Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det kan gå illa för Ukraina också utan en rysk invasion

En grupp människor står på en bro och håller i nödbloss. Från bron hänger en banderoll som utlovar motstånd mot en rysk aggression.
Bildtext Tusentals ukrainare demonstrerade mot rysk aggression i Kiev på lördagen
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland kan orsaka svårläkta skador för Ukraina utan att skicka en enda soldat över gränsen. De ryska truppkoncentrationerna vid Ukrainas gränser och de allt högljuddare varningarna från väst hotar att slå ut Ukrainas ekonomi.

Spekulationerna om en möjlig rysk invasion av Ukraina har gått heta i veckor. Trots stora ryska truppkoncentrationerna har läget vid Ukrainas gränser hittills varit lugnt – men ordkriget mellan USA och Ryssland går däremot på högvarv.

USA anklagar Ryssland för invasionsplaner och Ryssland spelar totalt oförstående och anklagar väst för hysteri och försök att provocera fram en konflikt. Ukraina och ukrainarna ges knappt någon möjlighet att påverka diskursen.

Den allt mer utdragna gränskrisen kombinerat med kriget i östra Ukraina hotar att punktera den ukrainska ekonomin.

Ur Rysslands synvinkel är det här redan en framgång i sig – om målet är att destabilisera Ukraina.

Larmrapporter och evakueringar från ambassaderna

USA har evakuerat merparten av sin ambassadpersonal från Kiev och land efter land har uppmanat sina medborgare att lämna Ukraina. Under helgen har också en rad flygbolag slutat flyga till och från Ukraina på grund av krigshotet.

Vågen av evakueringsbeslut kom efter att USA på fredagen meddelade att Ryssland kan invadera Ukraina utan förvarning under de närmaste dagarna. Amerikanerna pekade till och med ut den 16 februari som den sannolikaste invasionsdagen.

Ett passagerarplan står på en flygplats. Planet tillhör flygbolaget KLM.
Bildtext Flygbolaget KLM flyger inte längre till Ukraina.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ukraina har i veckor utan framgång bett sina allierade i väst att tona ned larmrapporterna. På lördagen vädjade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj än en gång om lugn.

Han underströk att Ukraina har egna underrättelseuppgifter och att han inte sett några bevis för de amerikanska rapporterna.

‒ Vi har mycket information eftersom det är våra gränser. Det är våra gränser och vårt territorium.

‒ Panik i landet är vår fiendes bästa vän och all denna information som hjälper att sprida panik hjälper inte oss, sa Zelenskyj på engelska.

Kapitalflykt och räntor påverkar landet

Hittills verkar merparten av ukrainarna ta krigshotet med lugn. Försvarsviljan ser ut att vara hög och en del människor har till exempel skickat sina barn till landsbygden – där de skulle vara tryggare under en möjlig invasion.

Men hotet från de ryska styrkorna har trots det redan skadat Ukraina. Den ukrainska valutan hryvnian har tappat i värde och regeringen har tvingats använda valutareserver för att stabilisera kursen.

Samtidigt har utländska investera sålt ukrainska lånebrev med resultatet att räntorna har skjutit upp till över 25 procent. President Zelenskyj har också uppgett att Ukraina gått miste om stora summor i utländska investeringar.

Flyg ovanför Ukraina inte försäkrade

Sedan kriget bröt ut i östra Ukraina 2014 har det blivit allt svårare att försäkra affärsverksamhet i Ukraina. Endast ett fåtal bolag är villiga att ta risken – och det har lett till kraftigt höjda priset på affärsförsäkringar i Ukraina.

Ett ryskt örlogsfartyg utanför Krim.
Bildtext Ett ryskt örlogsfartyg utanför Krim.
Bild: Russian Defence Ministry/TASS/Al

På söndagen rapporterade Ukrainska Pravda att den brittiska försäkringsjätten Lloyd´s på måndagseftermiddagen tillfälligt kommer att avbryta all riskförsäkring för konflikter för flyg i Ukrainas luftrum.

Lloyd´s är ett återförsäkringsbolag som försäkrar andra försäkringsbolag så att de klarar av eventuella stötar från stora katastrofer.

Enligt tidningens källor betyder Lloyd´s beslut att inga internationella försäkringsbolag kommer att försäkra flyg i Ukrainas luftrum från och med den 14 februari.

Ukraina protesterar mot nedstängning av luftrum

Den ukrainska regeringen har uppgett att man inte kommer att stänga Ukrainas luftrum.

‒ Min viktigaste poäng är att Ukraina självt inte ser någon nytta med att stänga luftrummet. Enligt min mening skulle det påminna om en slags partiell blockad, sa Mykhailo Podolyak som är rådgivare för den ukrainska presidentens stab.

Det ukrainska Kommunikationsministeriet har utlovat finansiella garantier för att göra det möjligt för ukrainska flygbolag att fortsätta flyga.

Ukrainas vatten kan klassas som farliga

Men ett ännu mer förödande beslutet kan komma från en relativt okänd men mäktig grupp som sammanträder i London.

Försäkringsbolaget Lloyd´s huvudkontor i London
Bildtext Försäkringsbolaget Lloyd´s huvudkontor i London.
Bild: agefotostock / Alamy/All Over Press

Det handlar om gruppen Joint War Committé (JWC). Trots sitt namn består JWC inte av militärer eller politiska beslutsfattare utan av representanter för världens mäktigaste försäkringsbolag.

Kommitténs uppgift är att följa med när och var krig, terrorism och pirater utgör ett hot mot sjöfarten.

Om JWC listar ett havsområde som farligt blir det i bästa fall extremt dyrt att försäkra frakt genom området – och i värsta fall drar sig försäkringsbolagen undan. Och utan försäkring rör sig ingen frakt.

”Sanktionerna drabbade oss, inte Ryssland”

JWC följer med läget i Ukraina, men har hittills inte tagit något beslut om höjd risk.

‒ Ingen vet med säkerhet om det är fråga om en bluff, och vår uppgift är inte att öka spänningarna. Men om ett krig bryter ut kommer Ukraina att flyttas till krigskategorin, sa kommitténs sekreterare Neil Roberts, som är chef för luftfart och sjöfart vid Lloyd´s, till tidskriften Foreign Policy i slutet av januari.

Lloyd´s och de andra försäkringsjättarna tar sina beslut på rent ekonomiska grunder. Besluten grundar sig på balansen mellan risk och inkomst och påverkas inte av politiska hänsynstaganden.

Men resultatet blir att Ukraina, som är indraget i stormaktskamp mot sin vilja, nu utsätts för ekonomisk press vid sidan om de militära påtryckningarna från Ryssland.

‒ Eftersom en del flygbolag nu är rädda att flyga över och till Ukraina verkar det som om vi utsätts för sanktioner och inte Ryssland, skriver den ukrainska journalisten Kristina Berdynskykh på Twitter.

Källor: Reuters, FP, AP, Kyiv Independent