Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ronja kom ut ur skåpet och blev rolig på some

Närbild på Ronja Stanley som är klädd i rosa kläder och ser rakt in i kameran medan hon håller båda händerna uppe och pekar mot kameran.
Bildtext Lyssna på Ronja Stanley och få tips om hur även du kan bli rolig på some.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Det finns en orsak till att musikern Ronja Stanley i ett skede av livet valde bort humorn. Men nu är Ronja ute ur skåpet, skämtar och vågar ta plats med sin egensinniga humor.

Så här blev jag rolig på some (och tips hur du också kan bli det)

27:02

Jag vill berätta för er hur jag med hjälp av social media hitta min röst igen efter många år av förtryck och lärde mig motarbeta den giftiga samvaron jag kommit från med hjälp av humor, snällhet och en explosion av kreativitet

― ur audioessän Så här blev jag rolig på some (och tips hur du också kan bli det)

Audioessän Så här blev jag rolig på some (och tips hur du också kan bli det) är resultatet av en lång process avslöjar Ronja Stanley.

– Jag var ganska många år i skåpet vad gäller att vara rolig. Ändå har jag vuxit upp med att vara rolig, jag var en clown hemma och med kompisar. Men när jag kom in i tonåren hände det en massa saker och jag började göra mig mindre, lämnade bort en massa sidor av mig själv för jag ville passa in, jag ville duga, jag ville helt enkelt bli accepterad.

Ronja Stanley i rosa kläder dansar charleston och har ena benet lyft mot kameran.
Bildtext Musiker, sångare, underhållare ... Ronja har många järn i elden.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– Det finns en orsak att jag valde bort humorn. Jag har upplevt en massa killar som inte ger space eller själva vill vara roliga och då skall jag inte komma och “steal their thunder”. Förväntningarna har varit att jag skall sitta bredvid och skratta men när jag är rolig skrattar dom inte åt min grej. Det här är svårt att arbeta mot då man själv är osäker och deppig. Så då har jag tänkt att jag lämnar bort humorn, för att det inte funkar. För att jag trott att det inte är något som människor vill ha av mig.

Kvinnor inom kreativa branschen utsätts ofta för det här, att måsta vara en sexigare och enklare version av sig själv

― ur audioessän Så här blev jag rolig på some (och tips hur du också kan bli det)

I musikindustrin har Ronja också fått höra av sina manliga kolleger att hen inte skall vara “cringe” utan försöka vara coolare.

– De två senaste åren har jag sedan arbetat mycket med mig själv och äntligen hittat mig själv igen och befriat alla färger jag har. Det är också via humorn som energin och kreativiteten kommit fram.

– Om man hela sitt liv blivit lite hjärntvättad att inte ta plats så är det inte så lätt att komma bort från det tankemönstret. Därför ville jag göra den här audioessän, för att ta plats är inte så lätt som man kanske tror.

Ronja Stanley

Ronja Stanley @longlivenewro även känd som New Ro är musiker och sångare, men ser sig idag mer som en underhållare. Hen gör sketchkomedier och jobbar även med andra artisters synlighet på some. Hen har också haft podcasten I säng med Ronja och Taika om relationer och förhållanden tillsammans med Taika Mannila.

Att filma sketcher var verkligen en räddning för mig, det var min safe space

― ur audioessän Så här blev jag rolig på some (och tips hur du också kan bli det)

Trots att Ronja ser sig som en underhållare och har en massa följare på sociala medier är hen ändå inte den som i sociala sammanhang drar shower och spexar till det hela.

– Jag är inte den som vill plats från andra eller dra en show i sju timmar på en fest. Fortfarande känner jag att jag inte ska ta space av andra även om mina kompisar skulle tycka det är roligt ifall jag gör imitation på min mamma eller drar vitsar. Jag jobbar fortfarande på att lära mig ta mer plats.

– Därför är det så fantastiskt att jag fått utlopp för min kreativitet är genom social media. För mig passar det att jobba ensam och tala till en kamera eller uppträda i ett utrymme där jag vet att alla kommit exakt för att lyssna på mig.

Ronja Stanley står på ett ben i en fotostudio där man ser endel lampor och en rosa vägg, Ronja skrattar.
Bildtext Jag jobbar fortfarande på att lära mig ta plats, säger Ronja.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Vad var den största utmaningen med essän?

– Jag har adhd så att sitta ner och skriva i tystnad är typ det värsta, säger Ronja och skrattar.

– Om jag producerar musik eller gör sketcher kan jag kasta fram idéer och gör det i den ordning jag tänker eller känner. Medan att sitta och skriva är svårt, alla de tankar jag för fram har jag tänkt på redan länge. Jag har inga problem att berätta min historia och jag har lätt för att vara öppen. Det svåra är alltså inte att berätta och uttrycka, det svåra är koncentrationen.

Ronja Stanley ser rakt in i kameran och håller händerna uppe som en ram runt ansiktet.
Bildtext Arbetet med audioessän gav också en aha-upplevelse.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Finns det något ljud som beskriver din audioessä?

– Jag har kanske inte direkt något ljud men jag ville att stämningen i essän skall vara skön och avslappnad.

– Dramaturgiskt valde jag också att bygga upp det hela så att det jobbiga kommer först men sen blir det lättare och roligare. Därför ville jag också att ljuddesignen skulle reflektera känslan av att befrias och lyftas upp. Och att det hela tiden finns lite hopp.

– Jag älskar att jobba med ljuddesign och det kändes jätteroligt att skapa det och kunna förstärka orden man säger med musik och ljud. På samma sätt arbetar jag också med mina sketcher, lägger till en rolig låt som kan göra ett skämt roligare. Att helt enkelt genom musiken kommunicera alla känslor.

Publikens skratt är tröstande, nästan helande och det öppnar en helt ny form av kommunikation mellan oss

― ur audioessän Så här blev jag rolig på some (och tips hur du också kan bli det)
Ronja Stanley sitter på en stol framför en rosa vägg och ser rakt in i kameran och ler.
Bildtext Jag har äntligen hittat mig själv och befriat alla färger jag har, säger Ronja.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Att hitta tillbaka till humorn och att arbeta med audioessän var också något som gav Ronja en aha-upplevelse.

– I slutet av förra året insåg att jag vill göra elegant och snygg R&B pop men musik som också är rolig. Det har jag nu börjat göra det och det har varit en explosion av kreativitet.

– Hittills har jag gett ut vissa korta klipp av dom på Instagram och lite testar vattnet och hur publiken reagerar. Så nu bygger jag upp för att ge ut ny musik, för musiken är min första och stora kärlek. Allt jag gör handlar om att hitta vägen, sättet och platsen för att föra fram min musikaliska talang. Och nu gör jag det genom att kombinera komedi och musik.