Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Fyra afghanska kvinnoaktivister frigavs – talibanerna förnekar gripandena

Kvinnor jobbar på ett bageri i Afghanistan
Bildtext Kvinnor som jobbar på ett bageri i Afghanistan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Fyra afghanska kvinnoaktivister som försvann för några veckor sedan har frigetts, uppger FN.

FN har i flera veckor krävt besked om vad som hände med kvinnorna som försvann efter att de hade deltagit i protester mot talibanstyret.

Talibanerna har hävdat att de inte har känt till kvinnornas försvinnande.

FN meddelar nu att kvinnorna "har frigetts av dem som de facto styr Afghanistan", utan att nämna talibanerna vid namn.

Frihetsberövanden sedan talibanerna tog makten

Sedan talibanerna tog över makten i augusti i fjol har de slagit ner mot oliktänkande, och har bland annat med våld skingrat kvinnomöten, frihetsberövat kritiker och misshandlat lokala journalister som rapporterat om oliktänkandes protester.

Tamana Zaryabi Paryani, Parwana Ibrahimkhel, Zahra Mohammadi och Mursal Ayar försvann efter att ha deltagit i en antitaliban-demonstration, bland annat med krav på att kvinnor måste ha rätt att arbeta och utbilda sig.

Talibanledarna – vars regering fortfarande inte erkänns av något land – har konsekvent förnekat att kvinnorna gripits.

"Efter en lång period av osäkerhet om deras vistelseort och säkerhet har de fyra "försvunna" afghanska kvinnliga aktivisterna, i likhet med släktingar som också försvann, alla släppts av de facto myndigheterna. UNAMA kräver att alla afghaners rättigheter respekteras", skriver FN:s biståndsorganisation i Afghanistan (UNAMA) på Twitter.

Talibanregeringens talesman Zabihullah Mujahid sa i en intervju nyligen till AFP att myndigheterna har rätt att "gripa och kvarhålla dissidenter eller personer som bryter mot lagen", efter att talibanerna förbjudit protester strax efter maktövertagandet.

Talibanerna har lovat en mjukare version av det hårda styre som kännetecknade deras maktperiod 1996-2001.

Regionala myndigheter har dock infört en rad restriktioner för kvinnor, och har regelbundet utfärdat riktlinjer om hur människor ska leva.

Kvinnor i Afghanistan.
Bildtext På bilden ser man kvinnliga kommunanställda lämna sin arbetsplats i Maymana. Dessa kvinnor har fått fortsätta arbeta efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan. I hela landet har talibanerna i praktiken lämnat kvinnorna utanför den offentliga sfären, utestängt äldre flickor från utbildning och i stort sett blockerat kvinnor från arbetsplatser.
Bild: Lehtikuva

De talibanska myndigheterna har i praktiken hindrat kvinnor från att arbeta inom flera statliga sektorer, och de flesta flickskolor är stängda.

Talibanerna har också utfärdat en order om att kvinnor inte får resa mellan olika städer om de inte åtföljs av en nära manlig släkting.

Vidare har det hängts upp affischer i många butiker runt om i Kabul och i andra städer där kvinnor uppmanas att bära den heltäckande burkan.

Affisch där kvinnor uppmanas täcka sig med hijab i Afghanistan.
Bildtext En affisch där kvinnor beordras att täcka sig med hijab. Flygplatsen i Kabul den 5 februari 2022.
Bild: Lehtikuva

Också journalister har gripits

Nyligen grep talibanerna två utländska journalister som arbetade för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Den förra BBC-korrespondenten Andrew North och en annan utländsk journalist släpptes i fredags efter några dagar i fängelse, uppger UNHCR.

Häktningen motiverades med att journalisterna hade saknat giltiga identitetskort och dokument.

Ett antal brittiska medborgare är också fängslade i Afghanistan, sa den brittiska regeringen till AFP i går.

Talibanerna utsätts dock nu för påtryckningar från det internationella samfundet med krav på respekt för de mänskliga rättigheterna.

Talibanerna deltar i samtal med västländer och globala givare för att försöka få den hjälp som behövs för att tackla den humanitära krisen i Afghanistan.

Bilder av kvinnor i Afghanistan
Bildtext Denna kombination av bilder visar (överst) människor som går förbi bilder med kvinnor som gör reklam för en skönhetssalong i Kabul den 10 juni 2021. Nederst ser man samma vy men då utan kvinnobilderna som togs bort efter att talibanernas tagit över landet i augusti 2021.
Bild: Lehtikuva