Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Så går Ukraina-diplomatin vidare – statscheferna fortsätter träffa varandra

Grafik. Svartvita bilder av Emmanuel Macron och Olaf Scholz. Bakgrunden är gul med stjärnor på.
Bildtext Ledarna från Frankrike och Tyskland, Emmanuel Macron och Olaf Scholtz fortsätter sina försök till diplomati i Ukrainakrisen.
Bild: AOP, kuvankäsittely: Harri Vähäkangas / Yle

Flera länders statschefer fortsätter sin skytteldiplomati och har planerat in samtal med sikte på att nå en fredlig lösning på krisen kring Ukraina.

De senaste dagarna har vi sett en lång rad möten och telefonsamtal mellan ländernas ledare. Hittills har resultaten lyst med sin frånvaro, som efter ett samtalet mellan presidenterna Vladimir Putin och Joe Biden på lördagen.

Men ansträngningarna fortsätter. Frankrikes president Emmanuel Macron, som nyligen har träffat Putin i Moskva, kommer inom kort att diskutera med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s president Joe Biden.

President Macrons kansli har meddelat om de förestående samtalen.

Från Tysklands sida har man meddelat att förbundskansler Scholtz åker till Kiev på måndag och därifrån vidare till Moskva på tisdag för samtal med president Putin.

Enligt nyhetsbyrån AFP finns det medierapporter som med hänvisning till underrättelsekällor hävdar att Putin kan fatta avgörande beslut om fortsättningen efter tisdagens möte med Scholtz.

Blinken: "Diplomatisk lösning möjlig"

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har fört samtal i Hawaii med sina kolleger från Japan och Sydkorea och har i samband med det mötet sagt att en diplomatisk lösning på Ukrainakrisen fortfarande är möjlig.

Enligt Blinken förutsätter det att Ryssland visar att man vill slå in på den diplomatiska vägen genom att trappa ner i stället för att trappa upp konflikten.

Samtidigt har Blinken sagt sig bedöma läget i Ukraina som så allvarligt att USA evakuerar största delen av sin ambassads personal från Kiev.

Källor: Reuter, AFP