Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Det finns 140 internationellt efterlysta personer i Finland, och vissa av dem gömmer sig öppet bland oss: "Det är ett helvete att vara på rymmen", säger känd ex-kriminell

Från 2022
Jan Jalutsi utanför poserar på sin gård
Bildtext Jan Jalutsi är ex-kriminell och känd för allmänheten som bankrånare. Han har varit på flykt från rättvisan flera gånger och vet att det är ett liv som inte lönar sig i längden.
Bild: Annika Sylvin-Reuter / Yle

En del av de finländare som är efterlysta av polisen gömmer sig mitt bland oss. Sannolikheten att polisen hittar dem är ändå stor. Livet på rymmen innebär en stark stress som få klarar av, säger ex-kriminelle Jan Jalutsi.

Utgående från europeisk arresteringsorder har Finland för tillfället internationellt efterlyst 140 personer, varav en del är utländska medborgare.

Det här uppger Ritva Santtila som är kriminalkommissarie på Centralkriminalpolisen.

Det är åklagaren som utfärdar europeisk arresteringsorder för lagföring utifrån givna kriterier.

Om den efterlysta personen inte kan hittas, ska arresteringsordern skickas till SIS (Schengen Information System) och Interpol.

Ifall den efterlysta personens vistelseort är känd och hen befinner sig i annat land, kan arresteringsordern skickas direkt till den behöriga myndigheten i det aktuella landet.

Man vet inte hur många av de internationellt efterlysta som gömmer sig i Finland, men en ungefärlig gissning är att till och med hälften av dem gömmer sig i landet, uppger Santtila.

Antalet är ungefär det samma från år till år och globalt sett är antalet internationellt efterlysta i Finland på en medelnivå.

Livet på rymmen fyllt av stress

Att vara efterlyst och fly från polisen är ändå ingen god idé. Det vet den ex-kriminelle Jan Jalutsi som varit på rymmen från polisen flera gånger.

Han är något av en kändis i brottssammanhang, bland annat för sina bankrån.

– Det dummaste du kan göra är att fly. Dels är det ett helvete att ständigt känna sig jagad, dels måste du ha mycket pengar för att ha råd att leva på rymmen.

Jan Jalutsi på sin går tillsammans med sin vakthund
Bildtext Livet på rymmen innebär en stark stress som få klarar av, säger ex-kriminelle Jan Jalutsi. Han säger att det är naivt att tro att man kan leva ett liv på rymmen.
Bild: Annika Sylvin-Reuter / Yle

Att bli skyldig folk i den undre världen pengar är heller inget att rekommendera. Det leder till fler brott för att kunna betala för livet på flykt, och den onda cirkeln är svår att bryta.

Min bild visades där i tv-rutan och de sa att här är en förrymd fånge från Finland som är efterlyst, har ni sett honom

Jan Jalutsi

Risken att bli avslöjad av andra kriminella är också överhängande, vilket också har hänt Jalutsi.

– Det är ett rent helvete att vara på flykt, oavsett vem du är.

Sov med vapen, vaknade kallsvettig

Det säger sig självt att det innebär en oerhörd stress att ständigt vara på sin vakt, att alla instinkter går på högvarv och att hela tiden vara på helspänn mot omgivningen.

– Jag till och med sov med vapen, ständigt på vakt över att någon skulle storma in, säger Jalutsi.

För att överhuvudtaget kunna sova krävdes alkohol, och om han lyckades somna hade han mardrömmar och vaknade kallsvettig.

Att leva på ett sådant sätt är inte hållbart, konstaterar han.

– Oavsett var i världen du gömmer dig så har du alltid en känsla av att du är jagad. Trycket växer, du kan inte sova, du är hela tiden nervös. Du måste kunna förutse allt, hela tiden.

Att dessutom hitta på en ny, falsk livshistoria och kunna svara på eventuella frågor om ditt "nya" liv utan att bli avslöjad är också det starkt stressframkallande.

Jan Jalutsi om sitt liv i och utanför fängelset

8:47

Personliga efterlysningar effektiva

Precis som det finns efterlysta finländare som gömmer sig utomlands, finns det utländska internationellt efterlysta medborgare som gömmer sig i Finland. De bor och arbetar här som vanliga medborgare.

Bestämmelser om vilka som ska utlämnas från Finland hittas i lagen om utlämning för brott.

Många av de efterlysta har begått någon form av ekonomisk brottslighet, men de drogrelaterade fallen är den största gruppen just nu. Också brott mot liv och sexualbrott är vanliga.

Kriminalkommissarie Ritva Santtila berättar att tips från omgivningen brukar komma in då man har någon viss kampanj på gång och efterlyser någon specifik person.

Personliga efterlysningar har visat sig effektiva, och på den europeiska most wanted-listan finns nu två personer som är efterlysta i Finland.

– Då brukar det komma in många tips. En del har också hittats via dessa tips, säger Santtila.

Jalutsi efterlystes i tv-program i Sverige

Att vara efterlyst genom att polisen ber om tips från allmänheten, har också hänt Jalutsi.

På 1990-talet var Jalutsi på flykt i Sverige och befann sig på ett casino för att spela roulette. På tv-skärmen vid roulettebordet sändes programmet Efterlyst och programledarna förklarar att den efterlysta finländaren Jan Jalutsi är på rymmen och tros befinna sig i Sverige.

– Min bild visades där i tv-rutan och de sa att här är en förrymd fånge från Finland som är efterlyst, har ni sett honom.

Jalutsi minns hur croupiern tittade på bilden och sen på honom.

– Man kunde bokstavligen se att hon tappade hakan.

Jalutsi lyckades behålla lugnet och började prata svenska med några andra personer, och han tror att croupiern blev osäker av att han betedde sig så lugnt och sansat, trots att hans hjärta slog som besatt.

– Den efterlyste sades ju vara finskspråkig och dessutom sprang jag ju inte därifrån utan stannade kvar, så jag antar att hon tänkte att det inte överensstämde med en som är på flykt.

Spanska solkusten ett populärt gömställe

ENFAST är ett projekt där man strävar efter att öka tryggheten inom den Europeiska unionen genom att intensifiera sökandet och gripandet av internationellt efterlysta personer. Även andra utomeuropeiska länder finns med i projektet.

– Om vi misstänker att någon efterlyst finns i ett visst land kan vi samarbeta med det landets myndigheter och det har gett goda resultat, säger Santtila.

Ett "vanligt ställe" för efterlysta finländare att gömma sig är den spanska solkusten.

Är det fråga om riktigt grova brott som exempelvis brott mot liv, så prioriteras detta och då hittas personen vanligen snabbt, berättar Santtila.

– Lokalpolisen på solkusten gör ett bra jobb att hitta dessa personer.

Santtila berättar att en del vill gömma sig helt och hållet och gå under jorden, och de är väldigt skickliga på det. De använder falsk identitet, har falskt pass och så vidare.

Men efterlysta hittas hela tiden och exempelvis en person som varit länge efterlyst hittades hemma i sin soffa, i Finland.

– De här fallen är flera stycken, det lönar sig att kolla upp deras hem först, säger Santtila.

Keskusrikospoliisi (KRP) rakennus ulkoa
Bildtext ENFAST är ett projekt där man strävar efter att öka tryggheten inom den Europeiska unionen genom att intensifiera sökandet och gripandet av internationellt efterlysta personer. Detta samarbete har fungerat bra, anser kriminalkommissarie Ritva Santtila vid Ckp.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Hemlängtan tar över

Att bege sig hem igen och innerligt hoppas kunna leva utan att polisen hittar en, är något som Jalutsi kan relatera till.

För Jalutsi har det inte fungerat att fly till ett annat land och börja ett nytt liv där.

– Jag får för stark hemlängtan, och intalar mig efter ett halvt år att ingen längre kommer ihåg mig.

Han säger att man i sin naivitet kan tycka att det är en bra idé att rymma och börja om på nytt, men i praktiken är det är en utopi.

– Fast jag har varit en så kallad dålig människa, en skurk, så är tryggheten väldigt viktig. Vi människor behöver känna samhörighet, oavsett om du är kriminell eller inte.

Men idén om ett liv på rymmen är som sagt poänglös, för då man sedan åker dit igen får man dessutom "en massa tilläggsstraff för att man rymt", konstaterar Jalutsi.

– Vissa fördelar du haft tidigare i fängelset tas ifrån dig, åtminstone var det så på 1980- och 1990-talen. Och att försöka vinna tillbaka det förtroende du en gång haft i fängelset är svårt.

I dag lever Jalutsi ett liv fri från brott och han har avtjänat alla sina straff.

140 personer internationellt efterlysta i Finland och vissa av dem gömmer sig öppet bland oss

7:05