Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-måndagens höjdpunkter: Damlejonen har allt att vinna – pallar USA för trycket i semifinalen?

Uppdaterad 14.02.2022 00:09.
Petra Nieminen på isen.
Bildtext Petra Nieminen var glödhet i kvartsfinalen mot Japan.
Bild: Lehtikuva

Damlejonens OS har varit en berg- och dalbana. Nu är man där man förväntades vara, i semifinal – mot regerande guldmedaljören USA. I snowboard är det dags för big air, medan isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis tävlar i fridans.

Yle Sporten listar dagligen OS-höjdpunkter, sändningstiderna, finländarna och hela dagsprogrammet.

Papadakis och Ciceron guldfavoriter efter rekordåk i rytmdansen – Turkkila och Versluis kan stiga i resultalistan

  • Kl. 3.15 Konståkning, isdansens fria dans.

  • Finländare: Juulia Turkkila & Matthias Versluis, åker kl. 3.53.

  • Kommentator: Marianne Nyman.

Finlands Juulia Turkkila och Matthias Versluis åkte en ypperlig rytmdans på lördagen. Därför var minerna i Kiss & Cry-hörnan smått besvikna då deras poäng kom upp på resultattavlan.

Bara 68,23 poäng, då deras officiella säsongsbästa är 71,92. De poängen fick de redan i början av oktober, då säsongen just hade kört igång och programmet inte satt alls lika bra som det gör nu.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis håller om varandra.
Bildtext Juulia Turkkilas och Matthias Versluis OS-debut var lyckad.
Bild: Lehtikuva

Under tävlingens gång visade det sig ändå att både den tekniska panelen och domarpanelen var extremt krävande och till slut var det bara sex av de tjugotre paren som gjorde nytt säsongsbästa. I förhandsfavoriterna Gabriella Papadakis och Guillaume Cicerons fall till och med nytt "världsrekord", även om man inom grenen slutat använda den termen.

I och med att både regler, poängskala och bedömningskriterier förändrats många gånger genom åren, talar man hellre om "de högsta poäng något par någonsin fått". Fransmännen låg i topp på den listan även tidigare, men nu lyder poängen 90,83.

Fridansen finländarnas styrka

Turkkila och Versluis ligger på 16:e plats efter rytmdansen, men har på basis av säsongens tidigare tävlingar en konkurrenskraftigare fridans. Eftersom fridansen står för cirka sextio procent av totalpoängen, har finländarna en realistisk chans att med ett lyckat åk stiga några placeringar.

Det viktigaste är ändå att åka en felfri dans och etablera sig som ett av de intressantaste paren på väg uppåt då den nya olympiaden inleds.

Flera av de deltagande åkarna gör redan sitt andra, tredje eller till och med fjärde OS, och väntas lägga av efter den här säsongen.

Medaljerna sannolikt till Frankrike, ROC och USA

Till de sex par som förbättrade sina säsongsbästanoteringar i rytmdansen, hör de tre par som ligger i topp inför fridansen. Förutom Papadakis och Cizeron, imponerade även ROC:s Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov och USA:s Madison Hubbell/Zachary Donohue.

Guillaime Cizeron och Gabriella Papadakis i rytmdans.
Bildtext Gabriella Papadakis och Guillaume Ciceron fick superpoäng för sin rytmdans.
Bild: Lehtikuva

Ryssarna missade OS i Pyeongchang på grund av skada, medan amerikanerna även då låg trea efter den första dansen. I en tajt final förlorade Hubbell/Donahue till slut mot sina landsmän, syskonen Maya och Alex Shibutani.

Risken finns att historien upprepar sig i Peking, då de regerande amerikanska mästarna Madison Chock/Evan Bates ligger och lurar på fjärde plats, bara tre poäng efter.

Isdansen sänds direkt på Arenan, och delvis i TV2. Marianne Nyman kommenterar tävlingen på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, konståkning, isdansens fridans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finalläge för flera finländare i big air

  • Kl. 3.30 Big air-kval, damer.

  • Kl. 7.30 Big air-kval, herrar.

  • Finländare: Carola Niemelä, Enni Rukajärvi, Kalle Järvilehto, Rene Rinnekangas.

  • Kommentator: Axel Thelen.

Det blev ingen finländsk medalj i slopestyle – Enni Rukajärvi var bäst med sin sjundeplats på damsidan. Snowboarden fortsätter med kval i big air tidigt på måndagen finsk tid.

En som lär vara revanschsugen är Rene Rinnekangas. Det blåvita medaljhoppet missade slopestylefinalen, men Yle Sportens kommentator Axel Thelen är optimistisk inför big air.

– Jag har sett klipp från Renes och Kalles (Järvilehto, Finlands andra representant på herrsidan) träningar. De verkar vara i toppform, båda två har goda chanser till final, funderar Thelen.

I morgon är det alltså finalplatser på spel. På tisdag står medaljerna på spel.

– Det här är en gren som baserar sig på domarnas bedömningar. Slutresultatet beror både på tricken i sig och på domarnas åsikter. I finalen kan vem som helst vinna, där beror allt på vem som råkar ha en superdag, säger Thelen angående de finländska medaljchanserna.

Finalplats realistisk för Rukajärvi

Enni Rukajärvi är starkare i slopestyle. En finalplats ska den dubbla OS-medaljören ändå ha chans till.

– Rukajärvi är mångsidig och stabil, men de är inte de viktigaste egenskaperna i big air där man bara hoppar ett hopp per åk.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Enni Rukajärvis andra finalåk i slopestyle - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Debutanten Carola Niemelä kan få det tufft i kvalet.

– Det var inte alla som väntade sig att hon skulle lyckas ta sig till spelen. Jag tror att hon kan växa mycket som snowboardåkare här, men hennes trick räcker inte till än.

Rinnekangas är en pionjär

Rene Rinnekangas gjorde grenhistoria förra månaden, då han som första åkare lyckades klara en backside 1980 – 22-åringen snurrade alltså hela fem och ett halvt varv i luften, mer än vad någon lyckats med tidigare.

– I och med att tricket inte gjorts förr så får man väldigt höga poäng för det.

Rene Rinnekangas går vid mediernas utrymmen.
Bildtext Rene Rinnekangas slopestyle blev en besvikelse.
Bild: Lehtikuva

Inför tävlingarna vet Thelen om några konkurrenter som lyckats med samma bedrift. Men det kan finnas fler som har hoppet i sin arsenal.

– Det kan finnas vissa som inte presenterat allt vad man kan på sistone, svarta får som kan slå till nu i OS, spekulerar Thelen.

Också Järvilehto kan man förvänta sig mycket av.

– Han är väldigt mångsidig och kan med en bra dag hota om medalj. I världscupen har han denna vinter lyckats ta sig in på pallen i en tävling där hela världseliten fanns med.

Kvalet till damernas big air-final startar klockan 3.30 och herrkvalet klockan 7.30. Tävlingarna sänds direkt på TV2 och på Arenan. Axel Thelen kommenterar på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, snowboard, kval i damernas big air (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Damlejonen i en semifinal med allt att vinna, pallar USA för trycket?

  • Klockan 15.10, ishockey damer.

  • Semifinal USA–Finland.

  • Kommentator i Yle X3M: Mattias Simonsen.

Efter allt drama är den stora matchen äntligen här. Det är OS-semifinalen 2022 som det här landslaget förberett sig på i fyra år.

Nu får vi se hur nära Damlejonen kan komma att utmana de stora och mäktiga nordamerikanerna med något på spel.

Det är ändå det som är utgångsläget. USA ska dominera, USA ska föra spelet. För Damlejonens del handlar det om att försvara tätt och tufft – och att vara kliniska då chanser uppstår i anfallsväg. Det kommer antagligen inte att hända ofta.

Närkamp mellan amerikanska och finska spelare.
Bildtext En ny amerikans anstormning väntar för Damlejonen.
Bild: Michael Madrid-USA TODAY Sports

Förvänta er ändå inte ett igelkottsförsvar, de finländska spelarna visade redan i OS-premiären att de gärna försöker sig på att föra spelet också. Men mot ett skridskostarkt och fysiskt tufft USA är det lättare sagt än gjort.

Håll ögonen på: Anni Keisala och försvaret framför henne

USA:s taktik så här långt i Peking har varit att skjuta först och att snacka sen. Skotten har haglat tätt – inte alltid från bästa möjliga lägen.

Men amerikanerna vet att de är stora och starka. De kör fördomsfritt på mål och stannar där för att panga in returer.

Målet för Finland är att i första hand se till att det inte blir sådana (ansvaret ligger på Anni Keisala) och att i andra hand se till att amerikanerna inte får sina klubbor på de lösa puckarna i livsfarliga lägen.

Anni Keisala i målet i Finlands gruppspelsmatch mot Schweiz i OS.
Bildtext Anni Keisala släppte in en tagbar puck mot Japan.
Bild: Lehtikuva

I premiären lyckades Finland inte med den här uppgiften. I semifinalen har Damlejonen redan hunnit visa (mot ROC och Japan) att de minsann kan hålla tätt om det behövs.

Nu är motståndet av helt annan tyngdklass. Den bästa möjliga mätaren för hur bra det här finländska landslaget egentligen är. Det får de dessutom göra helt utan press, det finns inte någon som ger dem värst stora chanser i den här matchen.

Ishockeyn sänds på Discoverys kanaler men Yle sänder alla Finlands matcher samt finalerna direkt i radio på Yle X3M. Mattias Simonsen refererar på svenska.

14.2 kl. 15.00 Semifinal damer: USA - FIN - Spela upp på Arenan

Måndagens OS-tidtabell

03.05 Curling, damer, grundserie Kina – Japan, Kanada – ROC, USA – Sydkorea
03.22 Konståkning, isdans fridans | Juulia Turkkila & Matthias Versluis
03.30 Snowboard, big air damer, kval
| Carola Niemelä, Enni Rukajärvi
03.30 Bobsleigh, monobob damer, heat 3 och 4
04.00 Freestyle, slopestyle damer, kval | Anni Kärävä
06.10 Ishockey damer, semifinal Kanada – Schweiz
07.30 Snowboard, big air herrar, kval
| Kalle Järvilehto, Rene Rinnekangas
08.05 Curling, herrar, grundserie Danmark – Norge, ROC – Sverige, Schweiz – Storbritannien, Kanada – Italien
13.00 Freestyle, hopp damer, final
13.00 Backhoppning, lagtävling, herrar
14.05 Curling, damer, grundserie Danmark – ROC, Japan – Sydkorea, Storbritannien – Kanada, Schweiz – Sverige
14.05 Bobsleigh, dubbel herrar, heat 1 och 2
15.10 Ishockey damer, semifinal USA – Finland

Laddar, ett ögonblick...