Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya Fyrsjukhuset öppnar sina dörrar

Från 2022
Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Enligt uppskattningar kommer Fyrsjukhuset att besökas av mer än 100 000 personer per år.
Bild: Arash Matin / Yle

En omfattande flytt inom Åbo universitetscentralsjukhus är nu inne på slutrakan och sjukhuset öppnar officiellt sina dörrar i dag, måndag. På sjukhusets åtta våningar ska bland annat föderskor och barnpatienter vårdas.

Enheter från U-sjukhuset men också till exempel från byggnaden Dentalia har flyttat till Fyrsjukhuset.

– Samarbetet mellan de medicinska specialområdena blir bättre och funktionen effektiveras, då den tunga kirurgin koncentrerats till Fyrsjukhuset och T-sjukhuset, beskriver sjukhusdirektör Petri Virolainen situationen i ett pressmeddelande.

Jouren för barn och unga, den tunga jourverksamheten och förlossningsavdelningen är redan i full gång i det nya sjukhuset. Den första bebisen föddes i Fyrsjukhuset i torsdags.

sjukskötare flyttar på maskin i fyrsjukhuset
Bildtext På sjukhusets åtta våningar ska bland annat föderskor och barnpatienter vårdas.
Bild: Arash Matin / Yle

– Vi är oerhört glada för att vi nu har trivsamma och funktionella utrymmen för familjecentrerad vård. De nya utrymmena kommer att göra vården av gynekologiska patienter och cancerpatienter smidigare, berättar ledaren för kvinnoklinikens verksamhetsområde, Kaarin Mäkikallio.

Enligt uppskattningar kommer Fyrsjukhuset att besökas av mer än 100 000 personer per år.

Mera samarbete

Mottagningarna och vårdavdelningarna för barn och unga har också redan flyttat till sjukhuset. Den krävande flytten av prematurbarn kunde genomföras via tunnlarna som förenar sjukhusbyggnaderna.

Först att inleda sin verksamhet i Fyrsjukhuset var mottagningarna för öron-, näs- och halspatienter samt foniatri. Detta skedde i början av februari i utrymmena på sjunde våningen.

fyrsjukhuset ÅUCS
Bildtext Fyrsjukhuset betjänar klienter och patienter i alla åldrar.
Bild: Arash Matin / Yle

Ansvarsområdesdirektör Ilpo Kinnunen berättar att Fyrsjukhuset klart förbättrar samarbetet mellan de olika specialområdena i vården av skador och sjukdomar i huvudområdet.

– Samarbetet mellan experterna inom mun- och käksjukdomar, vilka nu blivit våra grannar i Fyrsjukhuset, är omfattande. Dessutom har vi tillgång till husets gemensamma operationsavdelning, berättar Kinnunen.

Fyrsjukhuset betjänar klienter och patienter i alla åldrar.

En del verksamhet blir kvar i U-sjukhuset

Flytten från U-sjukhuset fortsätter en tid framöver. Inom U-sjukhuset flyttar många enheter i de övre våningarna neråt. I våningarna 1–5 fortgår arbetet tillsvidare.

– För att vi ska kunna tömma U-sjukhuset måste vi ha tillgång till ytterligare utrymmen som ska byggas. I nästa skede planeras nämligen en extra flygel till T-sjukhuset, berättar Petri Virolainen.

Mural som välkomnar patienter till nya Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Jouren för barn och unga, den tunga jourverksamheten och förlossningsavdelningen är redan i full gång i det nya sjukhuset.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt sjukvårdsdistriktets långtidsplan kommer U-sjukhuset att rivas och ett nytt sjukhus att resas i stället.

Mottagningar för barn och ungdom, för neurocentret och för arbets- och trafikmedicin blir kvar i U-sjukhuset, liksom mottagningar anför terapeuter, psykologer och socialarbetare.

ÅUCS Fyrsjukhus börjar ta emot patienter och kunder i februari - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln