Jakobstad vill vara världens bästa plats och växa genom inflyttning: "Jakobstad beter sig som en större stad än den är"
Den nya marknadsföringen av Jakobstadsregionen slår fast att det handlar om världens bästa plats. Samtidigt försöker landets mellanstora städer växa, för att stärkas ekonomiskt och imagemässigt. Jakobstad är störst bland de små i regionen, på gott och ont.
Stadskärnan i Jakobstad är koncentrerad men inte speciellt livlig en torsdagseftermiddag. Bilarna som åker runt är flera än centrumflanörerna. Flera butiker i centrum har slagit igen och många paradskyltfönster gapar nu tomma. Samtidigt kan det betyda möjligheter för förnyelse och förändring.
– Det finns flera fina affärsfastigheter nu som är redo för nya aktörer, och jag kontaktas ofta av kedjor som letar efter lämpliga lokaler, så det rör nog på sig, intygar Ida Jungell som är centrumutvecklare på Citygruppen i Jakobstad.
Hon ser att pandemin har slagit hårt mot vissa branscher, då folk rört på sig mindre och inte kunnat umgås socialt. Samtidigt har flera nya företag, speciellt inom servicebranschen startat upp, restriktionerna till trots.
– Det finns ett verkligt rikt utbud på olika upplevelser här i Jakobstad, om man ser på restauranger och caféer men också andra typer av tjänster, säger hon.
Jakobstad är en av landets 57 regionstäder. I svenska Österbotten är också Kristinestad regionstad. Andra tvåspråkiga orter är Lovisa, Lojo, Raseborg och Pargas. Även om städerna har olika utgångsläge, utgör storleken för alla både möjligheter och utmaningar.
Gammalt blir nytt
Jakobstad försöker i en ny centrumplan driva på en förnyelse, genom att gamla fastigheter kan bibehållas men ges en ny funktion. Gamla polisstationen byggs nu om till studentbostäder, helt vid torget. Irjala-kvarteret planeras som både bostäder och affärslokaler.
Och mitt under pandemin slog restaurangen Station 23 upp sina dörrar i gamla brandstationen intill kyrkan.
– Det här är en långtidssatsning och vi har börjat försiktigt, men det är fint att man i Jakobstad visar ett sådant intresse för olika typer av service i stadens centrum - här finns ju verkligt många företag som jobbar inom servicesektorn, så det gör ju att stadskärnan blir livlig. Jag tror det finns en stor förväntan på att samhället igen öppnar upp, så man kan träffas, säger Björn Höglund som är delägare i Station 23.
Jakobstad beter sig som en större stad än den är
Björn Höglund
Han ser litenheten som en utmaning för företag som säljer produkter. Detaljhandeln tävlar med stora aktörer på nätet. Och den tillverkande industrin måste ha siktet ställt globalt.
För företag som säljer produkter måste kommersen löpa geografiskt brett om man ska ha möjlighet att växa. För många lokala tjänster räcker ändå Jakobstadsregionen till, med sina kring 50 000 invånare med kranskommunerna inräknade.
– Jakobstad är ju en stad som beter sig som en större stad, och jag tror att den inställningen också finns hos människorna, och det ger en bra grund för att utvecklas, säger Björn Höglund.
Urbant småstadsliv
Ida Jungell håller med. Att Jakobstad har ett så rikt utbud, inte minst på kultur, gör att många kanske glömmer hur litet Jakobstad är, menar hon.
Vi behöver inflyttare till centrum
Ida Jungell
Det ger ändå i bästa fall en känsla av att bo i en småstad men med utbudet från en storstad. Däremot har Jakobstad, liksom många städer av samma kaliber, intresse att växa.
– Vi behöver ju inflyttare - helst hit till centrum. Det finns en massa jobb här, så om man bara inser att man kan bo bra här och hittar en meningsfull fritid för sig själv och barnen, så är det ju en utmärkt plats att bosätta sig på, säger hon.
En ny plan för att liva upp centrum är under arbete, där man bland annat funderar på hur torget kunde användas mera ändamålsenligt. Därutöver hoppas Jungell på napp från flera företag hon korresponderat med kring nyetableringar.
– Ett problem är att många kedjor har 20 000 invånare som gräns för var de vill etablera sig. Så fast jag säger att folk från kranskommunerna också utnyttjar servicen här, så lyssnar de inte riktigt, säger Jungell.
Jakobstad hoppas nu med en ny kampanj där man marknadsför regionen som “världens bästa plats”, locka inflyttare och återflyttare. Många av regionens företag letar febrilt efter arbetstagare. Dessutom ska nybyggen i staden trygga boendeförutsättningar för nykomlingar.
Undersökningar ska hjälpa utvecklingen
Både Höglund och Jungell ser att potentialen är stor i regionen. Men för att man ska lyckas nå de uppställda målen att skapa ett mera dynamiskt centrum, krävs samarbete mellan kommunen och företagarna, men också varje invånare.
– Det skulle vara viktigt att också alla som bor här skulle känna stolthet över att bo här och låta andra veta, att ja, det är ju riktigt bra här, säger Ida Jungell.
Kommunförbundet genomför som bäst en enkätundersökning, där finländarna ombeds utvärdera regionstäderna. Genom den hoppas Kommunförbundet och regionstäderna få respons om förväntningarna på utveckling för att få invånarna att trivas och nya människor att flytta in. Undersökningen slutförs i februari och resultaten publiceras senare i vår av Kommunförbundet.