Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden och Putin talade i telefon med varandra – Kreml: "Hysterin har nått sin topp"

Från 2022
Uppdaterad 12.02.2022 23:15.
Demonstration i Kiev.
Bildtext Demonstration i Kiev den 12 februari 2022 mot krig.
Bild: Lehtikuva

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin talade på lördag eftermiddag i telefon med varandra.

Biden och Putin talade med varandra med anledning av krisen vid den rysk-ukrainska gränsen. Enligt Vita huset pågick samtalet i lite över en timme.

Det "professionella och innehållsrika" samtalet medförde ingen grundläggande förändring i dynamiken kring konflikten om de ryska trupper som samlats nära Ukraina, säger en anonym amerikansk tjänsteman.

I ett ryskt uttalande fördöms USA:s så kallade topphysteri kring Ukrainakonflikten. Begreppet "invasion" ses som "absurt".

Ryssland har ingen aning om varför USA tillhandahåller falska uppgifter om planer på att "anfalla" Ukraina

Kremls högsta utrikespolitiska rådgivare Yuri Ushakov

Kremls högsta utrikespolitiska rådgivare Yuri Ushakov sa i dag till reportrar att hysterin har piskats upp på ett samordnat sätt och att den börjar nå sin kulmen.

Han tillade dock att "presidenterna har kommit överens om att fortsätta kontakterna på alla nivåer".

Joe Biden
Bildtext USA:s president Joe Biden befann sig i i Camp David då han talade med Rysslands president Vladimir Putin 12.2.2022.
Bild: Lehtikuva

President Biden uppges än en gång ha varnat Putin, och sagt att USA kommer att reagera beslutsamt vid en rysk invasion i Ukraina och att det skulle få omedelbara och kostsamma följder för Ryssland. Enligt Vita huset betonade Biden att "USA är redo att engagera sig i diplomati men också att förbereda sig för andra scenarier."

Putin uppges också ha sagt till Biden att väst inte gör någonting för att få Ukraina att tillämpa överenskommelserna i de så kallade Minskavtalen.

Spänningarna ökar mellan västvärlden och Ryssland på grund av risken för en rysk invasion i Ukraina.

Krisen i relationerna mellan öst och väst beskrivs som den värsta sedan kalla kriget.

Macron till Putin: En ärlig dialog är oförenlig med upptrappning

Också Frankrikes president Emmanuel Macron talade i telefon med president Putin i dag.

Samtalet varade i en timme och 40 minuter. Enligt Macron uttryckte båda en önskan om fortsatt dialog.

Under sitt samtal med den ryska presidenten sa Macron att en "uppriktig dialog" är oförenlig med eskalering.

President Macron besökte Moskva tidigare den här veckan, och i dag uppges de båda ledarna ha diskuterat hur man kunde gå vidare på försöken att förverkliga de så kallade Minskavtalen i regionen Donbass samt villkoren för säkerhet och stabilitet i Europa.

Stor rysk marinövning i Svarta havet

Under flera veckor har spänningen trappats upp i och med det ryska militära omringandet av Ukraina. Läget intensifierades ytterligare då Ryssland inledde en stor marinövning i Svarta havet med övningarna utanför kusten vid Odessa.

Över 30 krigsfartyg deltar i övningarna där man övar försvar av Krim som Ryssland intog år 2014.

USA kommer att skicka ytterligare 3 000 fallskärmsjägare till Polen

USA planerar att skicka 3 000 soldater till Polen. Polens försvarsminister bekräftar att de amerikanska förstärkningarna väntas anlända inom de närmaste dagarna. Soldaterna kommer från USA och inte från amerikanska baser i Europa.

USA skickade nyligen 3 000 soldater till sydöstra Polen och Rumänien. Dessutom står 8 500 soldater i högsta bredskap i USA, och är redo att skickas till Europa med kort varsel, enligt försvarsministeriet Pentagon.

Samtidigt drar USA bort omkring 150 soldater från Ukraina. De amerikanska soldater som nu evakueras till amerikanska baser i Europa, har varit militära utbildare i Ukraina.

Ukraina manar till lugn

Enligt USA kan Ryssland gå till attack när som helst.

Ukrainas regering befarar dock att den här sortens varningar skadar moralen i landet. Medborgare uppmanas att inte gripas av panik på grund av det ryska agerandet vid landets gränser.

Uppmaningen kommer efter att flera länder, bland dem Finland, uppmanat sina medborgare att lämna Ukraina på grund av risken för krig.

Den ukrainska regeringen konstaterar att det för närvarande är av yttersta vikt att alla håller sig lugna och att man undviker destabiliserande åtgärder som kan utlösa panik.

KLM upphör med flygningar till Ukraina

Det nederländska flygbolaget KLM kommer att sluta flyga till Ukraina omedelbart på grund av den tilltagande spänningen i området.

Beskedet kom strax efter att den nederländska regeringen uppmanat landets medborgare att lämna Ukraina så snart som möjligt på grund av säkerhetsläget.

Källor: Reuters, AFP, AP