"Kommer inte bli lätt att lägga pusslet" – många SFP:are intresserade av topposter inom välfärdsområdet
Det blir ingen lätt match att fördela ordförandeplatser och styrelseplatser för SFP inom Österbottens välfärdsområde, bedömer flera invalda som Yle Österbotten har talat med.
Fördelningen av platser är ett stort pussel, säger kretsordförande Johanna Holmäng som också leder kommunstyrelsen i Pedersöre.
– Det kommer inte att bli lätt och det kommer att finnas både de som blir besvikna och de som blir nöjda.
Själv siktar Holmäng på posten som fullmäktigeordförande. Jämn könsfördelning och jämn fördelning mellan olika regioner i Österbotten är målet. Att så många vill ha någon post är i sig också en utmaning, enligt Holmäng.
– Vi har många duktiga och drivande människor med i spelet, det finns faktiskt många som sitter på otroligt stor kunskap och erfarenhet.
SFP nådde sitt mål i förhandlingarna med de andra partierna och fick åtta styrelseplatser förutom ordförandeplatserna i både fullmäktige och styrelse samt två viceordförandeplatser i fullmäktige.
Strand och Ollikainen siktar på presidieplatser
De två största röstmagneterna i välfärdsområdesvalet i Österbotten var riksdagsledamöterna Joakim Strand och Mikko Ollikainen.
Strand siktar på en plats som viceordförande i fullmäktige.
– Vi ska diskutera i lugn och ro men jag har sagt också tidigare att det kunde vara en plats där jag gör mest nytta för området. Där har man insyn i styrelsen och kan aktivt hjälpa till och bidra med kontakter via riksdagsarbetet i Helsingfors.
En sådan plats skulle enligt Strand dessutom inte ta för mycket tid från jobbet som riksdagsledamot.
Blir det knepigt att fördela platserna?
– Som ofta är det säkert fler som känner sig kallade än som ryms in. Men jag tror vi får ihop ett bra pussel.
Mikko Ollikainen har meddelat att han är intresserad av en presidieplats i fullmäktige.
– Vi får se var det landar. Jag ställer mig till förfogande och en presidieplats kanske passar bäst för mig med tanke på mina andra uppdrag nationellt.
Ollikainen tänker liksom Strand att på en sådan plats inte tar för mycket tid samtidigt som han som riksdagsledamot kan upprätthålla nationella kontakter.
Sjukskötare vill inte bli ordförande med tanke på intressekonflikt
Valets röstdrottning i Österbotten var sjukskötaren och fullmäktigeordföranden i Närpes, Johanna Borg. Hon är intresserad av en styrelseplats.
– Eftersom jag också jobbar inom organisationen tänker jag att en ordförandepost inte skulle falla sig naturligt. Men jag är intresserad av styrelsearbetet.
Borg tror inte det blir några problem att inom SFP fördela de olika platserna.
– Utgångspunkten är att har man fått mycket röster ska man också ta ansvar och det betyder att man har en lite viktigare post. Varje fullmäktigeledamot är viktigt men man måste vara beredd att ta ansvar.
Borg betonar att även om de invalda jobbar för hela Österbotten så måste olika regioner vara representerade.
– Då får man också den lokala insynen.
Erfarenhet och röster ska ha betydelse
Rainer Bystedt från Vörå tror inte att fördelningen av platserna blir någon enkel match för SFP.
– Utgående från röstningsresultatet anser jag att jag behöver kommas ihåg för en styrelseplats.
Bystedt anser att antalet röster ska avgöra.
– De som har fått mest röster ska komma först i åtanke, det ska synas vem folket har gett sitt förtroende åt.
Gösta Willman från Nykarleby är sittande fullmäktigeordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt, det här hans 13:e år som ordförande. Någon ordförandepost aspirerar han inte på, däremot nog en plats i styrelsen.
– Jag har meddelat att jag tycker att erfarenheten skulle tala för det. Jag tror det är en fördel om alla inte är nya, det är ändå en så pass stor organisation att någon som tidigare har varit med i samkommunala sammanhang har en plats där också.
Johanna Holmäng påminner för sin del om att styrelsejobb i välfärdsområdet kommer att kräva både tid och engagemang.
– Det blir inga glansdagar, det krävs hårt arbete inte bara på mötena utan hela tiden.
Senast den 7 mars ska fördelningen vara klar för då möts nya fullmäktige för första gången. Pusslet läggs före det av kretsstyrelsen och kretsfullmäktiges presidium och varje kommun får lägga fram förslag på namn.