Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Matilda insåg att Reddit var en väldigt maskulin värld med spelregler som var främmande för henne

Från 2022
Matilda Lindblom studsar en stor, röd boll från sin hand.
Bildtext Matilda Lindblom insåg att hon är en "lurker" på Reddit och det blev utgångspunkten i hennes audioessä.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Att hänga på Reddit öppnade upp för en helt egen och mycket maskulin värld. Och nu delar journalisten Matilda Lindblom med sig av det hon upptäckt.

Obsessed av Reddit - det här har jag lärt mig av att hänga där

28:48

Det finns en stereotyp redditor, jag är inte den

ur audioessän Obsessed av Reddit - det här har jag lärt mig av att hänga där

Efter att ha hängt på Reddit under många år var det vissa saker som hela tiden steg fram och väckte frågor och tankar hos Matilda.

– Jag började fundera på den kultur som finns på Reddit. Vilka regler och normer som finns. Helt enkelt hur det är att vara kvinna där, vem som lyfts fram och hurdana röster som hörs.

Matilda beskriver det som en aha-upplevelse då hon hittade Adrienne Massanari, professor i kommunikation, som skrivit om Reddit och tänkt i samma banor som Matilda.

Själva arbetet med audioessän Obsessed av Reddit - det här har jag lärt mig av att hänga där kom också att förändra hur Matilda numera är på Reddit.

– Jag är faktiskt lite modigare, visst är jag ännu lite av en lurker men jag har blivit aktivare. Då jag tidigare var rädd för att engagera mig i en diskussion och kanske få en elak kommentar för att jag är en kvinna så har jag i och med arbetet med den här essän fått känslan, “Ah, det är kanske inte så farligt”.

Matilda Lindblom

Matilda Lindblom håller just nu på med sina magisterstudier i journalistik och kommunikation vid Helsingfors universitet. Hon har gjort praktik bland annat på Svenska Yles kulturredaktion och vid Finlandsinstitutet i London. Sin pro gradu kommer hon att skriva om populistisk kommunikation på twitter av republikanska politiska aktörer efter presidentvalet i USA år 2020.

Matilda Lindblom står i en svart studio och ser på en stor röd boll.
Bildtext Efter att ha gjort en audioessä om Reddit blev Matilda också modigare på Reddit.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– Det absolut svåraste med audioessän var längden, säger Matilda och skrattar.

– Jag hade samlat så mycket material och fick stryka och skala bort. Kill your darlings, helt enkelt.

– Först skrev jag hela texten och allt såg snyggt och bra ut men då jag sedan läste texten högt för mig själv insåg jag att det inte fungerade alls. Jag hade för långa meningar och för många kommatecken. Man måste skriva på ett helt annat sätt för att det skall fungera i audioformat.

Matilda Lindblom studsar en stor, röd boll från sin hand.
Bildtext Du avslöjar aldrig ditt användarnamn på Reddit.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Finns det något ljud som beskriver din audioessä?

– Jag visste direkt att jag ville ha ett långt biip-ljud som hörs då jag i essän säger mitt reddit-user name. För jag tycker att det bra beskriver Reddits karaktär, att det är öppet och ute i allmänheten men ändå lite privat och hemligt.

– Till saken hör att du inte delar ditt användarnamn med människor som du känner i verkliga livet, det är privat.

Ett annat ljud som återkommer i essän är klipp med katter.

– I min audioessä berättar jag om min personliga upplevelse av Reddit och då är katterna helt centrala, säger Matilda och skrattar. Då jag öppnar Reddit och börjar scrolla ner på det jag följer så är 50 % bilder eller videor på katter.

Det kändes som om jag klivit in i en värld där jag kanske inte helt hörde hemma och det kändes definitivt som om jag klivit in i en värld där jag inte kände till spelreglerna

ur audioessän Obsessed av Reddit - det här har jag lärt mig av att hänga där

Flera av audioessäerna handlar om att man som ung kvinna inte alltid vågar eller vill ta del i debatter och diskussioner på some.

– Det spelar ju egentligen inte någon roll vem som yttrar sig om vad på nätet, om det får tillräckligt stor uppmärksamhet så får du också påhopp från alla håll. Men min personliga erfarenhet och det jag hört av andra är att påhoppen som kvinnor får oftast är hot om fysiskt eller sexuellt våld.

– Det här pratet om att “om du går med i leken så måste du leken tåla” och “sånt är internet” och “det är inte bara kvinnor som råkar ut för påhopp” är tröttsamt. Jo visst råkar män också ut för påhopp men våld och sexuellt våld är ju ändå en verklighet för många kvinnor. Och du vill inte ha dem eller möta dem varken i verkliga livet eller på some.

– Det här märker man på Reddit om något av det som diskuteras i de utrymmen som finns för kvinnor, så kallade safe spaces, om något som diskuteras där av någon anledning tar sig till Reddits “första sida”. Då märker man snabbt vad den allmänna kulturen på Reddit är jämfört med de trygga utrymmena, för det kommer elaka kommentarer.

På Reddit blir kvinnor ofta utsatta för Reddits unika "male gaze" oberoende av situation

citat ur audioessän Obsessed av Reddit - det här har jag lärt mig av att hänga där
Matilda Lindblom i profil vid en svart och röd vägg.
Bildtext Matilda ger i audioessän sin upplevelse av Reddit.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

När det gäller diskussionsklimatet på olika plattformar påpekar Matilda att Reddit har en speciell, lätt skämtsam och sarkastisk ton.

– Man ska förstå råa skämt och inte bli triggad. Och om man sedan blir det så kan man få den stora folkmassan efter sig. Så Reddit är kanske inte det bästa stället att diskutera diskussionsklimatet på internet.

– Jag har försökt att essän till form och ton på ett sätt kan representera Reddit. Det är visserligen min personliga upplevelse av Reddit och det är helt fine om någon annan tycker annorlunda. Men också roligt om någon känner igen sig och inser att det är inte bara är du som funderar så här.