Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Versluis och Turkkila strålade och skrattade efter OS-debuten: "Finns inte ord som kan beskriva känslorna"

Från 2022
Juulia Turkkila och Matthias Versluis dansar isdans.
Bildtext Juulia Turkkila och Matthias Versluis talar redan öppet om OS i Italien 2026.
Bild: Lehtikuva

Finland är tillbaka på OS-nivå inom isdans – och där ska vi stanna. Det är finlandssvenska Matthias Versluis och danspartnern Juulia Turkkila tydliga med efter avslutat verk i Peking. Men först gäller annat: sova och titta på tv.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis skrattar stort när de ställer sig framför Yle Sportens intervjumikrofon i konståkningshallen i Peking.

Det osar glädje och lättnad kring isdansduon, som precis avslutat sitt fridansprogram. Efter insatsen viskade Turkkila några ord i örat på sin danspartner.

Vad sa du?

– Jag minns inte ens längre, säger Turkkila och skrattar.

– Säkert tack. Vi är så glada, fortsätter hon.

Känslorna är befogade. Duon, som hittade varandra 2016 efter att deras respektive singelsatsningarna nått en återvändsgränd, har haft en bökig väg fram till Peking.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis dansar isdans.
Bildtext Versluis och Turkkila stod för två program utan betydande missar.
Bild: Lehtikuva

De senaste åren har varit fyllda av brutna nackkotor, inställda tävlingar och positiva coronatest.

Men de stretade på, kvalade in till OS genom att vinna anrika Nebelhorn Trophy – och fick till slut sin stora belöning: två rena åk och 15:e plats i tävlingen. Poängen 173,88 är betydligt lägre än personbästat, men domarlinjen i OS är också striktare än i Finlandia Trophy.

– Allting gick som planerat. I den fria åkningen var vi kanske lite försiktiga i början, men sedan började det rulla på och det kändes bra. Vi njöt jättemycket, säger Versluis.

Turkkila fyller på:

– Vår känsla av frihet och rörlighet i åkningen var inte den bästa i början. Men jag är väldigt nöjd med hur vi presterade under press.

Versluis igen:

– Det finns inte ord som kan beskriva känslorna. Det är speciellt att få vara med och representera Finland, och vi njöt av den känslan.

Siktet inställt på Milano–Cortina

Finland tävlade senast i isdans i Lillehammer 1994, då Susanna Rahkamo och Petri Kokko missade bronset med minimal marginal. Rahkamo och Kokko var med i två OS på raken och Versluis och Turkkila siktar på samma – minst.

I Peking fanns det ingen press på pangplaceringar, det är först 2026 som tiden är mogen för det, då spelen ordnas i Milano och Cortina.

– Det kändes bra att föra Finland tillbaka till OS-nivå. Det var länge sedan senast och vi ska lyckas med det i nästa OS igen, säger Versluis.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis dansar isdans.
Bildtext Versluis och Turkkila är båda 27 år gamla och har flera år kvar på toppnivå.
Bild: Lehtikuva

Finlands bästa isdansare fortsätter säsongen med VM i Montpellier, men innan det är det dags för lite avslappning.

Hur tar man det lugnt efter en OS-debut?

– Man sover! Säger Turkkila på svenska och skrattar

– Och tittar på tv fyller Versluis på.

Första homosexuella OS-guldmedaljören i konståkning

Isdansen utvecklades till en fransk glädjehistoria.

Paret Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron har varit dominanta i många år och var också guldtippade i Pyeongchang 2018, men missade då OS-guldet på grund av problem med kläderna.

Nu fick de sin revansch.

Efter att ha satt nya världsrekordpoäng i rytmdansen fortsatte forceringen i den fria delen. De dansade hem tävlingen till hejarrop och stående ovationer i den rätt välfyllda hallen.

Totalresultatet 226,98 är också det nytt världsrekord.

– De senaste fyra åren har handlat om den här medaljen, det känns overkligt min hjärna förstår inte det här, säger Papadakis och skrattar innan hon fortsätter:

– Det känns som om jag ser på en film om mitt liv.

Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron dansar isdans.
Bildtext Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron nådde till slut sin dröm.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är för första gången en öppet homosexuell man vinner OS-guld i konståkningen.

I vissa länder sneglar man fortfarande snett på homosexuella åkare. I fjol ansåg en rysk konståkningsdomare att det egna landets åkare är bättre eftersom de kan "uttrycka äkta kärlek".

Det positiva är att allt flera vågar vara sig själva på isen. I Sotji 2014 tävlade ingen öppet homosexuella manlig åkare, medan motsvarande siffra nu är åtta.

– Jag minns inte mycket av tävlingen, säger en segerrusig Cizeron.

Måndagens tävling på var också speciell för spanjoren Adrian Diaz och amerikanskan Madison Hubbell, som är förlovade med varandra. Paret firade alla hjärtans dag med att tävla mot varandra i OS.

Hubbell drog det längre strået i kärleksduellen. Hon knep brons tillsammans med sitt danspar Zachary Donohue, medan Diaz fick nöja sig med åttonde plats i tävlingen.

Resultat:

1. Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron, FRA, 226,98

2. Victoria Sinitsina och Nikita Katsalapov, ROC, 220,51 19

3. Madison Hubbell och Zachary Donohue, USA, 218,02

15. Juulia Turkkila och Matthias Versluis, FIN, 173,88

Diskussion om artikeln