Schweiz folkomröstar om förbud mot tobaksreklam och djurförsök
Schweizarna får på söndag säga sitt om förslaget att förbjuda så gott som all tobaksreklam. Landet har en bland västländer ovanligt liberal lagstiftning på området. Samtidigt röstar man om ett eventuellt förbud mot djurförsök.
Jämfört med många andra rika länder är lagarna kring tobaksreklam i Schweiz allt annat än strikta. På nationell nivå är det tillåtet att göra reklam för cigaretter och andra tobaksprodukter utom på tv och radio och ifall reklamen är direkt riktad till minderåriga.
Också i övrigt har landet en klart mer liberal tobakskultur än grannländerna. Schweizarna fortsatte att röka på pubar och i barer långt efter att rökförbud hade införts på de flesta håll i Europa. Det här är nu ett minne blott, men tobaksreklamen finns kvar.
Cigaretter är också billiga i Schweiz och hela 27 procent av de vuxna i landet röker. I Finland är motsvarande siffra 12 procent.
Schweiz har undertecknat världshälsoorganisationen WHO:s konvention om tobakskontroll för nästan 20 år sedan, men man har inte ratificerat överenskommelsen – som ironiskt nog slöts i Geneve.
Regeringen på tobaksbolagen sida
Nu ser det ändå ut som att schweizarna är mogna för att skärpa reglerna kring tobaksreklam, så att den i praktiken förbjuds helt.
I de senaste opinionsmätningarna säger över 60 procent att de stöder tanken.
Landets regering har ändå allierat sig med de stora tobaksbolagen som stretar emot. Flera av världens största tobaksföretag, Philip Morris, British Tobacco och Japan Tobacco har sina högkvarter i Schweiz. Industrin beräknas varje år bidra med kring fem miljarder euro till landets ekonomi och sysselsätta över 11 000 personer.
Nu har tobaksbolagen deltagit i finansieringen av kampanjen mot förslaget att förbjuda reklamen. Enligt tobaksbranschen är idén extrem.
– Man rör sig på ett sluttande plan här. Nu handlar det om tobak, nästa gång vill man förbjuda reklam för alkohol eller socker, säger men på Philip Morris.
De som driver ja-kampanjen, bland annat hälsoexperter, skjuter ner argumentet.
– Det finns ingen annan konsumentprodukt som dödar hälften av användarna, säger talesmannen Jean-Paul Humair till nyhetsbyrån AFP.
Man räknar med 9 500 tobaksrelaterade dödsfall i Schweiz årligen. I Finland rör sig uppskattningarna mellan 4 300 och 5 000 dödsfall med koppling till rökning varje år. Schweiz har 8,6 miljoner invånare mot Finlands 5,6 miljoner.
Djurförsök och primaters rättigheter också aktuella
Samtidigt som schweizarna röstar om förbudet mot tobaksreklam får de också ta ställning till ett par djurrättsfrågor.
Ett förslag om att förbjuda alla djurförsök är också aktuellt, men det kommer att knappast att godkännas.
Bara en fjärdedel säger sig stödja idén, samtidigt som alla partier i landet, liksom parlamentet och regeringen motsätter sig förslaget. Motståndarna säger att medicinsk forskning inte är möjlig utan djurförsök.
Enligt de flesta politiker är Schweiz redan ett av de striktaste länderna när det kommer till regleringen av djurförsök. Bland annat har man fått ner antalet djur som används i djurförsök till kring 560 000 per år, mot nästan två miljoner på 1980-talet.
Frågan har varit föremål för folkomröstning även tidigare i Schweiz och 1985 röstades tre liknanden initiativ ner med klar majoritet.
I kantonen Basel-Stadt i norra Schweiz röstar man dessutom om en annan djurrelaterad fråga. Där ska invånarna ta ställning till om primater, alltså människoliknande apor, borde garanteras några av de grundrättigheter som människor åtnjuter.
Källor: AFP, BBC, Suomen ASH, Savuton Suomi