Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På tisdag avvecklas alla begränsningar för sammankomster i Sydvästra Finland

Uppdaterad 15.02.2022 16:12.
Yleisöä rock-konsertissa.
Bildtext På tisdag upphäver Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland begränsningarna för tillställningar och sammankomster, både utomhus och inomhus. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Från och med tisdag begränsar regionförvaltningsverket inte deltagarantalet vid offentliga tillställningar i Egentliga Finland och Satakunta. Arrangören ska ändå se till att minska riskerna för coronavirussmitta.

På tisdag upphäver Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland alla restriktioner för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland och Satakunta. Regionförvaltningsverket meddelade om beslutet på måndagseftermiddagen.

Beslutet innebär att regionförvaltningsverket tillåter offentliga tillställningar och allmänna sammankomster både utomhus och inomhus utan direkta begränsningar i deltagarantalet.

Tillställningarna och sammankomsterna ska ändå ordnas så att risken för coronavirussmitta genom närkontakt mellan deltagarna är så liten som möjligt, skriver regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande. Detta kan göras till exempel genom att arrangören begränsar antalet deltagare eller förutsätter att deltagarna använder munskydd.

På tisdagen meddelade Åbo stad att man följer regionförvaltningsverkets beslut i stadens fritidstjänster. Det innebär bland annat att biblioteken åter kan användas normalt och att stadens idrotts- och motionsplatser är öppna för evenemang utan begränsningar i deltagarantalet. Åbo stadsteater och Åbo filharmoniska orkester fortsätter sin verksamhet med full publikkapacitet.

Regionförvaltningsverkets beslut är i kraft till och med den 28 februari.

Artikeln uppdaterad den 15.2.2022 klockan 16.12 med information om hur regionförvaltningsverkets beslut påverkar Åbo stads fritidstjänster.