Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisens beredskap fortsätter – men man vill fortfarande inte gå ut med mer information om hotet: "Kan undergräva effekten av skyddsåtgärderna"

Från 2022
Polisens pansarbil står parkerad i centrum av Uleåborg i närheten av polisstationen.
Bildtext En av polisens pansarbilar var stationerad i närheten av polisstationen i Uleåborg på måndag förmiddag.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Hotbilden mot polisen är oförändrad och beredskapen fortsätter, meddelade polisen på måndagen. Enligt polisen finns det flera orsaker till att man inte går ut med närmare information om hotet.

I ett pressmeddelande skriver polisen att ökade säkerhetsarrangemang fortfarande gäller på poliskontoren. För privatpersoner kan det bland annat innebära att man blir tvungen att gå igenom en säkerhetskontroll när man går in i polisens lokaler.

I söndags kom det fram att polisen har beordrats att bära pistol inne på polisstationerna.

Polisen skriver att de är medvetna om att den nuvarande situationen kan orsaka oro i samhället. Men av olika orsaker vill polisen ändå inte ge ut mer information om vad hotet handlar om och vem som ligger bakom.

Att hantera ärendet offentligt kan enligt polisen undergräva effekten av skyddsåtgärderna och äventyra ansträngningarna att eliminera hotet. Dessutom sägs mycket av informationen vara konfidentiell och sekretessbelagd.

Polisen lovar att genast meddela om situationen förändras.

Det var i torsdags som Polisstyrelsen gick ut med att ett möjligt hot har riktats mot polisen och att man därför har stärkt beredskapen.