Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Jag tror att det är jätteviktigt att det finns sådana som Anna Wiik" – Anna Lindholm har skrivit en bok om Anna Wiik och fascineras över hennes kompromisslöshet

Från 2022
Uppdaterad 07.03.2022 20:23.
Anna Forsström, senare Anna Wiik, början av 1900-talet
Bildtext Anna Wiik satt i början av förra seklet i fängelse för att hon försökte försvara demokratin.
Bild: Anna och K.H.Wiiks arkiv, Riksarkivet

Runtom i världen sitter människor i fängelse för sin övertygelse. Anna Wiik satt i början av förra seklet i fängelse för att hon försökte försvara demokratin. Det kallades "medhjälp till högförräderi".

Att vara omutlig, kompromisslös och vägra vika sig, vilken betydelse kan det ha för ett samhälle? Här har vi en av de viktiga frågor som Anna Lindholm reflekterat över under sitt arbete med boken Den rätta färgen.

Pärmbilden till Anna Lindholms biografi om socialisten Anna Wiik. 1891 - 1964.
Bild: Emma Strömberg

I den beskriver hon Anna Wiik och hennes man Karl Harald Wiik. De stod båda upp för sin övertygelse till den grad att de satt i fängelse för den.

Anna Lindholm, lärare och författare till kvinnohistoriska faktaböcker står i förgrunden med Storkyrkan i Helsingfors i bakgrunden.
Bildtext Anna Lindholm, lärare och författare till faktaböckerna "Projekt Ines – Fem kvinnor i inbördeskriget 1918" och "Den rätta färgen En biografi om socialisten Anna Wiik"
Bild: Anna Lindholm

Inga politiska diskussioner kring matbordet

Kring sekelskiftet 1800–1900 när Anna Forsström, som hon då heter, växer upp i Gräsviken i Helsingfors består det av fattiga arbetarkvarter. Hennes hem är enkelt men tryggt och utan särskilt politiskt engagemang.

Som fjortonåring 1905 upplever Forsström storstrejken ute på gatorna i Helsingfors. Hon börjar reflektera över klasskillnaderna i samhället och går två år senare med i det svenskspråkiga socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Anna Forsströms studentfotografi i början av 1900-talet.
Bildtext Anna Forsströms studentporträtt i början av 1900-talet
Bild: Arbetararkivet

Då inbördeskriget bryter ut 1918 har hon redan i tio år hållit tal på arbetarrörelsens scener, varit aktiv inom ungdomsrörelsen och ingått i tidningen Till storms redaktion.

Inbördeskriget är en stor besvikelse och mycket skrämmande för fredsaktivisten, pacifisten Forsström. Hon är fullständigt emot våldet på båda sidorna.

Ett svart vitt foto av en ung Anna Forsström eller Anna Wiik, som vigde sitt liv åt socialdemokratin.
Bildtext Anna Forsström 1918
Bild: Anna Forsström 1918. K.H. och Anna Wiiks arkiv, Riksarkivet.

Den första fängelsedomen

I efterdyningarna av inbördeskriget blir Forsström till sin förvåning dömd till hela fyra års tukthus på Skatudden och hon fråntas sitt medborgerliga förtroende i sex år. Hennes brott klassas som "medhjälp till högförräderi".

Under sitt fängelsestraff – i praktiken från maj till november 1918 – blir hon emellertid ganska tuff och kaxig. Tillsammans med medfångar sjunger hon röda sånger och retar upp väktarna.

– Fängelsetiden är nog någonting som hon bär med sig för resten av sitt liv, som något som bygger upp ganska mycket mod i henne, uppfattar Lindholm.

När många andra kanske skulle brytas ner blir Forsström starkare när det är som svårast.

Det är bara en person, som redan före tiden i fängelset, har förmågan att göra henne knäsvag.

Svart vit bild av den unge socialdemokraten, blivande riksdagsmannen Karl Harald Wiik.
Bildtext Karl Harald Wiik
Bild: Wikipedia

Han heter Karl Harald Wiik, är riksdagsledamot och senare Socialdemokraternas partisekreterare.

I mars 1918 skriver en förälskad Anna i sin dagbok:

"Det är egendomligt att jag ej kan komma över den nervositeten och skyggheten jag alltid känt i hans närvaro".

Giftermål på magistraten

Efter fängelsetiden blir Forsström och Wiik ett par och 1925 gifter de sig. Nu flyttar Anna Wiik från sitt föräldrahem till Malm där Karl Harald bor med sin mamma.

– Och deras äktenskap tycker jag är väl så där som äktenskap i stort är. Det är liksom både knepigt och svårt men också väldigt fint och varmt, berättar Lindholm.

Paret Wiik på promenad, 1930-tal.
Bildtext Anna och Karl Harald Wiik. Båda satt under olika tider i fängelse för sin pacifistiska åskådnings skull.
Bild: K.H. och Anna Wiiks arkiv, Riksarkivet

Karl Harald har svårt att skiljas från sin innerligt kära Anna när han reser ut i Europa, bland annat för att sköta om partiets internationella kontakter. Han skickar hem oroliga brev.

Anna blir å sin sida störd av att han hemma kritiserar henne för att hon gärna struntar i morgongymnastiken och andra, i hans ögon, viktiga rutiner.

Men politiskt verkar Karl Harald, med sin borgerliga bakgrund och Anna, med sin arbetarbakgrund, hela vägen vara mycket samstämmiga.

Socialismen är den enda rätta vägen att nå fullständig demokrati och jämlikhet för alla och det är alltid fred som ska gälla.

Atos Wirtanen och Gunnar Björling
Bildtext Atos Wirtanen med modernisten Gunnar Björling
Bild: Oscar Parlands arkiv/SLS

Den svenska gruppens högkvarter på Cirkusgatan 3

En av många engagerade personer som ansluter sig till gruppen på Cirkusgatan 3 i Helsingfors är den blivande journalisten, författaren, politikern, riksdagsmannen, senare Tove Jansson-partnern Atos Wirtanen.

Han och Anna Wiik är snart involverade i en livlig dialog.

Finlands Svenska Arbetarförbunds studieledarkurs 29.11-4.12 1926.  Längst nere till vänster Anna Wiik. Längst nere till höger Aino Petterson. Tredje från vänster på mittenraden Atos Wirtanen.
Bildtext Anna Wiik längst ner till vänster och Atos Wirtanen i mellersta raden längst till höger på en studieledarkurs 1926
Bild: Arbetararkivet

Atos kommer in med den psykologiska sida som Anna Wiik saknar hos den mer pliktfokuserade Karl Harald.

Hon har ett stort behov av att få ventilera sina känslor och filosofiska och religiösa läsefrukter, som till exempel Nietzsche.

För mig har du blivit det djupaste som människa men starkaste som kvinna

Atos Wirtanen till Anna Wiik

– Anna och Atos har en jättenära relation. Det har till och med gått rykten om att de kanske skulle ha haft någon slags mer intim relation. Det vet jag inte, ... men det är så otroligt starka känslor mellan dem, säger Anna Lindholm.

I slutet av 1920-talet skriver Atos till Anna:

”Hellre död för dig än i ditt hjärtas periferi. Jag visste väl att jag stod dig andligen närmare än kanske någon annan, men hjärtat! Du vet att jag fördömde min känsla, men förneka den kunde jag inte. Du vet också, att jag inte med min vilja begärde dig och intet älskade, blott det, att få vara i en särställning och utan att störas av annat och andra. Var det för mycket? Kanske. ... För mig har du blivit det djupaste som människa men starkaste som kvinna … Jag glömmer dig nog inte, ty hur skulle man kunna glömma – sitt liv?”

Som riksdagsman är Karl Harald mycket ute och reser och som partisekreterare är han jätte upptagen. Så Lindholm tror att Atos också blir en viktig vän för att Anna med honom är mindre ensam.

Rudolf Hess, Adolf Hitler ja Joseph Goebbels Berliinissä 25.10.1933
Bildtext Joseph Goebbels, Adolf Hitler och Rudolf Hess i Berlin 25.10.1933
Bild: ullstein bild - Heinrich Hoffmann/ All Over Press

Under 1930-talet börjar rullningen utför mot katastrofen

I och med Hitlers maktövertagande i Tyskland 1933 blir Anna Wiik väldigt orolig för vart världen är på väg. Hennes liv får nu en ny vändning utför, konstaterar Anna Lindholm.

Paret Wiik och deras parti SDP är först på samma linje, eniga om hur man ska stå emot fascismen med fredliga medel i ett neutralt Finland. Men i takt med Hitlers ökade framfart börjar partiet ändra riktning och år 1937 går det med på militarisering och upprustning.

Väinö Tanner
Bildtext SDP:s starke man, Väinö Tanner, som Karl Harald Wiik kom på en allt större kollisionskurs med, skriver riksdagsledamot Erkki Tuomioja i sin K.H. Wiik-biografi
Bild: Ateljé Rembrandt

Det gör Anna och Karl Harald djupt besvikna och nu blir de mer och mer på kant med SDP:s övriga medlemmar. Deras protester mot upprustning och militarisering, i bland annat tidningen Vapaa Sana, leder till att de 1940 utesluts ur partiet.

Det är en bra fråga att fundera över om man är den som vågar stå upp

Anna Lindholm

Också fem andra riksdagsmän – en av dem kvinna – utesluts. Och med Karl Harald i spetsen börjar de året därpå kalla sig för Sexlingarna.

Anna Wiik vänder ryggen till Atos Wirtanen

1940 skriver Atos Wirtanen en artikel i Arbetarbladet som blir en dödsstöt för hans och Annas relation.

I den är han djupt kritisk mot Vapaa Sana gruppen, alltså Sexlingarna, och han skriver att Karl Harald är en fegis med bara en massa åsikter i teorin som han aldrig klarar av att hålla i praktiken.

En sida ur den socialdemokratiska tidningen Vapaa Sana.
Bildtext En sida ur den socialdemokratiska tidningen Vapaa Sana på 1940-talet
Bild: Vapaa Sana

Anna upplever det som högst förnedrande att hennes väldigt nära vän plötsligt skriver en så här oerhört nedlåtande artikel. Från och med nu pratar hon inte ett ord med Atos Wirtanen någonsin mer i livet.

– Och det är lite så hon funkar, om man sviker Anna Wiik då är man aldrig, aldrig, aldrig mer och får hennes förlåt, det kommer aldrig att ske, säger Anna Lindholm.

Karl Harald Wiik, SDP:s ordförande och riksdagsman, grundare av DFFF och dess ordförande kort. Svart vitt foto av en mörkhårig, glasögonprydd, prydlig man.
Bildtext Karl Harald Wiik
Bild: Wikipedia

Karl Harald fängslas

Som folkvald kan Karl Harald i alla fall fortsätta att fungera som riksdagsman. Och i slutet av juni 1941, precis när fortsättningskriget står för dörren, håller han ett tal i Riksdagen i vilket han är mycket kritisk mot krigsplanerna.

Talet får SDP och regeringen att vilja tysta Karl Harald och också resten av Vapaa Sana gruppen. Och när paret Wiik sedan är uppe i Munsala på sommarsemester hos sina nära vänner Tekla och Vilhelm Westlin häktas Karl Harald.

En svartvit bild av Anna och Karl Harald Wiik. Socialdemokrater och pacifister, som i samband med krigen satt fängslade för sin åsikts skull.
Bildtext Anna och Karl Harald Wiik
Bild: Riksarkivet

På frågan om hur han mår i fängelset svarar han först upprepade gånger att han mår bra. I brev hem beskriver han hur han gymnastiserar ute på fängelsegården och har fin utsikt.

Anna har för sin del fullt upp med att ordna med matpaket till honom. Hon är på sitt sätt också stolt, för hon tycker att hon hellre har en inlåst man som står upp för det han tror på än en fegis som är fri.

Kakolan vankila.
Bildtext Kakola fängelset i Åbo
Bild: Yle kuvanauha

Samtidigt är det en stor frustration för Anna att allt det här sker utan att det skrivs någonting om det i tidningarna. Inte heller Karl Haralds försvarstal i rätten får allmänheten vetskap om.

In i total isolering

Och sedan förflyttas Karl Harald från fängelset i Åbo till Riihimäki fängelse och nu hamnar han så att säga längre och längre in i fängelsesystemet, in i isolering. Inte ens matleveranser utifrån är tillåtna.

– Anna är livrädd att hon en dag bara ska få ett samtal om att han har blivit mördad i fängelset, berättar Anna Lindholm.

Inför Karl Haralds sextioårsdag ”bråkar” Anna sig till ett tillstånd att få besöka honom. Men ett besök under bevakning känns ändå för fruktansvärt för henne, så hon omförhandlar besöket till rätten att få fram ett brev till honom i stället.

Riihimäen vankila, pääsisäänkäynti
Bildtext Huvudingången till Riihimäki fängelse
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Den barbariska svälttortyren

Också om Anna Wiik är under bevakning, tar hon till slut en risk och sänder iväg en artikel för publicering i Sverige.

I den beskriver hon den "barbariska svälttortyr” som Sexlingarna utsätts för. Om Karl Harald skriver hon:

”Min man, som vid överföringen till Riihimäki i början av november befann sig i utmärkt fysiskt skick, väger nu 54 kg. … Vi har vänt oss till alla upptänkliga myndigheter för att få tillstånd att själva deltaga i deras underhåll, men … Den hjärtlösa tidsandan och ’rättsordningen’ i Finland kräver att fångarna ska svälta.”

När Karl Harald friges 1944 lever han, men är i dåligt skick. Han är ännu med om att grunda DFFF, det Demokratiska förbundet för Finlands folk, vars första ordförande han blir.

Men bara ett par år efter frigivningen, år 1946 dör Karl Harald Wiik bruten av sjukdom. Anna Wiik blir ensam ända fram till sin död år 1964.

Anna Wiik i svart klänning på 1950-talet.
Bildtext Anna Wiik på 1950-talet
Bild: K.H. och Anna Wiiks arkiv, Riksarkivet

En ångerfull Atos och Lindholms egna reflexioner

1963 skriver Atos Wirtanen i sina memoarer Mot mörka makter att han missuppfattat Wiiks politiska linje och att brytningen med Anna och Karl Harald tillfogade honom sår som aldrig läkt.

Samtidigt är han inte alls säker på att hans natur hade lämpat sig ”för ett flerårigt fängelsemartyrium”.

Den vänsterintellektuelle författaren, journalisten, politikern Atos Wirtanen, som snett framifrån blickar uppåt höger.
Bildtext Atos Wirtanen
Bild: Wikipedia

Jag är född på 1980-talet och på 1990-talet sjöng jag fredssånger i skolan och vaggades in i att fred är den enda vägen

Anna Lindholm

Anna Lindholm konstaterar att det nu långt senare är svårt att förstå att Finland då var i ett läge där en person som Karl Harald, som var emot upprustning och åkte runt för att varna för krig och tala för fred, att det var något som Statspolisen och regeringen såg som ett hot mot Finland.

– Anna Wiik ser ju egentligen på det då som vi kanske ser på det i dag – eller vi, vem nu det är? Jag är född på 1980-talet och på 1990-talet sjöng jag fredssånger i skolan och vaggades in i att fred är den enda vägen ... Men det var ju det han sattes dit för, då han och Anna var helt övertygade om att Finlands självständighet bevaras endast om landet går in för neutralitet!

Anna Lindholm läser Anna Wiiks efterlämnade brev- och dagböcker sittande vid ett bord på Riksarkivet i Helsingfors.
Bildtext Anna Lindholm läser Anna Wiiks efterlämnade brev- och dagböcker på Riksarkivet
Bild: Helen Korpak

I sin bok Den rätta färgen skriver Lindholm att hon vill att vi diskuterar vad det här har att göra med oss i dag. Hon uppfattar att vi likaså nu lever i osäkra tider och att vi faktiskt behöver processa det hur vi ska bevara fred och demokrati.

– Så då tänker jag att Anna Wiik ju verkligen får oss att fundera på hur mycket vi ska kompromissa? Hon ville ju absolut inte kompromissa, det tyckte hon var fegt. Gjorde hon rätt eller gick hon för långt i sin kompromisslöshet? funderar Anna Lindholm.

Demonstranter utanför Domkyrkan i Helsingfors. I förgrunden en skylt med Alexej Navalnij
Bildtext En demonstration för frigivningen av Aleksei Navalnyi på Senatstorget i Helsingfors den 16 januari 2022
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Anna Wiik är ju som många människor är. Vi ser exempel på det runtom i världen, att det sitter människor i fängelse för att de har försökt försvara demokratin i sitt eget hemland. Många överlever, många gör det inte.

– Men ... så jo jag tror ändå det väl är en bra fråga att fundera över om man är den som vågar stå upp. Atos Wirtanen gör det ju sedan när det är lite mera tryggt, vilket man kan tycka att är provocerande. men jag kan också förstå att det kan bli så, säger Anna Lindholm.

Vi har ju samma problem i dag med hur vi ska förhålla oss exempelvis till högerradikalism och rasistiska åsikter och partier – och länder – som verkligen hotar demokratin

Anna Lindholm

Och om det är så att man faktiskt är tvungen att röra sig bort från demokrati för att på något sätt överleva som självständig nation - som till exempel då i Finlands fall – så tror Lindholm att det samtidigt är väldigt bra att den här oppositionsgruppen fanns.

– Och att det finns motsvarande grupper i dag, som väger upp och nyanserar och gör att man på något sätt tvingas förhålla sig. Alltså vi har ju samma problem i dag med hur vi ska förhålla oss exempelvis till högerradikalism och rasistiska åsikter och partier – och länder – som verkligen hotar demokratin och ändå lyckas fånga folks stöd och röster, påpekar Anna Lindholm.

Anna Lindholm läser Anna Wiiks efterlämnade brev- och dagböcker sittande vid ett bord på Riksarkivet i Helsingfors.
Bildtext Anna Lindholm på Riksarkivet i Helsingfors
Bild: Helen Korpak