Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisen är orolig över blandmissbruk i Lojo: "Droger köps via telefonen ungefär som när man beställer hem mat"

Från 2022
Jani Borenius.
Bildtext Äldre konstapel Jani Borenius är oroad över hur lätt det är för unga att få tag på droger via nätet. Det verkar vara lättare än att få tag på alkohol, säger han.
Bild: Paula Tiainen / Yle

I centrum av Lojo har två unga personer nyligen dött och dödsfallen misstänks bero på överdoser. Det har också förekommit våldsamma uppgörelser som är relaterade till narkotikahandel.

Det som har hänt är att en 18-årig man dog av en överdos i Lojo. Ytterligare ett dödsfall ska ha inträffat tidigare i vinter, enligt Yles uppgifter. Utredningar om dödsfall är konfidentiella uppgifter och polisen kommenterar inte fallet.

För några veckor sedan attackerades en man med yxa utanför simhallen i Lojo. Offret fick hjälp av personalen i simhallen medan de två som anföll mannen försvann i en taxi. Polisen grep männen samma dag. Enligt polisen handlar det om narkotikahandel och att inkassera skulder.

Användning av rusmedel, särskilt att blanda olika preparat, verkar ha ökat och det syns i gatubilden i Lojo. Enligt polisens uppskattningar handlar det om en liten grupp vuxna män.

– De är redan djupt involverade i drogvärlden, säger äldre konstapel Jani Borenius.

– Och riktigt förvirrade, säger Helena Sipiläinen som jobbar med drogförebyggande arbete i Lojo.

Dels handlar det också om några fall som råkat ske inom en kort tid.

Helena Sipiläinen.
Bildtext Helena Sipiläinen har jobbat med drogförebyggande arbete i Lojo i tio år. Hon är inte bara oroad över användningen av droger, utan även över hur unga mår i dag.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Sipiläinen säger att man tidigare förknippade rått våld och dödsfall på grund av överdoser med personer i trettioårsåldern som använt olika droger i flera år. Nu är det allt yngre som använder mediciner och droger och dessutom blandar preparaten.

Jani Borenius säger att det har blivit allt enklare att få tag på droger via nätet, men att det inte alltid är lätt att upptäcka.

– Droger köps via telefonen ungefär som när man beställer hem mat. Det känns som om minderåriga lättare kan få tag på droger än alkohol.

Droger finns även i skolor

Det kan sänka tröskeln att pröva på droger då de är enkla att få tag på, säger Borenius. Han menar att det kanske är lättare än någonsin att få tag på mediciner och droger på gatan.

Då och då stöter man även på droger i skolorna i Lojo. Till exempel i Laurentiusskolan i centrum av Lojo pågår just nu en utredning om det sålts och använts cannabis.

– Det händer inte varje dag eller varje vecka, men det händer ibland i någon grupp i någon skola, säger Helena Sipiläinen.

Borenius och Sipiläinen säger att det säljs både snus och tobak till och med i de lägre årskurserna. Att sälja tobak påminner till en del om narkotikahandel, säger Borenius.

– För det första är det olagligt eftersom det är frågan om handel och skuldsättning. Vi har till och med hittat knivar hos yngre elever. Det här är gemensamma drag med narkotikahandel.

Polisen har också märkt att det för en del ungdomar är intressantare att sälja tobak än att själva röka.

– Vi ser tecken på att det är spänningen som lockar en del. De får en kick av det, säger Jani Borenius.

Omtanke behövs

Jani Borenius och Helena Sipiläinen säger att uppskattning och omtanke om ungdomarna hjälper dem att inte lockas av droger.

– Droger lockar om du inte får uppskattning av någon annan än den grupp du umgås med som använder narkotika. Jag skulle inte prata om social press, utan om social tillfredsställelse, säger Helena Sipiläinen.

Polisen uppmanar föräldrar att fråga hur deras ungdomar mår och att vara uppmärksamma om de inte får ett svar.

– Föräldrar har ansvar och skyldighet att ge barnet en trygg uppväxt. Då måste man ibland ingripa hur obehagligt det än kan vara, säger Borenius.

Både Borenius och Sipiläinen säger att coronapandemin har ökat ångesten hos ungdomar och det har lett till ett ökat intresse för droger. De egentliga effekterna kommer inte att synas förrän om några år.

Texten baserar sig på Paula Tiainens artikel Kirveen isku keskellä päivää, yliannoskuolemia, kannabiskauppaa yläkoulussa: Lohjaa ravistelee huumeongelma, ja poliisilla on sille selitys