Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Karin Creutz: Att få utföra ett martyrdåd är IS ideal

Från 2015
Uppdaterad 14.11.2015 16:11.
karin creutz,
Bildtext Sociologen Karin Creutz

Sociologen och forskaren Karin Creutz säger att det är en mycket splittrad grupp som är anhängare av terrororganisationen Islamiska staten som utförde terrordåden i Paris. Den gemensamma nämnaren är att anhängarna är mycket unga och en känsla av utanförskap.

- Det handlar om våldsamt radikaliserade unga män, som är anhängare av en jihadistisk rörelse.

Det finns ändå hemskt få andra gemensamma faktorer i fråga om bakgrund.

- Det kan vara unga som kommer från sekulariserade muslimska familjer och som i något skede kommit till tro och blivit anhängare av en våldsam ideologi. Många har också konverterat till islam. Att det bara skulle handla om invandrare är missvisande.

- Det som är gemensamt är att de är unga och IS rekrytering är uttryckligen riktad till unga människor. IS försöker nå unga som upplever att de är utanför samhället och som känner att de som muslimer inte har en legitim plats i Europa. Rörelsen bygger sin rekrytering på utanförskap och en offerkänsla.

De vill stärka den samhälleliga polariseringen. Det här uppnås genom att attackerna utförs på ett sådant sätt att de får maximal medial uppmärksamhet.

― Karin Creutz

Men helt tydligt är det frågan om människor som är villiga att dö för sin sak?

- Jo, att få utföra ett martyrdåd är rörelsens ideal.

Vad vill de här människorna åstadkomma?

- De vill stärka den samhälleliga polariseringen. Det här uppnås genom att attackerna utförs på ett sådant sätt att de får maximal medial uppmärksamhet.

Hoppas högerextremismen inte drar nytta av tragedin

Vilka är de politiska följderna?

- Efter attackerna ser man också en ökning i antimuslimskt våld. Det hela framställs som västs krig mot islam som därigenom får legitimitet. Det här gör att de bägge rörelserna får ett större stöd.

Finns det något sätt att stoppa radikaliseringen?

- Man borde satsa på alla former av förebyggande verksamhet med början från skolorna. Satsa på att bygga ett samhälle som motverkar polarisering. Debattklimatet har blivit mycket hatiskt. IS är annorlunda än sina företrädare, det är en ny generation av våldsamma jihadister och det behövs mer forskning om dem.

Vad tror du att händer nu?

- Jag hoppas att det inte blir några följdaktioner men det kommer det ju nog att bli. Jag hoppas innerligt att högerextrema instanser inte kommer att rida på den här tragedin. Det är sorgligt att vissa rörelser drar nytta av sådana här händelser för att gagna sina egna syften, då de inte heller själva är demokratiska rörelser som respekterar mänskliga rättigheter.

Europaparlamentariker Nils Torvalds deltog på lördagen i Svenska Yles extrasändning om terrordåden i Paris. Det här är hans analys av orsakerna bakom att liknande dåd sker.

Se hela extrasändningen här.

Yle Debatt: Nils Torvalds: "Vi betalar för gamla misstag." - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln