Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu slopas största delen av coronarestriktionerna – restaurangerna får hålla öppet till midnatt

Från 2022
Uppdaterad 15.02.2022 06:35.
Massa människor som trängs utanför dörren till en pub i centrala Helsingfors.
Bildtext Om epidemiläget inte förvärras kan restriktionerna för restaurangerna slopas helt i början av mars.
Bild: Silja Viitala / Yle

Under måndagen slopas en stor del av coronarestriktionerna utan några större ceremonier. Planen är att alla restriktioner ska vara borta i början av mars.

Ännu hägrar ingen frihetsdag för Finland, trots att Norge och Sverige förra veckan firat en återgång till det gamla vanliga.

De flesta restriktioner slopas ändå också här, men ännu kan man till exempel inte festa på ett svettigt dansgolv efter midnatt.

För restauranger slopas restriktionerna alltså ännu inte helt, men de lättar nu för alla barer och restauranger i hela landet. Restaurangerna får nu hålla öppet till midnatt och sälja alkohol fram till klockan 23.

Fritt fram att sjunga karaoke

Nu slopas också sång- och dansförbudet från våra klubbar och barer. Restaurangerna får ändå bara fylla sina lokaler till 75 procent och barerna till hälften.

Ifall epidemiläget förbättras och sjukvårdens kapacitet inte längre är hotad så hävs också de restriktionerna i början av mars. Då kan barer och nattklubbar hålla öppet till tidig morgon för första gången sedan hösten 2021.

Restauranger kan fortfarande inte ta i bruk covidintyget för att kringgå restriktioner. Beslutet om intyget är i kraft åtminstone till slutet av februari.

Hur många som helst får nu träffas i Nyland

Också restriktionerna för sammankomster lättar. Alla restriktioner som gäller sammankomster slopas till exempel helt och hållet i Nyland, det beslutade Regionförvaltningsverket i Södra Finland i fredags.

Restriktionerna kan slopas eftersom coronakoordineringsgruppen och sjukvårdsdistriktet ansåg att det inte är nödvändigt att fortsätta restriktionerna längre än nödvändigt då epidemiläget stabiliserats.

Det här betyder att det nu är fritt fram för arrangörerna att ordna kulturevenemang, festligheter och att dessutom dra fulla salar.