Putin – kan inte heller Sauli Niinistö svara på.

– Jag vet inte vad Putin vill. Jag är rädd att det bara är några få som vet, och knappt någon i västvärlden. Men genom att följa hans tänkande, hans tal och skrivande under de senaste åren, är det väldigt uppenbart att han inte strävar mot Sovjetunionen utan mot det ryska moderlandet. Det är en stark nationalistisk känsla. Jag gissar att det är en stämning, inte bara en position.

"Finland och Sverige dras knappast in"

Om de ryska styrkorna går in i Ukraina blir västvärldens svar sannolikt sanktioner, säger Niinistö.

– Ja, vi ska sätta in sanktioner. Och de är hårda. Det är helt klart. Men de gäller också oss själva och troligtvis sätter man från Rysslands sida in kontrasanktioner, om man har några.

Presidenten ser det inte som sannolikt att Finland eller Sverige dras in i konflikten.

Han upprepar också att Finland har kvar sin Natooption, möjligheten att välja att gå med, stanna kvar, eller lämna olika institutioner. Den möjligheten tillhör alla självständiga nationer, säger Niinistö och tillägger att detta är en självklarhet.

Källa: Dagens Nyheter