Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frank-Walter Steinmeier fortsätter som Tysklands president

Från 2022
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.
Bildtext Frank-Walter Steinmeier fortsätter som Tysklands president i fem år till.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den sittande tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier fortsätter på posten i fem år till. Att det blir en andra mandatperiod för Steinmeier avgjordes under söndagen med mycket klara siffror.

Återvalet av Frank-Walter Steinmeier har hela tiden gällt som självklart, då de flesta partierna har ställt sig bakom 66-åringen som kandidat.

Valet av Steinmeier avgjordes redan i den första valomgången. Den tyska förbundsförsamlingen, vars enda uppgift består av att välja presidenten, gav den sittande presidenten 1 045 röster.

Den närmaste konkurrenten om posten, den av ytterhögerpartiet AfD nominerade kristdemokraten Max Otte, fick 140 röster i valet. Sammanlagt ställde fyra kandidater upp i valet.

Max Otte var en av de fyra kandidaterna för presidentposten i Tyskland.
Bildtext Kristdemokraten Max Otte kammade hem 140 röster.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Den över 1 400 ledamöter starka församlingen består av alla nuvarande förbundsdagsledamöter samt av förbundsländerna utnämnda representanter. I förbundsförsamlingen finns inte endast politiker utan också personer från andra samhällsområden.

Bland dem som nu valde presidenten hittar vi bland andra den kände virologen Christian Drosten samt fotbollsspelaren Leon Goretzka. Drosten har nominerats av De Gröna och Goretzka av socialdemokraterna.

Bland de av kristdemokaterna nominerade hittar man den tidigare förbundskanslern Angela Merkel och det tyska fotbollslandslagets tränare Hans-Dieter "Hansi" Flick.

Det tyska fotbollslandslagets tränare Hans-Dieter "Hansi" Flick.
Bildtext Det tyska fotbollslandslagets tränare Hans-Dieter "Hansi" Flick är en av de som valde presidenten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Socialdemokrater på viktigaste posterna

Återvalet av Frank-Walter Steinmeier betyder att de tre viktigaste posterna i Tyskland under de närmaste åren förblir i socialdemokratiska händer.

Såväl förbundskanslern som förbundsdagens talman samt presidenten kommer från SPD, även om Steinmeiers partimedlemskap för tillfället är ”vilande”.

Frank-Walter Steinmeier har en lång politisk karriär bakom sig. Under åren 1999 till 2005 fungerade han som chef för förbundskanslersämbetet under den dåvarande kanslern Gerhard Schröder.

I det här sammanhanget var han en av arkitekterna bakom de hårt kritiserade arbetsmarknadsreformerna som den sittande regeringen ledd av förbundskansler Olaf Scholz nu har meddelat att man vill ändra på.

Steinmeier har varit tysk utrikesminister i två repriser och i förbundsdagsvalet år 2009 var han socialdemokraternas kandidat för posten som förbundskansler. Valsegern gick ändå då till Angela Merkel och hennes kristdemokrater.

Sedan år 2017 är Steinmeier Tysklands president och hans första mandatperiod har präglats av coronapandemin och presidentens försök att föra dialog och motverka en splittring av samhället.

Förbundspresidenten i Tyskland har framför allt representativa uppgifter.